exclusiv Interviu-eveniment cu patronul Universității Craiova, Mihai Rotaru: ”Nu mă pricep la fotbal! Problema ar fi să cred că mă pricep”
Vlad Nedelea | Publicat: 08.12.2023 22:04 | Actualizat: 09.12.2023 14:38
De când a avut inspirația să-l instaleze pe banca tehnică pe bulgarul Ivaylo Petev (48 de ani), Mihai Rotaru savurează ceva mai liniștit calitatea de finanțator și de președinte al Universității. Craiova a obținut patru victorii din patru posibile, trei în Superligă și una în Cupa României, jocul alb-albaștrilor pare într-un real progres, iar suporterii revin ușor-ușor alături de echipa-fanion a Olteniei. Pe acest fond, Mihai Rotaru a acceptat un dialog cu reporterul iAM Sport, în care a dezvăluit multe din secretele clubului din Bănie.
Bună ziua, domnule Rotaru! V-am sunat să vă întreb despre Ivaylo Petev, pare o decizie inspirată dacă ne uităm la rezultate...
Bună ziua! Am mai spus-o că am plecat la o repoziționare a conceptului și a structurii. Ca orice început de drum, e important să fie cu dreptul. A fost cu dreptul! Totuși, trebuie să arătăm unitate și caracter și atunci când sunt sincope. Un proiect nu înseamnă o săptămână, două, trei. Înseamnă o perioadă medie și lungă de timp. Anul acesta vrem să ne consolidăm filosofia și să ne așezăm pe un nou drum. Dacă va veni și pe termen imediat succesul, putem fi bucuroși.
Ce se întâmplă cu numele importante din vestiar, dar și cu jocul care nu arată extraordinar? Mă refer la Ivan, la Baiaram, la Markovic.
Baiaram vine după o accidentare. Gândiți-vă că el a avut anul trecut o operație și încă două accidentări. Ca orice jucător într-o situație ca asta, are nevoie de timp. În cazul lui Andrei sunt sigur că-și va reveni pentru că ultimele două sezoane au fost fantastice pentru el. Cu o medie foarte bună de goluri și assist-uri, de penalty-uri scoase.
Mihai Rotaru: "Ivan poate juca în orice campionat din lume!"
E adevărat! Dar...
Nu credem că va mai fi o problemă în cazul lui pe viitor. Ușor, ușor, toți vor ajunge la potențialul lor maxim. Consider că avem un lot valoros. Pe bancă îi mai ai pe Markovic, pe Koljic, pe Mateiu, Kurtic, un Ișfan. S-a văzut și în ultimele meciuri că schimbările au adus rezultate foarte bune.
Vă gândiți că după doi ani buni pentru Ivan, poate ar vrea să plece din nou în străinătate?
El trebuie să înceapă să fie jucătorul care a demonstrat că este. Din punct de vedere al calităților, Ivan este un top player. Un jucător care poate să joace în orice campionat din lume.
Credeți?
Nu este nicio exagerare. Poate să joace în Serie A, în La Liga. Oriunde! El trebuie să-și ridice nivelul! Dacă își va ridica potențialul atunci va fi bine. Are deja experiență, are 26 de ani și încă 12-13 ani de fotbal la cel mai înalt nivel. Sunt sigur că va ajuta fotbalul românesc și Universitatea Craiova.
Un jucător pe care Universitatea l-a ajutat să crească foarte mult este Screciu. Va fi greu să-l țineți aici până la Euro?
Nu putem discuta acum despre ce e greu și ce e ușor. Contează foarte mult strategia noastră. La el n-am niciun dubiu. Este un atlet din toate punctele de vedere, nu numai fizic, ci și mental, ca disciplină, ca automotivație. Am văzut foarte mulți care au spus că a venit după un transfer nereușit. Este fals!
Se referă la faptul că a făcut pasul în străinătate apoi s-a întors în Bănie.
Ascultați-mă, vă rog! Screciu în ziua în care era pe bancă în Champions League a avut o accidentare cu ruptură de ligamente. A avut doar ghinion, nu a fost un transfer ratat! Doar că accidentările s-au ținut lanț de el de doi ani de zile. Nu putem spune că sportiv a eșuat! Din contră, cum l-am pus pe picioare, a arătat că poate fi exponențial. Asta nu doar la Universitatea, ci și la naționala României.
Ce urmează în această iarnă pentru Universitatea Craiova? Vor fi schimbări multe sau mai degrabă o consolidare?
Este decizia antrenorului. Totuși, ca orice echipă de fotbal avem un sistem dinamic. Întotdeauna vor fi evaluări, jucători care pleacă, jucători care vin. Acesta e un drum pe care nu o poți lua în stânga sau în dreapta. Nu poți să ai timp de 20 de ani aceeași echipă de fotbal. În fiecare an vei încerca să-ți acoperi pozițiile pe care consideri că nu au dat randamentul cel mai bun. În același timp vor fi jucători care vor fi importuri pentru cluburile mari, care vor pleca, și a căror cotă va crește.
La capitolul sosiri piața din România este de interes pentru Universitatea Craiova sau vă orientați la ceea ce este afară?
Aici nu există vreo prioritizare.
Poate nu vă convin prețurile de aici. Când vine vorba de FCSB și Universitatea Craiova, cam sar prețurile. Când vine vorba de ceva din străinătate atunci scad.
Ăsta e un sistem competițional. De fapt, concurențial. Dacă consideri că trebuie să plătești, atunci vei achita suma de transfer. Sunt jucători care sunt în atenția noastră atât din campionatul intern, cât și din afară.
Marius Ștefănescu e o variantă pentru Universitatea Craiova?
Nu vreau să discutăm nume!
Mihai Rotaru: "Oferta noastră pentru Olaru, de două milioane de euro, a fost refuzată de FCSB"
Atunci de la FCSB vă interesează cineva?
Haha. Chiar sunt jucători valoroși la FCSB, interesanți.
Nu e vreun jucător care să vă…
Păi, am făcut ofertă pentru Olaru de două milioane de euro. A fost refuzată!
Dar acum au un fost golgheter care e tras pe linie moartă pentru că așa vrea patronul.
Nu vreau să intrăm în aceste detalii. Nici nouă nu ne place să se vorbească despre echipa noastră și jucătorii noștri. Niciodată nu vom discuta de jucătorii altor echipe. Dacă vom fi provocați, și cineva ne atacă, atunci vom răspunde.
Ce înseamnă să vă atace cineva?
Au mai fost cazuri când s-a început să se dea cu părerea și atunci am răspuns.
Se discută foarte mult de FCSB și de CFR în lupta pentru titlu și mai puțin de Universitatea.
Așa este! Sunt două echipe valoroase. Au cele mai mari bugete din România! Noi avem un buget pentru locurile 3-4, alături de Rapid. Noi în acest moment ne uităm să ne consolidăm locul 3 pentru că avem doar un punct peste ocupanta locului 4. Nu putem să ne uităm mai sus, câtă vreme avem alții care vin peste noi.
Totuși, ați bătut CFR, iar la liderul FCSB sunt destule lucruri care nu funcționează extraordinar.
Nu o spun din politețe, asta e strategia noastră. Nu e ușor să implementăm noua filosofie. Și nu e vorba de joc, ci și de organizare a clubului. În acest moment încercăm să ne consolidăm locul 3. Dacă reușim să ne consolidăm această poziție, sigur ne vom uita spre locul doi. Am avut șase ani în care am mers în Europa an de an. Anul trecut am pierdut în ultimul meci, pe Oblemenco, calificarea în preliminariile Conference League. Anul acesta nu mai vrem să ratăm acest lucru. Avem Cupa României ca obiectiv. E declarat și astea sunt prioritățile noastre acum.
Mihai Rotaru: "FCSB și CFR au bugete cu 30% mai mari decât al nostru!"
Revin. Ar fi o surpriză dacă ați ajunge în poziția de a câștiga titlul?
Din punct de vedere al bugetelor, da!
Atât de mare e diferența între dumneavoastră, CFR și FCSB?
Cred că suntem undeva cu 30 la sută mai jos decât ei. Până la urmă, ne dorim sau nu, banii înseamnă foarte mult în fotbal. Cu banii îți permiți să aduci jucători de o valoare mai mare. Îți permiți să investești mai mult în scouting, îți permiți să investești și-n academia de juniori. Gândiți-vă că noi cheltuim undeva la un milion și 300 de mii de euro doar pe juniori. La ultimul recensământ de acolo erau 280 de copiii, dintre care 45 sunt cu școală, masă, casă, îmbrăcăminte, tot. Practic suntem părinții acestor copiii.
Cum a ajuns Ivaylo Petev la Universitatea
Mă întorc la prezentarea antrenorului. A fost o imagine care a surprins. La conferința de presă de la prezentarea lui Ivaylo, v-am văzut și pe dumneavoastră. Ce ați vrut să transmiteți?
În primul rând că are susținerea noastră și că cei care gospodăresc clubul îi dau toată încrederea. Plus că de puțin timp sunt și președintele clubului. În calitate de președinte, care e mai mult decât cea de acționar, consider că acesta e drumul. Acum sunt mai mult președinte decât acționar.
Bun, dar n-ați mai făcut acest gest până acum.
N-am fost președinte. A fost prima dată când am venit din această poziție. Și pentru a da această garanție de siguranță, constanță și sprijin total al noului staff.
Cum ați decis să-l alegeți?
El are o istorie cu Universitatea Craiova. El ni l-a recomandat pe Hristo Zlatinski acum 7-8 ani de zile. A spus: "Luați-l că probabil va fi cel mai bun mijlocaș central din România”. Apoi Zlatinski timp de 3 ani de zile a fost cel mai bun mijlocaș și căpitanul Universității Craiova. A însemnat ceva ca spirit pentru noi. Anul acesta ne-am văzut pentru prima dată față-n față. La Bansko, unde am făcut cantonamentul cu ei. Am stat la o cafea și am vorbit. El pregătea Ludogorets pentru preliminariile Champions League, iar noi următorul sezon. Am stat de vorbă doar despre fotbal și cunoștea perfect tot campionatul românesc. Știa jucători români din campionat, din afară, tot ce înseamnă echipele, fie că erau FCSB, CFR sau Craiova. Absolut tot cunoștea despre campionatul românesc. Vă spun că am rămas surprins! Apoi am citit articolul din 23 octombrie că Ludogorets a reziliat cu el și am zis să-l aduc pentru că la vremea respectivă am considerat că știe ce este fotbalul românesc și ce este fotbalul din Balcani. În Balcani avem altă mentalitate, de aceea de foarte multe ori antrenorii străini veniți din Spania, Italia, Portugalia nu au succes. Asta pentru că nu înțeleg mentalitatea de aici, bună sau rea.
Mihai Rotaru: "Dragoș Militaru putea fi o soluție pentru noi"
Observ că e o modă în a alege antrenori străini. Nu mai este școala românească de antrenori una bună pentru echipele din campionat care vor mai mult?
Sunt variante pentru că școala românească dă antrenori foarte buni. În cazul nostru nu e că am căutat doar antrenori străini, ci eram în discuție chiar și cu români. Spre exemplu, Dragoș Militaru este un antrenor român care trebuie investit în el. Dar în acel moment având acea discuție în Bulgaria și existând o chimie între mine și Ivaylo am zis că o încerc. Dacă nu era acea reziliere cu Ludogorets, existau șanse mari să aleg un antrenor român.
Era Dragoș Militaru o soluție pentru Universitatea?
De ce nu?
Mă gândesc la tinerețea lui, are doar 33 de ani. Faptul că echipa dumneavoastră are un vestiar greu...
Universitatea investește în tineri. De ce să nu le dăm o șansă?
Clubul are presiune destul de mare din partea suporterilor, mass mediei.
Vi l-am dat doar ca exemplu! Trebuie să credem în tineri! Putea fi o soluție. Cred că e un antrenor care va reuși. V-am dat un exemplu de antrenor român care poate să reușească.
Sunteți m-ai liniștit acum la cum stau lucrurile față de acum o lună?
Este ceea ce am căutat și nu vorbesc acum numai de partea tehnică. Am căutat întotdeauna un manager din punct de vedere sportiv, așa cum e în Anglia. Uitați-vă la profilul pe care eu l-am căutat. Cârțu este un manager care face tot în club, Devis Mangia, Victor Pițurcă, Bergodi, Ouzounidis la fel. Acesta e profilul pe care l-am căutat. Oameni care să-ți ia din povara de a fi preocupat doar tu de anumite lucruri. Eu nu mă pricep la fotbal, din fericire. Dacă m-aș pricepe la fotbal, ar fi o problemă. Am știut-o de la început și n-am încercat niciodată să învăț.
Cum ați ajuns la concluzia asta?
Păi ca să mă uit la un meci din punct de vedere tehnic îmi ia 7-8 ore pentru că n-am ochiul format și nu cunosc anumite lucruri. Așa prefer să stau în banca mea.
Mai rar ca un patron să recunoască asta.
Glumind puțin. Cu Pavel Badea în 2013, le-am zis: "Problema nu e ca eu să ajung să mă pricep la fotbal, ci să ajung să cred că mă pricep la fotbal". Din fericire sper să nu ajung la asta niciodată.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.