Lennon, pozat la bere cu jucătorii. Ștucan, despre “pariul riscant al lui Șucu”: “Din vestiarul lui Bolton a transpirat ideea că este un tip toxic, mult prea rigid, comod și simplist”
Costin Ștucan | Publicat: 21.05.2024 16:06 | Actualizat: 21.05.2024 16:36
La 52 de ani, un antrenor valoros este ajuns la maturitatea profesională, are mai bine de un deceniu de experiențe în spate și, anatomic, încă se poate trezi dimineața cu energia necesară să ducă o zi de antrenamente, de discuții individuale uneori epuizante, de analize tactice, de consum nervos.
La vârsta asta, Klopp câștiga Liga Campionilor și titlul cu Liverpool, Mourinho lua ultimul titlu cu Chelsea, Guardiola se pregătea să cucerească Liga Campionilor cu Manchester City, iar Sir Alex Ferguson începea un deceniu uluitor cu Manchester United.
În România, legendarul Mircea Lucescu lua titlul cu Rapid, iar marile lui performanțe din străinătate urmau să vină.
La 52 de ani, Neil Lennon - antrenorul adus de Rapid să disciplineze vestiarul - are o carieră plecată, aparent, pe o pantă descendentă. Când, teoretic, ar fi trebuit să profeseze zi de zi, beneficiind de tot ce a acumulat până acum, nord-irlandezul a luat o pauză de aproape doi ani după ultimul contract avut în Cipru, la Omonia Nicosia.
“Am vrut să fac o pauză, am avut niște alegeri personale”, s-a justificat el la conferința de presă de prezentare în Giulești.
Totuși, Rapid l-a ales, pentru că - spune patronul Dan Șucu - “este un antrenor cu rezultate excepționale, experimentat, dar încă tânăr, energic, foarte autoritar, un lider adevărat”.
Oare așa să fie?
În mod normal, în fotbalul serios, alegerea unui antrenor decurge cam așa:
- un club face o listă cu potențiali candidați, uneori chiar cu mult înainte ca actualul antrenor să își anunțe plecarea
- indiferent de calibru, candidații sunt rugați să își depună formal CV-ul și apoi sunt intervievați personal de patronat și de conducerea sportivă
- candidatul care convinge și chiar impresionează în timpul interviului este ales
În România, procesul e de cele mai multe ori simplificat. Un patron are propriul favorit - mai ales dacă antrenorul respectiv îi strecoară abil limba în ureche prin mesaje și telefoane pline de sfaturi pe placul afaceristului - și sare deseori peste etape, numindu-l fără să se mai consulte cu conducerea clubului.
În cazul de față, rămâne un mister cum Dan Șucu a ajuns la varianta Neil Lennon. E evident că CV-ul britanicului a fost trimis pe emailul cuiva din club, dar nimeni nu știe deocamdată dacă exigentul om de afaceri român a mai făcut o analiză suplimentară înainte de a-l alege pe fostul fotbalist consacrat în anii ’90 ca mijlocaș defensiv la revelația Leicester.
Aparent, Rapid a fost sedusă de palmaresul lui Lennon care are cinci titluri de campion cu Celtic, o victorie istorică în Liga Campionilor contra Barcelonei răposatului Tito Vilanova și transferul tânărului Virgil van Dijk pentru numai două milioane de euro.
Mulți antrenori și-ar dori așa ceva în CV.
Totuși, un research un pic mai atent făcut online și în cărțile biografice ale personalităților din fotbalul britanic scoate la iveală nuanțe care ar pune pe gânduri orice investitor cu o minte analitică.
Influențat decisiv în carieră de managerul Martin O’Neill pe care l-a avut la Leicester și la Celtic, Lennon a deprins multe din stilul compatriotului său. Iar O’Neill, la rândul lui, este un antrenor profund marcat de stilul legendarului Brian Clough, omul care a câștigat cu nou promovata Nottingham Forest un titlu și apoi două Cupe ale Campionilor la finele anilor ‘70.
Clough era un tiran, un antrenor care nu tolera “isteții” din vestiar. Fotbalul lui se juca simplu, direct, fără mari complicații tactice, iar fotbaliștii lui se trezeau uneori că sunt trimiși acasă să se relaxeze de luni până joi, înainte de un meci cu mare presiune.
În anii 70, stilul lui Clough de a le da jucătorilor morcovul și biciul a funcționat de minune. Pe măsura trecerii timpului, însă, rigorile fotbalului s-au înăsprit. Condiția fizică a devenit esențială, studiul tactic s-a transformat într-un instrument aproape științific, iar Clough - înțepenit în timp și tot mai măcinat de alcool - a pierdut trenul, ajungând să retrogradeze cu Forest.
Urmașul său, O’Neill, a luat simplitatea tactică a lui Clough, asprimea firii lui, le-a trecut prin propriul mixer de idei și a devenit un antrenor de succes în Premier League și, apoi, în Scoția. Amestecul ăsta eficient până acum 10-15 ani a trecut apoi prin mixerul lui Lennon.
Campion cu Celtic când Rangers era în mare criză
Doar că stilul lui Lennon a rămas parcă prea simplu, aproape simplist. În 2019, când s-a întors la Celtic după anii de succes ai sofisticatului Brendan Rodgers, fanii au remarcat imediat că echipa lor își pierde din rafinament.
Celtic a mai luat două titluri, dar senzația a fost că asta s-a întâmplat doar datorită faptului că marea rivală Rangers nu e încă suficient de puternică după întoarcerea din calvarul provocat de faliment și trimiterea în liga a patra.
În 2021, când Celtic putea să câștige istoricul titlul consecutiv cu numărul 10 - un record în Scoția - , stilul lui Lennon și-a arătat limitele.
Echipa a clacat, iar contextul a fost extrem de controversat. În încercarea de a salva sezonul, Lennon și-a dus jucătorii într-un cantonament cald în Dubai, însă de acolo s-au întors în Scoția fotografii cu managerul bând pe șezlong alături de fotbaliștii lui.
Exact ce nu și-ar dori să mai vadă Dan Șucu, patronul care spune că e “convins că nu vom mai avea jucători care să-și manifeste rapidismul la 3 noaptea din discotecă sau de pe pârtiile de schi, sau care să se prezinte la echipă cu kilograme în plus față de greutatea optimă”.
Amuzant, nu?
Ca să fim bine înțeleși.
Scoția fotbalistică înseamnă doar Celtic și Rangers. Restul echipelor sunt de umplutură pentru a avea un calendar sportiv bogat.
Lennon a luat primele trei titluri cu Celtic în 2012, 2013 și 2014, exact când au început problemele financiare ale marii rivale protestante. În 2012, Rangers intrase în insolvență și abia s-a târât până la finele campionatului. În 2013, era în liga a patra, iar în 2014 în liga a treia.
Mulți ani, Celtic s-a bătut singură la titlu, iar Lennon a prins această conjunctură.
Cu CV-ul îmbogățit, roșcovanul a mers în liga a doua engleză, la Bolton, dar lucrurile n-au mers bine. Din această perioadă, a transpirat din vestiarul echipei zvonul că Lennon este un tip toxic, mult prea rigid, comod și simplist în modul de a pregăti meciurile.
Apoi au început să apară informațiile publice legate de viața lui privată.
Mai întâi, faptul că și-a amenințat amanta că îi pune cuțitul la gât dacă dezvăluie relația secretă, după care a venit procesul pentru neplata pensiei alimentare. A urmat publicarea cărții biografice în care mărturisește că suferă de depresie cronică și apoi apariția pe YouTube a clipurilor în care Lennon este evident beat turtă.
Acesta este personajul pe care Dan Șucu l-a adus să facă ordine la Rapid.
Dacă va reuși, va fi o lovitură de maestru. Dacă nu, patronul nu va mai avea însă nicio scuză că altcineva din club a ales “specialiștii” în locul lui.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.