exclusiv Metoda controversată folosită de FCSB pentru recuperare. Gabi Tamaș: ”Ne băgau în fund”
Marius Ivașcu | Publicat: 07.11.2024 15:26 | Actualizat: 07.11.2024 18:16
Fostul fundaș Gabriel Tamaș (40 de ani) a vorbit în cadrul podcastului iAM Ștucan despre metodele de recuperare pe care stafful celor de la FCSB le-a folosit în perioada în care a îmbrăcat tricoul ”roș-albastru”.
Gabi Tamaș a fost jucătorul celor de la FCSB, în perioada 2014-2017, și a fost antrenat de Laurențiu Reghecampf o bună parte a mandatului său, în timp ce Thomas Neubert se ocupa de pregătirea fizică.
De-a lungul acelor ani, evoluțiile formației patronate de Gigi Becali erau remarcate de majoritatea adversarilor, care rămâneau impresionați de capacitatea fizică a jucătorilor lui Reghecampf.
O anchetă a GSP a relevat, la acea vreme, că FCSB achiziționase un aparat de ozonoterapie, procedeu controversat în lumea sportului. Oficialii clubului au negat că ar fi încălcat regulamentul, iar mai mulți jucători au dezvăluit că foloseau această metodă, însă sub o formă acceptată.
Gabi Tămaș: ”Nouă ne băgau ozon!”
Invitat în cadrul podcastului iAM Ștucan, Gabi Tamaș a vorbit despre condițiile de pregătire și recuperare pe care le-a avut în perioada în care a evoluat în campionatul englez, prilej cu care a atins și subiectul ozonoterapiei făcute la FCSB.
Costin Ștucan: Te-aș mai întreba ceva dar sigur nu o să spui. Se făcea ceva cu sângele, să-ți facă ozonoterapie (n.r. la West Bromwich Albion)?
Gabi Tămaș: Nu. Mie nu mi-a făcut, de ce să te mint? Poate alții făceau da, că am auzit și eu.
Costin Ștucan: FCSB își cumpărase, când erai și tu acolo, aparatul ală de ozon. Ei spuneau că îl foloseau doar să-și bage în articulații, că asta e permis, dacă ai o problemă să-ți injectezi în sânge...
Gabi Tămaș: Nouă ne băgau ozon.
Costin Ștucan: În fund.
Gabi Tămaș: Da, în fund.
Costin Ștucan: La FCSB.
Gabi Tămaș: Da.
”Cum să fie? Era jenant”
Costin Ștucan: Și cum era?
Gabi Tămaș: Păi cum să fie? Jenant așa puțin... Adică senzația aia jenantă.
Costin Ștucan: Am vorbit cu Tade (n.r. Gregory Tade) și mi-a zis că în afară că se simțea nevoia să se ducă să... nu simțit nicio îmbunătățire.
Gabi Tămaș: Păi, normal, să tragi un pârț sau să te duci la toaletă... dar nu trebuia să faci chestiile alea pentru că atunci dădeai tot ozonul. Când ajungeai să le faci la zi te simțeai extraordinar, pentru că alea te ajută la recuperare. Cel mai bine este să le faci în venă, dar asta înseamnă..
Costin Ștucan: Doping.
Gabi Tămaș: Doping, da.
De ce este interzisă ozonoterapia
Potrivit regulamentului Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), “este interzisă orice formă de manipulare intravasculară a sângelui sau a componentelor sângelui prin orice mijloc fizic sau chimic”.
Ozonoterapia este o procedură medicală în care se folosește ozon, care este administrat prin diferite metode, cum ar fi injecții subcutanate, perfuzii intravenoase sau insuflații rectale, pentru a trata diverse afecțiuni. Scopul este de a stimula sistemul imunitar, de a crește nivelul de oxigenare al țesuturilor și de a reduce inflamațiile
În sport, însă, ozonoterapia este interzisă deoarece poate fi considerată o formă de dopaj. Ozonul poate stimula producerea de globule roșii și îmbunătăți circulația oxigenului în sânge, ceea ce ar duce la creșterea capacității de efort a sportivilor.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.