corespondența antalya Mister Sergiu Hanca | Și-a luat carnetul, știe ce vrea de la viitor și și-a ales idolul în meserie: "Îmi place Xabi Alonso! E un mix între Ancelotti și Mourinho! Vreau disciplină la echipă"
Vlad Nedelea , Iosif Popescu (video) | Publicat: 10.01.2024 10:04 | Actualizat: 10.01.2024 12:06
Deși are 31 de ani și mai are suficient de jucat, Sergiu Hanca își calculează bine pașii pentru a nu sta nicio zi în afara fenomenului nici după retragere.
Dialogul purtat în recepția hotelului Swandor Topkapi s-a "aprins" când s-a trecut la discuția despre antrenorat, modele și planuri de viitor. Plin de entuziasm, internaționalul de la Petrolul e absorbit de discuțiile și dezbaterile de la Școala de Antrenori.
Sergiu, din ce știu, ai început în zona de antrenorat?
Da! Deja am început cursurile pentru carnetul de antrenor.
De ce crezi că la primele clasate sunt doar antrenori străini?
Nu știu! Probabil românii care sunt liberi acum nu inspiră încredere patronilor. Nu știu ce să spun. Cred că avem antrenori foarte buni, dar aici ține și de principii. Sunt unii care efectiv refuză să vină la unul dintre cluburi. Dacă ar fi să fiu în pielea unui patron aș alege varianta care-mi inspiră mie cea mai mare încredere și care vine cu un impact pozitiv echipei. Revin la părerea că avem antrenori români foarte buni și îl dau exemplu pe Mircea Lucescu.
Cum sunt percepuți antrenorii străini față de cei români în vestiar și invers?
Am avut o dezbatere pe această temă la Școala de Antrenori pe ideea cum ar gestiona un antrenor român un vestiar cu jucători străini și români. Fiecare a avut o părere diferită. Cred că în calitate de antrenor trebuie să creezi un grup unit care să aducă rezultate. La noi în țară nu prea există răbdare și atunci antrenorul trebuie să caute drumul cel mai scurt spre rezultat. În cariera mea am întâlnit antrenori foarte liniștiți și foarte vulcanici.
Sergiu Hanca: "Vreau disciplină la echipa mea"
Cum te vezi ca antrenor?
Contează foarte mult disciplina pe care o pun pe primul loc. Nu să dau cu pumnul în masă. Vreau ca fiecare să fie responsabil de ceea ce are de făcut, iar jucătorii să se respecte la antrenament și pe teren. În afara terenului e treaba lor ce-o să facă.
Cum vezi acel stereotip, adică antrenor care pregătește în mod special faza ofensivă sau defensivă?
Cred că e o percepție greșită să vorbim de antrenori ofensivi sau defensivi. Cred că sistemul e doar defensiv, în ofensivă există dinamică și nu mai ții cont de sistem sau de fiecare post. Fiecare jucător trebuie să fie într-o dinamică și să creeze spații. Mă uitam la ceea ce spunea Carlo Ancelotti și anume că el are rolul de a organiza faza defensivă și că mai departe ține de calitatea jucătorului.
Când te uiți la un antrenor ce-ți place să vezi la el?
E important felul în care transmite mesajul astfel încât să fie înțeles de tot lotul. El nu poate să stea cu fiecare jucător în parte să-i explice ce are de făcut. N-are atâtea ore nicio zi, câți jucători sunt într-un lot. De asta e important ca mesajul să fie la fel de bine înțeles de fiecare jucător.
Vei fi adeptul pedepselor la orice încălcare de regulament? Poate să fie și o întârziere de cinci minute.
Sunt niște reguli de ordine interioară care nu trebuie încălcate și aici vorbesc despre disciplină. Dacă fiecare e responsabil să aplice programul, echipa poate progresa.
Sergiu Hanca: "Mi-a plăcut mult antrenorul din Polonia! Avea un feeling..."
Ai trăit tot felul de situații la Dinamo, ASA Târgu Mureș, Craiova. Cât de mare e dificultatea antrenorului care mai trebuie să se gândească și la problemele jucătorului, că e neplătit și altele?
Peste tot sunt probleme! Rămân la ideea că rolul antrenorului este doar acela de a antrena. Ca antrenor cred că cel mai important este să știi cum să gestionezi grupul și ce poți să faci cu el pentru a avea rezultate. Nu poate controla ceea ce se întâmplă pe lângă echipă cu banii, terenuri și altele. Astea intră în atribuțiile altcuiva.
Care a fost antrenorul care s-a apropiat cel mai mult de filosofia ta și de tine?
De la fiecare am luat câte ceva ce mi-a plăcut. În Polonia, antrenorul care m-a dorit și cu care am lucrat doi ani și jumătate avea o disciplină de fier și-mi plăcea reacția lui după ce pierdea un joc.
Ce făcea?
Avea o reacție corectă și mai agresivă. Dar o reacție în urma căreia putem învăța ceva. Ne explica ceea ce am făcut greșit și cum ne putem corecta. Avea al șaselea simț și ne spunea când nu eram concentrați: „Vezi că se poate întâmpla asta, și asta se întâmpla apoi”. Țin minte o fază cu el. Luni aveam meci și sâmbătă de dinainte, a intrat în vestiar și ne-a chemat la ședință.
Continuă!
A început să ne țină 10-15 minute un speech și ne-a explicat cum să jucăm dacă ia echipa adversă roșu. Ne-a arătat la tablă cum să facem. În antrenamente am pregătit zilnic situația de 10 contra 11. Era un haos total și nu ne ieșea nici lor și nici nouă. A început să ne certe în vestiar și să ne mai explice. Ca un făcut, luni la meci, adversarii au luat roșu.
Câștigăm 2-0 și s-a întâmplat exact cum ne-a spus la antrenament. A fost ceva incredibil! Mai stăteam cu el și băteam lovituri libere sau cornere. Ne spunea cum să executăm pentru a marca. La următorul joc băteam cornerul cum zicea el și dădeam gol.
Sergiu Hanca: "Îmi face plăcere să învăț"
Cum îl cheamă pe antrenor?
Michal Probierz și acum e selecționerul Poloniei. A fost la tineret la U21 și acum l-au pus la naționala mare.
Din antrenorii mari, cine îți place ca filosofie?
Xavi Alonso mi se pare că este un mix între Ancelotti și Mourinho. A fost un fotbalist bun și chiar urmăresc foarte mult antrenamentele celor de la Leverkusen. Mi-au captat atenția după ce echipa a început să câștige meci după meci. Câteodată e o întâmplare, dar când bați tot și pierzi un singur joc în ultimele 3-4 luni spune mult despre o echipă.
În ziua de azi ai acces la orice informație. Nu trebuie să muncești până la extenuare, ci să muncești eficient. Dacă există timp și răbdare poți să-ți implementezi și principiile tale de antrenor. De multe ori antrenorii se schimbă și după jucători, nu poți să ai principii doar pe un anumit joc și n-ai jucătorii necesari pentru a face acest lucru.
Ți-ai făcut un plan despre tine ca antrenor?
Am început acum școala și vreau să urmez toți pașii. Îmi face plăcere să învăț și mă duc de fiecare dată când avem cursuri. Îmi place mult dialogul acesta pentru că afli lucruri și-ți poți spune punctul de vedere. În caz că nu e bine, vei fi corectat. Durează totul 6-7 ani.
La 35-36 de ani te vezi tot pe teren?
Da! La cum mă simt și-mi cunosc organismul așa văd.
De selecționerul naționalei României ce spui?
Îmi place foarte mult Edi Iordănescu. L-am avut antrenor acum 10-11 ani la Târgu Mureș. Cu el am început atunci când am intrat în prima ligă. Dânsul și-a păstrat aceleași principii și era la fel de informat. Ne uimea! Ne ținea niște ședințe și ne lua ceva până înțelegeam totul. Acum a acumulat mai multă experiență și dovada au fost rezultatele din acest an. Să câștigi o grupă în care să nu pierzi și să te califici la Euro spune multe.
Spuneai de Edi și ședințele lungi. Te enervau și pe tine fiind tânăr că țineau atât de mult?
Nu! Mereu mi-a plăcut informația chiar și la școală. Eram foarte atent la ore și-mi plăcea să ascult și să asimilez informația și să nu trebuiască să o citesc și să o învăț mecanic acasă. Atunci mai bine eram atent la o discuție decât să o memorez de unul singur.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.