exclusiv Riscurile cumplite la care sunt supuși jucătorii din Superligă de LPF: ”Nu e recomandabil pentru niciun om!”
Cătălin Stroia | Publicat: 15.07.2024 22:30 | Actualizat: 16.07.2024 08:27
Jucătorii din Superligă au început campionatul într-o perioadă în care temperaturile au atins cote alarmante, iar Departamentul pentru Situații de Urgență a recomandat populației să evite ieșirile. iAMsport.ro a cerut o expertiză legată de riscurile la care sunt supuși jucătorii pe o astfel de vreme medicului Adrian Motoacă, care se află în stafful Unirii Slobozia.
Fost medic la Dinamo și cu o experiență de mai mulți ani la nivelul primei ligi, medicul a explicat situațiile la care sunt expuși jucătorii pe o astfel de caniculă, dar și ce metode sunt folosite pentru a evita pe cât posibil o cădere pe teren a unui fotbalist.
De asemenea, Adrian Motoacă a dezvăluit că la ultimul joc al Unirii Slobozia jucătorii au consumat suplimente nutritive cât pentru patru meciuri din cauza temperaturii care s-a ridicat la 40-50 la sol.
Adrian Motoacă: ”Principalul dușmar e deshidratarea”
Bună ziua, domnule Motoacă! Am dori să ne ajutați o expertiză legată de situația jucătorilor în această perioadă caniculară. Cât de grave sunt riscurile la care se supun jucătorii?
Deshidratarea este principalul dușman al sportivului în aceste condiții de caniculă. În această perioadă se folosesc foarte multe săruri de hidratare, băuturi izotonice. În aceste momente de caniculă trebuie pregătită o medicație și vitaminizare corespunzătoare pe durata întregii săptămâni până la meci.
De asemenea, discutăm și despre deshidratarea musculară și e important să nu ajungem la colaps, la căderea jucătorului pe teren. În aceste perioade caniculare folosim băuturi cu aminoacizi. Dacă deshidratarea este foarte mare și sportivul acuză acest lucru plus o stare foarte mare de oboseală, se intervine cu săruri. Rareori se poate ajunge și la soluții perfuzabile, dar ne ferim să introducem acul în venă.
Ați amintit de colaps. La persoanele normale există riscuri imense pe o astfel de vreme, la un sportiv cred că sunt și mai mari.
E foarte greu de scos jucătorul din colaps, să-l aduci înapoi la o formă bună. Inclusiv la televizor sunt zilnic foarte multe cazuri cu bătrâni care cad pe stradă. Același lucru se întâmplă și cu un sportiv care pierde enorm de multe săruri prin transpirație.
Adrian Motoacă: ”Recomandabil nu e pentru niciun om”
Au fost tot felul de discuții, dar și cu această vitaminizare, e recomandabil pentru un jucător să fie pe teren?
Recomandabil nu e pentru niciun om! Spre exemplu la ultimul joc al Sloboziei (n.r. cu Farul), au fost 36 de grade la umbră 40-50 de grade la nivelul gazonului.
Enorm!
Spun aici de temperaturi la soare pentru că nu jucăm în incinte închise. Nu e pericolul omului care se plimbă pe stradă, vorbim de pericolul unui om care efectuează un efort fizic intens cu un consum foarte mare de energie.
Cum ar trebui să se efectueze o recuperare?
Noi facem asta prin medicație prin săruri de hidratare și cel puțin un gram de vitamina C în primele 24 de ore. Apoi e nevoie de o hidratare de până la 2 litri de zi. Pe parcursul unei săptămâni se face zi de zi monitorizare. Eu folosesc testarea de urină pentru a vedea dacă este alterat ph-ul, mai sunt testele de transpirație luate direct de pe corp.
În urma acestor indicatori știm cu ce să echilibrăm. În plus, la terminarea meciului le recomand 500 ml de un fresh de citrice pentru a scădea acidul lactic din organism. În această perioadă medicul trebuie să aibă o comunicare foarte strânsă cu preparatorul fizic.
Cât de tare au fost afectate acele teste de urină și de transpirație în această perioadă?
Am efectuat teste cu 24 de ore înaintea jocului cu Farul și am văzut care este starea jucătorilor. Unul singur din lotul de 26 nu era în parametri. A mai fost un singur jucător care a evoluat în acea partidă și nu a luat suficiente săruri minerale. Pe perioada pauzelor de hidratare am consumat suplimente pentru hidratare cât pentru patru meciuri. Fiecare jucător a luat porție la dublu.
Atât de mult?
Am zis că e ceva incredibil. I-am cerut directorului sportiv să mai luăm pentru că am consumat săruri cât pentru patru meciuri. În cele patru pauze de hidratare am epuizat asta. De regulă, pe meci mai folosim 4-5 plicuri, iar acum era consumat tot pachetul.
”Contează foarte mult și alimentația”
S-a mai întâmplat și altceva?
Am instaurat ca regulă consumul de suplimente nutritive pentru hidratare pentru a evita probleme. Tot în această perioadă mai atingem o problemă.
La ce vă referiți?
Un jucător poate pierde în această perioadă 1-2 kg per antrenament. Din acest motiv e importantă și alimentația în această perioadă caniculară. Spre exemplu un pilot de curse pierde cam 5-6 kg per cursă. Acum le-am recomandat să consume 1,5 l de apă pe meci din cauza deshidratării.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.