special Românii, specie pe cale de dispariție în SuperLigă. FCSB pe podium, Dinamo la retrogradare. Topul echipelor care folosesc cei mai mulți jucători "autohtoni"

Alex Voicu | Publicat: 03.04.2025 08:03 | Actualizat: 03.04.2025 09:07
În ciuda regulilor "U21" și "5+6", prin care federația dorea să "forțeze" echipele din SuperLigă să utilizeze cât mai mulți jucători români, lucrurile stau tocmai invers. Numărul jucătorilor străini crește tot mai mult, iar românii sunt în multe echipe doar la număr.
Doar doi (2) jucători din Liga 1 au fost titulari în ultima partidă a echipei naționale (5-1 cu San Marino), asta fără ca fotbaliștii români să fie oameni de bază la echipe din campionatele importante ale Europei. Deși aveau drept scop principal promovarea fotbaliștilor autohtoni, regulile impuse în ultimii ani de Răzvan Burleanu, președintele FRF, au acționat ca un bumerang și numărul străinilor din SuperLigă crește de la un sezon la altul.
Declin permanent - românii joacă tot mai puțin în SuperLigă
Dintr-o analiză complexă a numărului de minute acordate de cluburile din SuperLigă jucătorilor români și străinilor în ultimele 5 sezoane reiese un adevăr îngrijorător.
Din sezonul 2020-2021 declinul a fost constant și accelerat. Dacă în urmă cu 5 ani proporția de minute jucate între români și străini era de 61,9% - 38,1%, astăzi lucrurile aproape că s-au inversat. Românii au jucat 48,1% din totalul minutelor, în timp ce străinii au bifat 51,9% minute pe teren.
Am vrut să vedem cum stau lucrurile la fiecare echipă din Liga 1 pentru sezonul în curs și cifrele nu arată deloc încurajator: doar 4 echipe au acordat românilor mai mult de 60% din timpul de joc.
- Datele utilizate în acest articol au fost colecatate de pe fbref.com după prima etapă din play-off și play-out, iar procentele reprezintă timpul petrecut de jucătorii români în teren pentru fiecare echipă din SuperLigă.
Iată cum arată clasamentul "la zi" al echipelor din SuperLiga, în funcție de numărul de minute acordate jucătorilor români în acest sezon.
16. Oțelul Gatați - 32.55% minute acordate românilor
Echipa din Moldova este singura care a acordat românilor mai puțin de o treime din timpul de joc din acest sezon. Portarul Iustin Popescu este singurul jucător autohton al gălățenilor care a început ca titular mai mult de 20 de partide.
15. Botoșani - 37.15%
Echipa antrenată în acest sezon de Bogdan Andone, Liviu Ciobotariu și Leo Grozavu este definiția globalizării, având în componență jucători din Argentina, Malawi, Gabon sau Angloa, dar și din țări apropiate de România, precum Republica Moldova, Albania sau Bosnia și Herțegovina.
14. Dinamo - 39.33%
Formația din Ștefan cel Mare este echipa din play-off care a utilizat cel mai puțin fotbaliștii români. Din cauza subțirimii lotului, Zeljko Kpoic a ales să se bazeze pe un nucleu restrâns de jucători. Cîrjan, “underul” de bază al “câinilor”, este jucătorul eligibil reguluii U21 cu cele mai multe minute în acest sezon (2,362) din toată Superliga.
13. UTA - 40.02%
Fără nicio surpriză, echipa antrenată de Mircea Rednic a folosit cei mai mulți jucători străini (23) și a oferit puține șanse jucătorilor români, în ciuda faptului că în ultimi ani mai mulți tineri care au evoluat pentru arădeni au ajuns la cluburi importante din Liga 1 sau din Europa (Dennis Man, Horațiu Moldovan, Rareș Pop sau David Miculescu).
12. Poli Iași - 40.70%
Moldovenii s-au bazat și ei în mare parte pe jucători străini, principalii autohtoni folosiți fiind veteranii Alin Roman și Mihai Bordeianu. De remarcat că în iarnă Poli l-a pierdut pe principalul “under” al echipei, Andrei Gheorghiță, plecat la FCSB.
11. CFR Cluj - 45.92%
Echipa antrenată de Dan Petrescu este una dintre cele două formații din play-off (alături de Dinamo) care a acordat mai multe minute jucătorilor străini. În ciuda faptului că la CFR sunt mai mulțit străini decât sezoanele precedente, “feroviarii” au printre oamenii de bază ai echipei 4 tineri jucători români: Louis Munteanu, Otto Hindrich, Alin Fica și Matei Ilie.
10. Unirea Slobozia - 49.85%
Formația din Ialomița este cea mai “bătrână” echipă din Liga 1 (de 13 ori a aliniat la start un "prim 11" cu medie de peste 30 de ani) și se bazează în mare parte pe jucători care au pus umărul la promovare.
9. Universitatea Craiova - 50.15%
Doar Hermannstadt a folosit mai puțini jucători în acest sezon decât formația olteană. Echipa patronată de Mihai Roataru se bazează în special pe jucători străini, dar puținii români din echipă sunt oameni de bază: Mitriță, Popescu, Bancu sau Baiaram.
8. Petrolul - 52.18%
Ploieștenii, care au ratat play-off-ul după o primă parte de sezon foarte bună, se bazează pe câțiva români experimentați, în frunte cu Gicu Grozav, Paul Papp și Sergiu Hanca, jucători cu selecții în prima reprezentativă.
7. Sepsi - 53.52%
Echipa din Covasna este una dintre dezamăgirile acestei stagiuni. Fără prea multe schimbări față de sezonul precedent, Sepsi nu a reușit să se califice în play-off și a început deja să pregătească stagiunea viitoare, odată cu aducerea lui Dorinel Munteanu.
6. Gloria Buzău - 54.26%
Nou-promovata a folosit nu mai puțin de 42 de jucători în acest sezon și se pare că aceste căutări continue nu au ajutat-o să performeze. Formația buzoiană este un mix de jucători aflați pe final de carieră, jucători care caută să confirme de câțiva ani (Turda, Ișfan sau Albu) și străini “fără nume” în fotbal, care nu a reușit să se omogenizeze.
5. Rapid - 57.54%
În ciuda transferurilor unor jucători străini importanți, greul l-au dus jucătorii români, pe care Marius Șumudică s-a bazat tot mai mult odată cu trecerea etapelor. Antrenorul de 53 de ani a trimis în teren cea mai tânără echipă din acest sezon al SuperLIgii, cu o medie a vârstei de 24,4 ani (vs. Poli Iași, 20 ianuarie 2025).
4. U Cluj - 64.44%
“Șepcile roșii” sunt surpriza acestui sezon și Neluțu Sabău a reușit să ducă echipa în play-off, bazându-se pe jucători români cu mare experiență, precum Chipciu, Nistor, Cristea sau Bic. De nu mai puțin de 5 ori în acest sezon, “11-le" trimis în teren de Sabău a avut media de vărstă peste 30 de ani.
3. Hermannstadt - 68.42%
Formația din Sibiu este echipa din play-out care a acordat cele mai multe minute jucătorilor români și în același timp echipa care a folosit cei mai puțini jucători (26). Într-un “prim 11” de bază al echipei lui Măldărășanu își fac loc doar 3 jucători străini: Murgia, Gonçalves și Ivanov.
2. FCSB - 70.61%
Campioana Ligii 1 a obișnuit să fie printre echipele care dau cele mai multe minute jucătorilor români, fiind cunoscut faptul că Gigi Becali transferă doar jucători pe care i-a văzut el jucând. Dawa, Radunovic, Ngezana și Baba Alhassan sunt singurii jucători străini de la FCSB care au adunat peste 1000 de minute în acest sezon.
1. Farul - 81.78%
Echipa condusă de Gică Hagi este singura în care românii au evoluat în peste 80% din timp. Formația de la malul mării traversează un sezon modest, astfel că Hagi a ales să se bazeze mai mult ca în ultimele sezoane pe jucătorii români, situația financiară a clubului depinzând de vânzările de jucători.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite













