SPECIAL | Top 10 cei mai importanți fotbaliști care au evoluat la FCSB și Dinamo. Dorin Rotariu, ultimul nume pe o listă impresionantă de jucători cu trofee și reușite la cele două rivale
Silvian Bădulescu | Publicat: 10.10.2023 16:57 | Actualizat: 11.10.2023 16:33
Dorin Rotariu (28 de ani) a semnat astăzi cu FCSB și a fost prezentat oficial pe social media. Jucătorul debutat în fotbalul mare de Dinamo completează o lungă listă de fotbaliști care au fost legitimați, în diverse perioade, la Dinamo și FCSB.
Ultimul exemplu datează din stagiunea trecută. Deian Sorescu, fost căpitan și jucător la ”câini”, a fost împrumutat de vicecampioană de la Rakow, din Polonia.
iAM Sport vă prezintă un top 10 al celor mai importanți fotbaliști, din 2003 până în prezent, care au îmbrăcat tricourile celor două rivale.
Dorin Rotariu, pe urmele lui Deian Sorescu
Primul pe listă, evident, este Dorin Rotariu. Fotbalist crescut la Timișoara, acesta a debutat la Dinamo în sezonul 2012-2013. A jucat în ”Ștefan cel Mare” până în 2017, când a fost vândut, pentru suma de 2.2 milioane de euro, la Club Brugge. De atunci, a mai bifat experiențe la Mouscron, AZ Alkmaar, Astana, Ludogorets Razgrad și Atromitos.
În stagiunea 2022-2023, Deian Sorescu (26 de ani) a fost împrumutat de Rakow la FCSB. Bănățean ca și Rotariu, Sorescu a îmbrăcat tricoul alb-roșu între 2018 și 2022, perioadă în care a și purtat banderola de căpitan. Tot din ”Ștefan cel Mare” și-a făcut și debutul la echipa națională. După șase luni în Berceni, Sorescu s-a întors la Rakow, formație cu care se află sub contract.
Cei doi Cristea au schimbat, în trecut, rivalele
Andrei Cristea (39 de ani) a evoluat doi ani la FCSB, pe când echipa se numea Steaua, dar și trei ani la Dinamo. În Ghencea, fostul atacant a rămas în memoria microbiștilor pentru mecul cu Valencia, din Cupa UEFA.
Atunci, moldoveanul marca o dublă în poarta formației din Spania, deținătoarea trofeului. Ulterior, la penalty-uri, roș-albaștrii se calificau mai departe. În tricoul alb-roșu, Cristea a ieșit golgeter al primei ligi în 2010, când marca 16 goluri.
Adrian Cristea (39 de ani) a fost un favorit al publicului la Dinamo. Un talent extraordinar cu execuții fine, dar și un fotbalist cunoscut pentru viața extrasportivă, ”Prințul” a evoluat în ”Groapă” în perioada 2006-2010. A mai bifat experiențe la Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești și Standard Liege.
După aventura din Belgia, s-a întors în România, la rivala FCSB. A bifat 9 partide în sezonul 2013-2014 și, la final de sezon, s-a încununat campion al României.
Doi oameni esențiali în proiectul CSA, dinamoviști cu acte-n regulă
În prezent, Gabriel Boștină (46 de ani) și Daniel Oprița (42 de ani) sunt doi dintre oameni importanți ai proiectului de la CSA Steaua. Primul este manager tehnic al secției de fotbal, pe când al doilea ocupă postul de antrenor încă din perioada în care ”militarii” jucau la Liga 3.
În trecut, pe lângă meciurile jucate în tricoul FCSB, au evoluat și pentru Dinamo. Mai mult, atât Boștină, cât și Oprița au făcut direct trecerea din Ghencea în ”Ștefan cel Mare”.
Copiii lui Dinamo, vârfurile de atac ale FCSB-ului
Ciprian Marica (38 de ani) și George Țucudean (32 de ani) sunt doi foști fotbaliști care, din nefericire, s-au retras prematur din activitate din cauza problemelor medicale.
Acționarul minoritar de la Farul a crescut la Dinamo și s-a retras de la FCSB, în 2016. Acesta, pentru ultimele șase luni ale sezonului 2015-2016, a acceptat provocarea lui Gigi Becali, în speranța că va prinde lotul final pentru EURO 2016.
În ceea ce-l privește pe Țucudean, a fost adus de la UTA în 2010, la 19 ani. Deși aflat la o vârstă fragedă, a făcut câteva sezoane bune în alb-roșu și, în 2013, a fost transferat la Standard Liege, de unde a fost împrumutat înapoi în ”Groapă”.
În 2015, pentru jumătate de sezon, a evoluat la FCSB, unde a cucerit ”tripla”: campionat, Cupa României, Cupa Ligii. A devenit, cu anii, unul dintre cei mai titrați fotbaliști autohtoni, cu cinci titluri naționale în palmares.
”Bad boy” Tamaș și ”Bizonul” Gnohere, ultimii pe listă
Decizia în cazul lui Gabi Tamaș (39 de ani) de a semna cu FCSB, pe alocuri, nu a fost surprinzătoare. Fotbalistul crescut la Brașov a schimbat, de-a lungul carierei sale, peste 15 echipe. A jucat la Dinamo în trei rânduri (2002-2003, 2005, 2008-2009), perioade în care a cucerit trei trofee.
Mai apoi, în 2015, a fost coleg cu Țucudean și Srdjan Luchin (37 de ani) la FCSB. Cei trei foști dinamoviști au cucerit împreună trei din patru trofee interne.
În ceea ce-l privește pe Harlem Gnohere (35 de ani), acesta este singurul stranier din topul nostru. Ajuns în 2015 la Dinamo și criticat, adesea, pentru fizicul său, Gnohere a avut o perioadă bună la Dinamo.
În 2017, direct din ”Groapă”, a fost luat de FCSB, unde a rămas până în 2020. Suporterii echipei alb-roșii nu l-au iertat niciodată pe ”Bizon”. Atacantul francez a declarat, în mai multe rânduri, că nu va juca niciodată la Steaua (n.r – FCSB).
Dorin Rotariu, al 20-lea fotbalist care ajunge la FCSB după ce, inițial, a jucat la Dinamo
Pe lângă Adrian Cristea, Srdjan Luchin, Gabi Tamaș, George Țucudean, Ciprian Marica, Harlem Gnohere și Deian Sorescu, mai sunt încă 13 fotbaliști care, în trecut, au îmbrăcat mai întâi tricoul lui Dinamo și, ulterior, pe cel al FCSB-ului.
Dorinel Munteanu, antrenorul Oțelului, a bifat ambele formații. L-au urmat Radu Niculescu, Adrian Pitu, Alexandru Păcurar, George Galamaz, Mihăiță Pleșan, Valentin Lemnaru, Valerică Găman, Cristi Bălgrădean, Diogo Salomao, Andrei Marc și Cătălin Straton.
De menționat, în lotul ”câinilor” există un fotbalist care a fost legitimat la FCSB în trecut. Este vorba de Iulian Roșu (29 de ani), roș-albastru în perioada 2011-2014, când a cucerit un campionat și o supercupă.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.