SPECIAL | Ultimul derby pentru Ovidiu Burcă? Antrenorul dinamovist este sub mare presiune. Motivele pentru care a rezistat în ciuda rezultatelor extrem de slabe
Silvian Bădulescu , Radu Bordei | Publicat: 25.11.2023 10:47 | Actualizat: 25.11.2023 14:25
Marele derby dintre Dinamo și FCSB este unul foarte important atât pentru cele două rivale, dar și pentru Ovidiu Burcă (43 de ani). Antrenorul dinamovist este sub presiune după ce echipa pe care o pregătește are o serie de 11 partide fără victorie.
Parcursul lui Dinamo din acest sezon a fost unul dezastruos. După 16 partide de Superliga, ”câinii” au acumulat doar 2 victorii, au remizat de 4 ori și au adunat 10 eșecuri. Dacă nu era Botoșaniul, singura echipă fără victorie în acest sezon, trupa lui Ovidiu Burcă ar fi fost ”lanternă roșie”.
Chiar și așa, moldovenii sunt la doar 2 puncte în spatele lui Dinamo, pe care o despart 5 puncte de locul de baraj și 8 puncte de pozițiile care asigură salvarea directă.
Mai rezistă Burcă pe banca lui Dinamo?
Faptul că Ovidiu Burcă încă își mai păstrează poziția după aceste rezultate chiar reprezintă o mică minune într-un fotbal în care șefii de cluburi se dispensează de tehnicieni cu o rapiditate foarte mare, uneori din motive incredibile.
Ca o paralelă, Eugen Neagoe, fost antrenor la Dinamo, a fost îndepărtat de la Universitatea Craiova de patronul Mihai Rotaru pentru că acesta a considerat că antrenorul este ghinionist.
Cu toate acestea, Ovidiu Burcă nu doar că nu este îndepărtat, dar încă beneficiază de sprijinul conducerii. În schimb, suporterii au cam început să își piardă răbdarea, cel puțin pe social media.
Deși fanii sunt îngrijorați de parcursul echipei, aceștia, totuși, nu au uitat de ”minunile” din sezonul trecut, când echipa a reușit o promovare la care nu se aștepta nimeni. Ovidiu Burcă este considerat principalul artizan al acelui rezultat.
iAM Sport analizează dacă această încredere mai este, totuși, justificată. În acest context, am luat legătura sau am încercat să stăm de vorbă cu oficiali sau fotbaliști care au colaborat cu tehnicianul în stagiunea trecută. Majoritatea s-au ferit să răspundă demersului nostru.
Burcă, omul promovării: a venit când nu dorea nimeni, a reconstruit echipa și a adus noi acționari
Principalul argument în favoarea tânărului antrenor îl reprezintă sezonul trecut de liga secundă. Echipa se afla într-o situație critică, de abia retrogradată, fără bani și cu un lot subțire, blazat, cu care mai curând se aștepta ca Dinamo să se bată la retrogradare.
În acel moment. Ovidiu Burcă a acceptat provocarea lansată de fostul administrator special, Vlad Iacob. Astfel, pe banca lui Dinamo a ajuns un antrenor fără mare experiență, dar care arătase semne promițătoare. După ce a antrenat la nivel de juniori, la Rapid, Burcă a preluat CSM Slatina cu care a reușit o promovare neașteptată, din Liga 3.
”Eu l-am susținut pe Ovidiu Burcă pe tot parcursul sezonului trecut. Mi-am asumat mandatul la club și am decis să-l aduc, vara trecută”, ne-a declarat Vlad Iacob, fostul administrator special al clubului.
Burcă a avut un start greu pânâ când a reușit să implementeze ideile sale de joc și a integrat jucătorii aduși pe mare grabă la echipă. Dar, încet-încet, Dinamo a reușit să arate din ce în ce mai bine și echipa a început să urce în clasament.
- 9 victorii, 4 remize și 6 eșecuri a înregistrat Dinamo în sezonul regulat din Liga 2
Până la urmă echipa lui Burcă s-a calificat în playoff-ul din liga secundă. Acolo prestațiile nu au mai fost la fel de convingătoare, Dinamo a câștigat 4 meciuri din 10, dar a prins un loc de baraj.
A urmat dubla nebună cu FC Argeș, în care Dinamo s-a impus în manșa tur cu un categoric 6-1, pentru ca apoi să piardă returul cu 2-4.
- Au existat momente în care piteștenii au dat semne că pot întoarce soarta barajului. Totuși, Burcă îndeplinise obiectivul cu un joc destul de frumos și cu câțiva jucători precum Ghezali, Ahmed Bani sau Laruccea, care promiteau destul de mult.
Ovidiu Burcă a acționat ca un veritabil manager, s-a implicat în politica de transferuri, dar și în aducerea de acționari la club. Prin intermediul său au ajuns Andrei Nicolescu și Eugen Voicu să preia echipa și să ofere puțină stabilitate, într-un moment dificil.
”Rezultatele țin un antrenor”
Lucrurile s-au schimbat după promovare, când antrenorul a început să își arate limitele. Burcă a adoptat de multe ori o strategie bazată pe atac, pe posesie și control al balonului, o tactică care, însă, nu a generat rezultatele dorite, ci dimpotrivă. Dinamo a marcat doar 9 goluri și a încasat 27.
Deși au existat momente în care, poate, se impunea o strategie mai prudentă, mai ales în fața adversarilor mult mai bine cotați, Burcă nu a deviat deloc de la principiile lui.
”Când am discutat cu el și i-am spus că l-am susținut, el mi-a transmis că doar rezultatele l-au ținut în funcție. Sunt curios dacă asta crede și acum... e o întrebare retorică, evident”, a precizat Vlad Iacob.
”El a decis când au fost aduși jucătorii, nu a venit nimeni peste capul lui. Cu un buget de salarii de 7-8000 de euro, cum au ei, este bun. Nu aduci jucători de titlu, dar poți atrage fotbaliști valoroși cu acești bani”, a declarat și Marius Tomozei, jucător care a lucrat cu Burcă la Liga 2.
Nici lotul aflat la dispoziție nu este unul valoros, dar aici ar trebui să intervină și știința antrenorului de a scoate cât mai mult din jucătorii aflați la dispoziție.
”Am o părere foarte bună despre el, ca antrenor, dar nu-l ajută lotul. Oricine ar veni, cât ar fi de bun, îi trebuie material”, ne-a declarat și fostul patron al clubului, Ionuț Negoiță, într-un material legat de derby-ul de duminică, cu FCSB..
Serie negativă în derby-uri
Ovidiu Burcă a arătat în multe momente că poate lucra sub presiune, dar meciurile importante nu au fost gestionate întotdeauna bine, rezultatele fiind, mai degrabă, negative. În Liga 2, Dinamo a întâlnit de trei ori Steaua, iar de două ori s-au impus militarii, cu 2-1 și 2-0.
Singura victorie contra rivalilor a venit în ultima confruntare, când steliștii știau că nu au dreptul să promoveze, iar ”câinii” luptau pentru a prinde primele locuri. Echipa lui Ovidiu Burcă s-a impus cu 3-0, dar în fața unui adversar debusolat, care nu mai trăgea pentru nimic.
Înainte de asta, în ultima etapă a sezonului regular, cu Poli Timișoara, o echipă ce a retrogradat în Liga 3, alb-roșiii aveau nevoie de victorie pentru a prinde, in extremis, play-off-ul. Timișorenii au egalat pe final, meciul s-a încheiat 1-1, dar jocul rezultatelor favorabile a dus pe Dinamo în play-off.
Emoții au fost chiar și la barajul de promovare, contra celor de la FC Argeș. După acel incredibil 6-1 din manșa tur, datorat și imploziei interne a adversarilor, Burcă a simțit, totuși, că lucrurile nu erau încheiate.
A urmat un haos la Mioveni, cu un FC Argeș dezlănțuit, care a ajuns la 4-1 în fața unui Dinamo care nu se regăsea. Până la urmă, o eliminare în tabăra piteștenilor, urmată de un gol al oaspeților au liniștit spiritele.
În Superliga, Dinamo nu a avut nicio șansă în fața rivalelor tradiționale. FCSB s-a impus cu 2-1, după ce roș-albaștrii au dominat aproape tot meciul, iar în Giulești, dinamoviștii au capitulat în fața unui Rapid dezlănțuit cu Rrahmani și Petrila în mare formă. S-a terminat 4-0 pentru gazde.
Meciul cu FCSB poate reprezenta prilejul lui Burcă să arate că poate gestiona și astfel de confruntări, mai ales că presiunea este tot mai mare.
”Sper să obținem o victorie cu FCSB pentru a reduce diferența față de locul 14. Asta e realitatea acum. Îmi doresc din tot sufletul să câștigăm duminică. Cu un spirit extraordinar de luptă, dar și cu o susținere din partea suporterilor, cum doar ei știu, avem șansa pentru un rezultat pozitiv.
”Am văzut video făcut de club pentru a-i încuraja pe suporteri să vină la stadion, dar părea un video de început de sezon. Mi-a transmis o senzație... Vorbim de ‘Eternul Derby’, ‘Clasicul României’, un meci despre care s-a discutat la superlativ.
Mi se pare că cei din club nu transmit această energie, această importanță a partidei. Evoluăm pe Arenă, pe teren propriu, putem avea un PCH plin. Din punctul meu de vedere, este cel mai important meci de fotbal din România”, a declarat, pentru iAM Sport, Vlad Iacob.
Relația cu jucătorii
Ovidiu Burcă a dat mereu impresia că este genul de antrenor care unește grupul în jurul, că are o relație apropiată cu jucătorii. Cu toate acestea, antrenorul nu ezită să ia măsuri dure dacă el consideră că există fotbaliști care strică atmosfera la echipă.
A intrat în conflict cu unul din liderii vestiarului, Vali Lazăr, după ce a venit la Dinamo și l-a îndepărtat pe acesta, în ciuda unui scandal mare.
Mai mult, la începutul anului, când Dinamo părea că iese din lupta pentru promovare, iar jucătorii se plângeau de restanțele financiare, a avut o intervenție extrem de agresivă la adresa acestora și i-a anunțat pe ”puciști” că nu mai au loc la echipă.
”La început a fost bine, a discutat cu mine, mi-a zis că se bazează pe mine, dar veneam după o accidentare. Relația s-a rupt în iarnă, când a fost acel moment când noi, jucătorii, am cerut să ne explice cineva din conducere situația.
A avut un dialog agresiv, nu vreau să reproduc... pe scurt că nu sunt bani. Mă rog, eu am picat la mijloc, dar mi-am asumat”, a explicat Marius Tomozei.
Pleacă Burcă, dar cine vine?
Chiar dacă șefii clubului au anunțat că Dinamo va fi activă pe piața transferurilor, la iarnă, Ovidiu Burcă trebuie neapărat să scoată puncte din meciurile rămase de disputat până la iarnă. Astfel, există riscul să părăsească echipa repede, dacă seria de rezultate negative va continua.
Cu toate acestea, în acest moment, există senzația că Nicolescu și Voicu nu au un plan B și merg total pe mâna antrenorului. Mai ales că aceștia au o relație specială cu antrenorul, care i-a și convins să vină la echipă. Iar Burcă va trebui să arate la meciul cu FCSB că această încredere este justificată.
Eu zic că ar trebui ținut măcar până la iarnă. Ce mai pot rezolva acum? Vine alt antrenor și nu îți garantează rezultate repede”, a mai explicat Tomozei.
Cifrele lui Ovidiu Burcă pe banca lui Dinamo:
În perioada de când e la club, Ovidiu Burcă a bifat, de pe margine, 55 de meciuri oficiale, în Superligă, Liga 2 și Cupa României. Acesta are următorul bilanț:
-
19 victorii, dintre care doar două în Superligă;
- 14 egaluri;
- 22 de înfrângeri, din care 10 în primul eșalon.
Momentan, Dinamo ocupă locul 15, cu 10 puncte acumulate în 16 etape și un golaveraj de 9:27. FC Botoșani, ultimul loc, este la 2 puncte sub Dinamo. FCU Craiova, locul 14, de baraj, este la 5 puncte peste. UTA, primul loc salvator direct (12), este la 8 puncte deasupra.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.