Vlad Chiricheș, pe o listă selectă. Cele mai spectaculoase repatrieri din fotbalul românesc
Mădălin Răureanu | Publicat: 02.08.2023 14:00 | Actualizat: 02.08.2023 16:53
Vlad Chiricheș la FCSB e cel mai tare transfer făcut de o echipă din Liga 1 în ultimii ani. Având în vedere cariera și experiența fundașului de 33 de ani, această revenire spectaculoasă poate fi pusă pe o listă cu fotbaliști legendari, care s-au întors în România după o perioadă foarte bună petrescută în străinătate.
De la Vlad Chiricheș, fanii celor de la FCSB așteaptă să aducă un plus de siguranță în apărare, dar în același timp, să fie liderul care a lipsit în ultimii ani.
Raportându-ne la nivelul actual al Superligii, acest transfer este cu adevărat remarcabil și se înscrie pe o listă pe care sunt nume importante din istoria fotbalului românesc.
iAMSport îți oferă un top al celor mai spectaculoase reveniri în prima ligă din România.
Ionuț Lupescu la Dinamo (1998)
După 8 ani în Bundesliga, "Kaiserul" revenea la Dinamo. A fost un transfer excelent pentru "câini", care aveau nevoie de o revoluție după ce nu mai câștigaseră titlul din sezonul 1991-1992.
Cu Lupescu lider pe teren și Cornel Dinu antrenor, roș-albii și-au creat o echipă foarte bună și au cucerit titlul în 1999-2000 și 2001-2002.
În jurul lui Lupescu, Dinu a creat un grup pe care fanii lui Dinamo și-l amintesc chiar și acum și care a devenit clasic. Din echipă făceau parte jucători precum Ciobotariu, Kiriță, Hîldan, Iftodi, Florentin Petre, Mutu, Mihalcea, Vlădoiu și Marius Niculae.
Miodrag Belodedici la Steaua (1998)
După o carieră fantastică în care a câștigat două Cupe ale Campionilor, cu Steaua (1986) și Steaua Roșie Belgrad (1991), Belodedici revenea în România în 1998, la 34 de ani.
Belodedici a avut o experiență de câțiva ani în Spania, la Valencia, Valladolid și Villarreal, iar apoi a jucat doi ani în Mexic. A fost momentul în care a preferat să revină în România la echipa unde a făcut istorie.
Cu Steaua, Belo și-a mai trecut în palmares titlul (2001), sub comanda lui Victor Pițurcă. În tricoul roș-albastru și-a încheiat cariera excepțională și a influențat jucători care au avut șansa de a împărți vestiarul cu o adevărată legendă.
Dorinel Munteanu la Steaua (2003)
La 35 de ani, după experiențe la Cercle Brugge, FC Köln și Wolfsburg, Dorinel Munteanu accepta oferta Stelei și revenea în România în sezonul în care roș-albaștrii cucereau titlul.
Compatibilitatea cu Steaua nu a fost una bună, iar după un conflict cu conducerea clubului, Dorinel a ales să plece la CFR Cluj, unde i s-a oferit și rolul de antrenor.
A fost momentul în care mijlocașul naționalei a început să se concentreze pe antrenorat, chiar dacă a continuat o perioadă să joace acest dublu rol și pe la echipe precum FC Argeș și Vaslui.
Gică Popescu la Dinamo (2002)
Decizia surprinzătoare de a îmbrăca tricoul lui Dinamo urma să fie și cea mai neinspirată din cariera sa.
Aflat pe final de carieră, după ce a impresionat la PSV și Tottenham, a fost căpitan la Barcelona și a reușit performanțe incredibile cu Galatasaray, plus o scurtă experiență bună la Lecce, Popescu alege să semneze cu Dinamo.
A fost contestat de suporteri și a nimerit într-un context nu foarte bun în ceea ce privește lotul echipei. Rezultatele lui Dinamo erau slabe, iar Popescu a decis să plece după doar 8 meciuri.
Nu și-a încheiat imediat cariera. A ales o nouă experiență afară, de această dată în Germania, la Hannover 96.
Adrian Mutu la Petrolul (2014)
Într-un moment în care nivelul său scăzuse considerabil, Mutu a preferat să-și continue cariera în România.
Petrolul, unde existau ambiții mari în acel moment, l-a convins pe "Briliant" și l-a prezentat cu mare fast.
Din păcate pentru fanii "lupilor", Mutu nu se mai putea ridica la un nivel apropiat de cel arătat în Italia și la națională, astfel că după doar 14 meciuri jucate și 4 goluri marcate, atacantul pune capăt acestei experiențe și alege o destinație inedită: India.
În 2016 revine în Liga 1, la ASA Tg. Mureș, unde ia și primul contact cu rolul de antrenor, drum pe care se va decide să meargă.
Dan Petrescu la FC Național (2002)
Cu o carieră impresionantă în Italia, la Foggia și Genoa, și mai ales Anglia (Sheffield Wednesday, Chelsea, Bradford City și Southampton), Petrescu decidea să-și încheie cariera în România.
Alegerea sa a fost una surprinzătoare: FC Național. Fostul fundaș dreapta își încheia cariera după o finală de Cupa României pierdută de FC Național împotriva lui Dinamo, scor 0-1.
Petrescu și-a început cariera de antrenor chiar la echipa din Cotroceni și a scris istoria în prima ligă, reușind să cucerească până acum 6 titluri de campion, unul cu Unirea Urziceni și cinci cu CFR Cluj.
Ionel Ganea la Dinamo (2006)
"Câinii" dădeau lovitura în 2006 prin repatrierea lui Ganea. Atacantul naționalei avusese 4 ani foarte buni la Stuttgart, apoi două experiențe mai puțin reușite la Bursaspor și Wolverhampton.
Dinamo l-a ținut pe Ganea doar 6 luni. Rapid, echipa de la care plecase în Germania, l-a transferat de la rivali și i-a oferit un contract impresionant pentru acele vremuri, însă n-a reușit să-l integreze.
Atacantul care marcase 34 de goluri pentru Stuttgart pleca după doar 9 meciuri la Poli Timișoara, unde avea să-și încheie cariera.
Ioan Ovidiu Sabău la Rapid (1998)
Consacrat la Dinamo, în perioada 1988-1990, Sabău era repatriat de Rapid, la cerința lui Mircea Lucescu, antrenorul care îl pregătise și la Brescia.
Cu evoluții foarte bune și în străinătate, dar cu dese probleme medicale, Sabău s-a impus rapid în Giulești și a câștigat titlul chiar din primul sezon.
Mijlocașul încă era la un nivel foarte bun, astfel că transferul său a fost unul cu adevărat spectaculos pentru rapidiștii care se puteau bucura în acea perioadă de o echipă care domina prima ligă.
Mircea Rednic la Rapid (1997)
Tot Rapid reușea să-l convingă și pe Rednic să revină în România, la inițiativa lui Mircea Lucescu.
Plecat de la Dinamo în 1991 la Bursaspor, unde a stat doar 14 partide, Rednic avea să devină un fotbalist important la Standard Liege.
Experimentatul fundaș a fost un transfer foarte inspirat pentru giuleșteni. În 3 ani petrecuți în alb-vișiniu, Rednic a cucerit 3 trofee (titlul, Cupa României și Supercupa).
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.