Vlad Nedelea, din culisele premierei filmului "Hai, Romania!": "Mare atenție la acel 'Așa a fost să fie' spus de Gică Hagi"
Vlad Nedelea | Publicat: 29.02.2024 17:00 | Actualizat: 29.02.2024 20:45
IAMsport.ro a fost la premiera filmului "Hai, România", care va rula începând cu 1 martie în cinematografe. O oră și jumătate de istorie a celei mai frumoase perioade a fotbalului românesc la nivel internațional. Și o concluzie trasă de Gică Hagi, una care atunci ar fi durut, dar azi obligă.
15:30. Se întinde covorul roșu, se ridică luminile, se fac ultimele retușuri pentru premiera filmului ce lasă oamenii să intre în culisele Generației de Aur: "Hai, România!". O oră și jumătate de lecție de istorie a celei mai frumoase perioade fotbalul nostru la nivel internațional.
Actori au fost chiar cei ce-au scos lumea în stradă, ce-au făcut să plângă de bucurie o generație încercată de Revoluție sau Mineriadă. Ani tulburi pentru țară, necazuri pentru unii ce și-au găsit refugiul în fotbal. În generația născută înainte și imediat după '90, cu apogeu în Statele Unite.
- iAMsport.ro este partener media al documentarul "Hai, România! - Povestea Generației de Aur". Filmul poate fi văzut din 1 martie în toate cinematografele din România.
Documentarul "Hai, România! - Povestea Generației de Aur" promite un spectacol pe cinste pentru privitori
IAMsport.ro a fost în Cinema City, a văzut filmul lângă Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Bogdan Stelea, Marius Lăcătuș, Florin Prunea, Gică Mihali, Ionuț Lupescu sau Adrian Ilie, a trăit emoțiile pe care toată sala le-a simțit încă o dată la bara lui Bodin de la Cardiff, dar și bucuria culiselor unei "notti magiche", datorate lui Lăcătuș la Bari.
Amintiri pe care o bună parte dintre cei prezenți și le-au făcut miercuri seară, când au cunoscut de ce, și azi, reperul a rămas Generația de Aur. De ce ceea ce poate părinții lor au simțit atunci e greu de explicat azi. De ce avem pretenții când poate vremurile actuale nu le cer.
Sunt și controverse, sunt și regretele recunoscute de Puiu Iordănescu pentru că l-a ocolit fără motiv pe Lăcătuș în 94, sunt și lacrimi apăsate ale lui Florin Răducioiu, poate omul care a trăit cel mai sincer, ca un copil, filmul-documentar. E imaginea de 1000 de cuvinte cu Florin Prunea, braț la braț cu părinții octogenari, miercuri seară, la film în Afi.
Peste toate sunt imaginile filmate de la ultimele etaje ale Intercontinentalului, "crucea" de sute de mii de români strânsă la Universitate să sărbătorească momentul, cum bine spune o doamnă intervievată, "când americanii au aflat unde e România pe hartă". Cândva ne știau frică Maradona, Protasov, Burruchaga, Caniggia, Asprilla, Valderrama, Redondo sau Batistuta.
Un film ce se-ncheie, cu cel ce-a devenit în acei ani "Rege" în fotbalul nostru, cu o declarație ce-ar trebui să-i pună pe cei de azi măcar puțin pe coate și să reflecteze! Mare atenție: "Poate așa a fost să fie pentru a putea veni cândva alții și să ne depășească".
N-am apucat mult visatul duel cu Brazilia, dar am strâns atâtea amintiri cât să merite un film al unei Generații de Aur la care azi doar visăm. Sau pe care ne-o readucem aminte atunci când vedem cine am fost și ce frumos a fost! Hai, România! Din 1 martie în cinema.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.