Cel mai bogat sportiv din istoria umanității nu e cine crezi. Michael Jordan, Ion Țiriac, Tiger Woods sau Cristiano Ronaldo, mult în spatele portughezului care își risca viața la fiecare cursă
Cristian Munteanu | Publicat: 12.09.2023 13:12 | Actualizat: 12.09.2023 14:47
Sportul modern face bani cu nemiluita. Televizări, sponsori, pariuri, bilete, articole sportive, toate aduc venituri. Sumele sunt amețitoare, precum miliardul de dolari oferit lui Mbappe pentru un an de contract cu Al-Hilal. Însă și acest contract pălește în fața banilor pe care i-a acumulat, de-a lungul carierei, Gaius Appuleius Diocles.
Dacă te întrebi cine e și ce sport practica, de i-a adus atâția bani, răspunsul simplu este un conducător de care de luptă, născut în Lamecum, un oraș mic din Lusitania (astăzi Portugalia), în jurul anului 104. Răspunsul pe larg îl începem acum.
Gaius risca să moară la fiecare cursă
Gaius Appuleius Diocles s-a pregătit de mic pentru a deveni conducător de care de luptă. Gaius, sedus de poveștile venite de la Roma despre cursele de care, a dezvoltat o relație specială cu faimoșii cai Lusitano, originari din Portugalia.
Capacitatea sa de a înțelege aceste animale, precum și talentul său nativ, dublat de antrenamente zilnice, l-au făcut să ajungă cel mai bun din Lusitania, și, în scurt timp apoi, la Roma. Avea doar 18 ani.
Cele mai tari curse de care se țineau în capitala Imperiului Roman, la Circus Maximus, arena care putea găzdui aproximativ 150.000 de spectactori. Premiile în bani, precum și pariurile care se puteau face pe câștigători sau pe ordinea din cursă, erau amețitoare.
Însă, spre deosebire de mulți dintre sportivii de astăzi, Gaius practica un sport în care moartea ocupa unul dintre lojele arenei. Foarte des, aproape la fiecare cursă, cobora în praf pentru a-și lua taxa.
Conducătorii tineri de care, ce voiau gloria imediată, părăseau Circus Maximus cu moartea de mână. Iar Gaius Appuleius Diocles știa că victoria lui cea mai importantă era să rămână în viață.
Într-un sport în care să te răstorni, să fii călcat în picioare de cai, dacă pici de pe platforma carului, să fii tăiat de roțile celorlalte caruri, era o sentință la moarte, banii erau pe măsura acestor riscuri.
Așa că, sub soarele dogoritor al zilelor de vară, care transformau hipodromul într-un nor de praf pe care pluteau cai, care și oameni, Diocles avea un țel principal. Să trăiască.
Ca un pilot de Formula 1 înaintea cursei, trecea în revistă toate amănuntele. Sunt caii relaxați? Era la mijlocul planșei de lemn, pentru maximum de echilibru? Hățurile erau bine prinse? Cuțitul cu care să le taie în caz de accident, pentru a fugi de pe pistă, era la îndemână?
Unul dintre motivele pentru care Gaius Appuleius Diocles a fost cel mai mare și faimos conducător de care de curse a fost pentru că, în primul rând, a supraviețuit suficient de mult.
De altfel, tactica sa favorită era să stea în spatele celor unsprezece care din cursă, iar, după ce acestea se loveau în lupta pentru locul 1, Gaius accelera și venea din spate, câștigând de cele mai multe ori.
15 miliarde $ a câștigat Gaius în carieră
În primii săi doi ani de întreceri în Circus Maximus, nu a triumfat în nicio cursă, dar a acumulat experiență. Șapte tururi a câte 1,5 kilometri fiecare, cu douăsprezece care pe pistă, trase de câte patru cai, care se luptau vreme de 12-15 minute pentru glorie. O singură greșeală, de cele mai multe ori, era fatală.
Protecția era formată doar din căști de piele, apărători pentru tibii și armuri de piele pentru piept, care nu te apărau mai deloc în cazul accidentelor.
Asta face cu atât mai mult extraordinară averea strânsă de Gaius în cei 24 de ani de curse, o carieră neobișnuit de lungă pentru un conducător de care. 35,863,120 de sersteți, moneda romană a acelor vremuri, a luat din premii protagonistul nostru.
Pentru a avea dimensiunea clară a bogăției lui Gaius, trebuie să spunem că, dintre sportivii contemporani, Michael Jordan are o avere de 2,6 miliarde $, Ion Țiriac a făcut 1,2 miliarde $, iar Cristiano Ronaldo și Tiger Woods sunt la pragul de 1 miliard $. Iar majoritatea banilor făcuți de ei vin din afacerile extrasportive.
Diocles nu era sclav, așa că majoritatea banilor i-a păstrat, pe lângă procentul pe care-l datora patronilor. Însă, din cauză că venea dintr-o familie modestă, nici nu s-a putut bucura de privilegii unei vieți senatoriale. Pentru un aristocrat, să concurezi pentru a câștiga bani era rușinos.
Dar asta nu a însemnat că viața lui Gaius la Roma nu a fost una plină de opulență. Vile luxoase, proprietăți vaste, servitori, petreceri, s-a bucurat de toate.
La 42 de ani, Diocles s-a retras. A cumpărat Praestene, un mic oraș din regiunea Lazio, unde a a murit câțiva ani mai târziu.
Dincolo de victoriile sale, Gaius a fost un sportiv carismatic, iar suporterii săi era mai numeroși și diverși decât cei care asistau cu regularitate la curse. S-a bucurat de popularitate în rândul tuturor claselor sociale. A fost un star care a luminat drumul pentru ceilalți.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.