Șerpașul Gelje salvează o viață pe Everest, după șase ore de luptă cu muntele
Cristian Munteanu | Publicat: 09.06.2023 16:42 | Actualizat: 10.06.2023 09:50
Șerpașul Gelje (30 de ani) l-a scăpat pe R. Tharumalingam de la “moartea albă”, așa cum este numit decesul pe Everest. Aflat în drum spre vârf, el l-a văzut pe cățărătorul malaezian atârnând de o frânghie, inert, și a luat decizia de a-și abandona drumul și de a-l salva. După șase ore, cei doi au ajuns în prima tabără.
Everestul este conul de înghețată în care se amestecă unele dintre calitățile care ne-au ținut în viață ca specie. Curaj dus până la inconștiență, pregătire exemplară mentală și fizică, dorința de autodepășire și capacitatea de a te lupta cu tot ce îți spune să te oprești. Mintea ta, corpul, muntele, gerul, crevasele, piscurile, imaginea celor dragi, pe care i-ai putea vedea doar pe o peliculă alb-negru, ce se derulează în fața ochilor săi când aștepți marele și ultimul somn.
Dar Everestul mai naște, rar, și povești în care el este cucerit când îl cobori, nu când îi atingi vârful.
Șerpașul Gelje, unul dintre cei mai buni din lume, se afla la doar 500 de metri de a escalada cei 8.849 de metri, alături de clientul său chinez, când a observat un alt cățărător aflat în dificultate.
“12 oameni au murit și alți 5 sunt dați dispăruți doar în acest an pe Everest” Ministerul Turismului din Nepal
R. Tharumalingam era atârnat, aproape inert, de o frânghie, în tentativa de a trece peste o stâncă, iar ceilalți cățărători treceau impasibili pe lângă el. Într-un peisaj în care se văd morți din loc în loc, pe nimeni nu surprindea un alt om care va rămâne doar o sămânță de gheață.
În șase ore, Gelje a parcurs 600 de metri cu trupul lui Tharumalingam în spate
Șerpașul și-a convins clientul să-și amaneteze visul pentru viața unui om. Apoi l-a înfășurat pe R. Tharumalingam în câteva pături termice, l-a luat în spate, și a început coborârea spre prima tabără.
Vreme de șase ore s-a luptat Gelje cu muntele pentru a i-l desprinde din răsuflarea rece pe malaezian.
Au fost momente când s-a gândit că nu vor putea ajunge amândoi și că va trebui să-l abandoneze. Momente în care nu știa dacă duce în tabără un corp pentru a avea ce să îngroape familia sau un om pe care să-l îmbrățișeze cei dragi.
“Nimeni nu îl ajuta. Fără prieteni, fără oxygen, fără șerpaș, fără ghid – situația lui era una foarte periculoasă” Șerpașul Gelje
După șase ore și șase sute de metri, alți șerpași s-au adăugat misiunii de salvare, iar R. Tharumalingam a supraviețuit. Acum, el e în Malaezia și se recuperează după rănile suferite.
Pentru Gelje a fost ”cea mai dificilă misiune de salvare, dar una dintre cele mai emoționante”.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.