EXCLUSIV | Marian Drăgulescu: “Suferim!” Dezastru pentru lotul masculin de gimnastică. Cum a încercat să “camufleze” federația locul ocupat la CE de la Rimini
Cristian Munteanu | Publicat: 25.04.2024 17:44 | Actualizat: 25.04.2024 23:14
Delegația României s-a situat foarte aproape de ultimul loc al echipelor participante la Campionatul European de gimnastică masculină. Pentru a afla cum s-a ajuns la această contraperformanță, iAMsport.ro a stat de vorbă, în exclusivitate, cu Marian Drăgulescu (43 de ani).
Au fost vremuri în care gimnastica masculină românescă era mereu pe podiumul marilor concursuri internaționale. Sigur, nu atât de des și de sus precum cea feminină, dar existam, eram luați în calcul. Și nu, nu aveam gimnaști excelenți pe vremea când televizoarele erau doar alb-negru.
Dan Grecu, Marius Urzică, Flavius Koczi, Marius Gherman, Marian Drăgulescu sunt doar câțiva dintre cei care au dus trena, cu brio, gimnasticii feminine. Au adăugat și ei medalii prețioase la zestrea acestui sport și zeci de minute la mândria de a fi român.
Marian Drăgulescu: "Nu se poate face performață de pe o zi pe alta"
Lumea s-a schimbat, iar asta se observă lesne. Afirmația, care poate părea banală, este plină de înțelesuri nespuse atunci când e rostită de Marian Drăgulescu. Pe fostul mare gimnast al României, se simte din voce, îl doare stadiul în care a ajuns acest sport.
Tricolorii, prezenți zilele acestea la Campionatul European de seniori de la Rimini, au ocupat un loc vecin cu dezastrul. 25 din 30 de echipe.
Însă Federația Română de Gimnastică a reușit să camufleze asta, în cel mai pur stil balcanic. A postat, pe site și pe pagina oficială de facebook, doar numele și notele sportivilor, nu și locurile acestora. E și asta o performanță.
Pentru a încerca să aflăm cauza acestor rezultate năucitoare, pe care o le amintim pe parcursul acestui material, am stat de vorbă cu Marian Drăgulescu, multiplu medaliat la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene.
Salut, Marian. Plecând de la prestația băieților noștri de la Rimini, care este cel mai important aspect care s-a schimbat din vremea generației dumneavoastră? E vorba de mentalitatea copiilor din ziua de astăzi?
Da, cred că societatea s-a schimbat. E clar că au mult mai multe preocupări. Au și mai multe opțiuni. Într-adevăr, baza de selecție pentru sportul de performanță era mult mai mare. Și numai la gimnastică, ci la toate disciplinele sportive.
Din punct de vedere al dotărilor, al inovațiilor tehnologice, cum stăm față de anii 2000? Sunt îmbunătățiri? Avem tot ce ne trebuie pentru performanță?
La nivel de infrastructură, și mă refer la sălile care mai există, suferim. Ar trebuie să fie mai multe baze sportive, mai bine dotate. Pentru rezultate mari trebuie și investiții. Însă asta nu depinde de mine. Ține de instituții, de federație.
Ne trebuie un plan foarte bine structurat, unul pe termen lung. Ceva așa, de pe o zi pe alta... Nu se pot scoate rezultate.
Credeți că suntem și mai departe acum de națiunile ce contează în gimnastica masculină? Mă refer la metodologie, condiții de antrenament, alimentație.
Să știi că existau și în trecut diferențe. Ca și acum. N-aș putea spune dacă atunci sau acum sunt mai mari diferențele pe care le-ai spus, dar ce pot să zic este următorul lucru: noi eram mai bătăioși. Sportivii, antrenorii… între timp cred că, schimbându-se societatea, tinerii de acum nu mai sunt atât de ambițioși.
Marian Drăgulescu: "Nu există scurtături"
Și cum se manifestă acest lucru? Cedează mai repede în fața greului?
Lumea se așteaptă la rezultate mult mai rapid, nu mai are răbdare. Dacă nu vin repede medaliile, tinerii nu mai trag la fel de mult.
Nici volumul de muncă nu mai vor să-l îndeplinească. Toată lumea vrea rezultate rapid, cu cât mai puțin efort. Iar acest lucru pur și simplu nu se poate. Fără antrenament, dăruire, experiență, nu se poate.
Djokovic spunea că după finala de la Australian Open din 2012, câștigată în fața lui Nadal, și-a dat voie să mănânce un pătrățel de ciocolată. Nu mai gustase din 2010. Pe tinerii cu care lucrați dumneavoastră ca antrenor îi mai vedeți dispuși la asemenea sacrificii?
În primul rând ei ar trebui să înțeleagă ce presupune un sport de performanță, mai ales dacă vrei medalii. Nu există scurtături. Altfel le-ar fi găsit alții înaintea noastră.
Da, trebuie să faci sacrificii dacă vrei să urci pe podiumurile celor mai mari competiții. Altfel va trebui să te mulțumești cu puțin.
Și aici ajungem la pasiunea pentru gimnastică. O mai resimțiți în rândul lor?
Să știi că nu depinde numai de copii. Intră și factorul “părinți” în problemă. Tind să meargă în latura aceea de cocoloșire. Să nu se lovească, să nu obosească, să nu transpire. Prin muncă se fortifică, așa ajunge copilul să ia medalii.
Prin antrenamente zilnice, serioase, se capătă încredere, se stăpânesc elementele și mai bine. Altfel faci sport, dar e extrem de greu să fii campion.
E important și faptul că nu mai vedem la televizor gimnaști/gimnaste cu medalii de gât? Iar astfel se explică și baza de selecție mică.
E foarte important să avem modele. E esențial. Hai să ne uităm la cele mai recente performanțe sportive. Păi David Popovici a umplut bazinele de copii care visează să ajungă campioni mondiali. Simona Halep, la fel. Câte fete nu s-au apucat de tenis după ce a fost numărul 1?!
Copiii se uită la televizor, văd că acei sportivi sunt admirați și vor și ei. Își doresc să ajungă ca idolii lor, iar atunci sunt mai dispuși la eforturi pentru asta.
- Lotul echipei României este format din Nicholas Ţarcă, Răzvan Marc, Roland Modoianu, Emilian Neagu, Nicolae Bera, Andrei Muntean
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.