exclusiv Brett Hawke, despre David Popovici: “Este o situație înspăimântătoare”. Fostul vicecampion mondial de înot subliniază calitățile românului: “E fenomenal, înfricoșător, potențialul pe care-l are”

David Popovici a fost desemnat "cel mai bun înotător din 2022" de către Federația Internațională de Natație Galerie foto(2) Galerie foto (2 fotografii): Brett Hawke, despre David Popovici: “Este o situație înspăimântătoare”. Fostul vicecampion mondial de înot subliniază calitățile românului: “E fenomenal, înfricoșător, potențialul pe care-l are”
Foto: ©GettyImages  |   David Popovici a fost desemnat "cel mai bun înotător din 2022" de către Federația Internațională de Natație

Cristian Munteanu   |   Publicat: 21.06.2024 12:34   |  Actualizat: 23.06.2024 15:39

David Popovici (19 ani) a câștigat titlul de campion european în proba de 100m liber, la Belgrad. Brett Hawke (49 de ani), fostul antrenor al lui Caesar Cielo a analizat, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, prestația înotătorului român, oferind detalii interesante.

Brett Hawke, fost dublu vicecampion mondial, în 1995 și 2002, a văzut toată “spuma” înotului la lucru. Apoi, după ce s-a lăsat, australianul l-a pregătit pe brazilianul Cesar Cielo. Elevul său a reușit, în 2009, recordul mondial al distanței de 100 de metri liber. Până când acesta a fost bătut de David Popovici și, ulterior, de Pan Zhanle.

Acum, Brett realizează podcastul “Inside with Brett Hawke”, care se află pe locul 10 în topul celor mai ascultate podcasturi din lume, de pe Spotify.

Într-un interviu acordat lui Cristian Munteanu, jurnalist iAMsport.ro, Hawke a dezvăluit câteva dintre detaliile care l-au readus pe David Popovici în prim-planul înotului mondial.

Brett Hawke: “A părut șocat”

Salut, Brett. După cum știm, David Popovici campion european la 100m liber. Mai important, timpul său este a treia performanță mondială din toate timpurile. Este, din nou, pe drumul cel bun?

Cu siguranță! Așa pare și suntem toți fericiți pentru asta. Știm cât de bun este David, iar asta ne doream. Îl vrem pe român în cea mai bună formă pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Cu o lună înainte de JO, în sfârșit, scoate un timp care ne arată că lucrurile au revenit la normal.

Spune-mi sincer, te-ai așteptat, nu la victorie, pentru că era unul dintre favoriții la titlul continental, ci la timpul pe care l-a reușit?

Nu, recunosc. Nici el nu cred că s-a așteptat, pentru că a părut șocat. Rezultatul a șocat întreaga lume. Toți suntem într-o stare de șoc (n.r. - râde).

Sigur, știam de ce este capabil, dar nu ne așteptam să demonstreze din nou înainte de JO. Este o situație înspăimântătoare acum, pentru că, fiind atât de rapid deja... Cred că o să ajungem în teritorii necunoscute la JO. Mă refer la cât de rapid se va înota la 100m liber.

46,88s
este timpul cu care a câștigat Popovici aurul european, la doar două zecimi de cea mai bună performanță a sa

Știi că sunt mai mereu prudent, așa că trebuie să te întreb. Este un pic cam devreme pentru un timp atât de bun? Spun asta în perspectiva Jocurilor Olimpice.

Nu, nu cred. Știi că sunt calificări peste tot în lume. SUA le-a avut, Jack Alexy a înotat foarte bine, francezii și-au ales și eu calificații la JO, ca și australienii. Deci nu cred că e prea devreme.

Cursele rapide sunt din ce în ce mai dese. Cred că pentru David este foarte util acest boost de încredere, mai ales înainte de JO.

La aceste Europene mai are și finala de la 200m liber și va fi interesant de văzut ce timp scoate și acolo.

  • Caeleb Dressel, campionul olimpic la Tokyo în proba de 100m liber, a ratat calificare la JO Paris. El a terminat doar al treilea calificările america, în spatele lui Chris Guiliano și Jack Alexy

David a înotat, în semifinalele ștafetei de 4x100m liber, mai repede decât recordul mondial la sută, dar nu din postura de prim înotător al României, așa că rezultatul nu a fost omologat. Asta în mai puțin de 24 de ore de la stabilirea celei de-a treia performanțe din istoria probei de 100m liber.

46,66s, un timp excelent. Competitorii lui David Popovici sperau ca zilele sale bune să fie în trecut. Dar s-a întors, iar toți sunt, din nou, îngrijorați.

Poate că românul nu mai era considerat în Top 3 al înotătorilor la suta de metri, dar acum cred că a tras un foc de avertizare. Iar toată lumea l-a auzit. Cursa de 100 de metri liber de la JO va fi una dintre cele mai tari din istorie.

Brett Hawke: “E înspăimântător pentru adversari”

Mi-ai spus mai devreme că vom fi în teritorii necunoscute”. Seamănă situația cu cea din proba de 100m sprint, când nu știai cât de repede va alerga Usain Bolt?

Da, am aceeași senzație. David înoată în timpi pe care lumea nu i-a văzut decât rare ori. Să faci 46 de secunde și ceva, la 100m liber, e ceva foarte rar.

Să-l văd reușind asta, atât de elegant, atât de ușor cum a părut... ceva ieșit din comun. Iar modul în care înoată ultimul bazin... La ștafetă a scos un timp sub 24 de secunde, lucru nemaivăzut până acum. Niciun om, în istorie, nu a străbătut a doua parte a unei curse de 100m în mai puțin de 24 de secunde! David a făcut asta în 23.9s.

Vedem performanțe pe care nu le-am mai văzut până acum. E fenomenal, e înfricoșător, potențialul pe care-l are.

Am fost foarte aproape (n.r. de recordul mondial) şi nu mă aşteptam la asta, dar cred că ar trebui să am mai multă încredere în mine David Popovici, campion european

Ultima oară când am vorbit, spuneai ceva despre faptul că un antrenor excelent îți semnalase o mică modificare a tehnicii sale de înot. A revenit David la “plutirea” sa deasupra apei?

Exact. A fost “wow, în sfârșit!”. A arătat grozav. Mișcări ample, coatele sus, lovituri puternice de picioare, poziția corpului în apă, excelente.

Am făcut un interviu cu Alexander Popov și mi-a spus că finișul lui David, cu care extrem de puțini pot ține pasul, e extraordinar.

Și timming-ul lui a fost unul excelent. A pus în zâmbet mare pe fețele tuturor cu stilul său de a înota.

  • Rusul Alexander Popov a câștigat medaliile de aur, în probele de 50m și 100m liber, la două ediții consecutive ale JO, Barcelona 1992 și Atalanta 1996

Putem bănui că David și antrenorul său, Adrian Rădulescu, au încercat, o perioadă, ceva diferit legat de stilul de a înota?

Pot încerca tot ce vor dacă rezultatul este acela că David face astfel de performanțe. Vrem mai mult, mai rapid. Iar JO se apropie.

Nu pot alege un învingător în cursa de la Paris, dar îți pot spune ceva. David este printre cei care pot urca pe podium. În acest moment sunt șase oameni care pot câștiga aurul olimpic.

Ai fost un înotător important și l-ai pregătit pe fostul deținător al recordului mondial la 100m liber. Cât de important este să mergi la Jocurile Olimpice cu moralul pe care-l are, acum, David?

Să știi că este grăitor un lucru pe care nu multă lume îl observă. Limbajul corporal. El îți spune foarte multe despre înotătorul respectiv. David a zâmbit, era relaxat, avea aura înapoi, încrederea.

Când David este așa, in the zone, e înspăimântător pentru adversari. Dacă aș fi antrenorul său, aș spune: “asta e ce-mi doresc înainte de Jocurile Olimpice”.

Brett Hawke: “David este favorit, în proba de 200m liber, la aurul olimpic”

Putem anticipa că va câștiga titlul european și la 200 de metri liber?

Fără îndoială. E mai degrabă favorit la 200m liber decât la 100m. În proba regină sunt foarte mulți și extrem de buni concurenți. Sunt o mulțime de bărbați la 100m liber. Mari, puternici. Multe valuri în bazin, așa că e foarte greu.

La 200m liber, David e într-o ligă a sa. Poate sunt și alți înotători în discuție, dar David este favoritul.

  • David Popovici va evolua, vineri, în finala la 200 m liber vineri, de la ora 19:36

Întotdeauna mi-ai zis că David este mai bun la 200m decât la 100m liber. Ai spus “bărbați puternici” mai devreme. Din punct de vedere fizic ți s-a părut că Popovici e schimbat?

Sigur, nu mai vorbim despre un adolescent de 16, 17 ani, ci de un tânăr barbat care a trecut prin câteva schimbări. S-a maturizat fizic, asta e clar. Arată mai puternic, aici nu am niciun dubiu.

Per total însă, nu cred că s-a schimbat mult. E tot longilin, suplu. E mai important că a revenit la tehnica sa ce i-a adus rezultate.

Când această transformare a corpului său va fi completă, crezi că îl va ajuta sau “încetini”?

Va fi mai bun. O să fie mai puternic, fizic, dar și mental. A devenit, și va deveni, exact ceea ce ne imaginam că o să se întâmple. O figură dominantă a înotului.

Nu știu ce s-a petrecut cu el în ultimii doi ani, frământările sale din viața personală, dar când înoată acum este de neegalat. E poezie.

Foto 2/2

Este David principalul său adversar?

Nu, ar fi greșit să credem asta. Are competiție puternică. Acum câteva luni am spus că Kyle Chalmers o să câștige “suta” la Jocurile Olimpice. În parte pentru a lua din presiunea de pe David, dar am și un enorm respect pentru Kyle sau Jack Alexy. Să nu ne imaginăm că David este singurul cu un talent deosebit.

Îți pot numi șase înotători ce pot lua aurul olimpic la 100m liber. David, acum, a trecut de la “poate câștigă o medalie” la “se poate pentru aur”. La 200m liber, după părerea mea, este favorit. Doar el poate pierde acea cursă.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

”O să fie cea mai strânsă finală din istorie!”. Ce îl așteaptă pe David Popovici la Jocurile Olimpice
”O să fie cea mai strânsă finală din istorie!”. Ce îl așteaptă pe David Popovici la Jocurile Olimpice
”O să fie cea mai strânsă finală din istorie!”. Ce îl așteaptă pe David Popovici la Jocurile Olimpice
Campionul european pentru care Steaua și Dinamo și-au dat mâna. Robert Badea: “Îmi doresc foarte mult să ajung acolo!”
Campionul european pentru care Steaua și Dinamo și-au dat mâna. Robert Badea: “Îmi doresc foarte mult să ajung acolo!”
Campionul european pentru care Steaua și Dinamo și-au dat mâna. Robert Badea: “Îmi doresc foarte mult să ajung acolo!”
Daria-Măriuca Silişteanu, medalie de aur la Europenele de juniori
Daria-Măriuca Silişteanu, medalie de aur la Europenele de juniori
Daria-Măriuca Silişteanu, medalie de aur la Europenele de juniori
Vlad Mihalache, campion european: “Modelul meu este Caeleb Dressel!”. Mircea Purcaru, antrenor: “Vrem ca la JO Los Angeles 2028 să ne bucurăm de medalie”
Vlad Mihalache, campion european: “Modelul meu este Caeleb Dressel!”. Mircea Purcaru, antrenor: “Vrem ca la JO Los Angeles 2028 să ne bucurăm de medalie”
Vlad Mihalache, campion european: “Modelul meu este Caeleb Dressel!”. Mircea Purcaru, antrenor: “Vrem ca la JO Los Angeles 2028 să ne bucurăm de medalie”
Robert Badea, medalie de aur la Campionatele Europene de juniori! A doborât un record național
Robert Badea, medalie de aur la Campionatele Europene de juniori! A doborât un record național
Robert Badea, medalie de aur la Campionatele Europene de juniori! A doborât un record național
La aproape 50 de ani, nu renunță la marea pasiune! S-a clasat pe locul 9 la Campionatul European Masters de la Belgrad. Ce șanse îi dă lui David Popovici la Jocurile Olimpice
La aproape 50 de ani, nu renunță la marea pasiune! S-a clasat pe locul 9 la Campionatul European Masters de la Belgrad. Ce șanse îi dă lui David Popovici la Jocurile Olimpice
La aproape 50 de ani, nu renunță la marea pasiune! S-a clasat pe locul 9 la Campionatul European Masters de la Belgrad. Ce șanse îi dă lui David Popovici la Jocurile Olimpice

Cele mai citite

Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Diverse  |  18 Iulie 2024, 11:49
1.
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Diverse  |  17 Iulie 2024, 09:31
2.
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Un jurnalist maghiar, atac dur la adresa românilor după victoria Corvinului în Europa: ”Sunt la ani lumină în urmă” / ”'Fotbalul Orban' a născut frustrări”
Un jurnalist maghiar, atac dur la adresa românilor după victoria Corvinului în Europa: ”Sunt la ani lumină în urmă” / ”'Fotbalul Orban' a născut frustrări”
Fotbal  |  16 Iulie 2024, 17:14
3.
Un jurnalist maghiar, atac dur la adresa românilor după victoria Corvinului în Europa: ”Sunt la ani lumină în urmă” / ”'Fotbalul Orban' a născut frustrări”
NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?
NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?
NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Ce recompensă uriașă oferă Putin pentru fiecare F-16 distrus. Rusia acuză că sunt ascunse în România
Ce recompensă uriașă oferă Putin pentru fiecare F-16 distrus. Rusia acuză că sunt ascunse în România
Ce recompensă uriașă oferă Putin pentru fiecare F-16 distrus. Rusia acuză că sunt ascunse în România
Știri de ultimă oră din sport
Cum răspunde Daniel Pancu la zvonul că ar putea fi antrenorul echipei naționale: ”Îmi doresc...”
Cum răspunde Daniel Pancu la zvonul că ar putea fi antrenorul echipei naționale: ”Îmi doresc...”
Echipa Națională   |  19 Iulie 2024, 11:25
Cum răspunde Daniel Pancu la zvonul că ar putea fi antrenorul echipei naționale: ”Îmi doresc...”
PSG își întărește staff-ul tehnic: Guillem Hernandez Folguera, nou secund al lui Luis Enrique
PSG își întărește staff-ul tehnic: Guillem Hernandez Folguera, nou secund al lui Luis Enrique
Fotbal Internațional   |  19 Iulie 2024, 11:25
PSG își întărește staff-ul tehnic: Guillem Hernandez Folguera, nou secund al lui Luis Enrique
Raul Opruț explică motivele pentru care a semnat cu Dinamo: ”Pentru mine transferul este o rampă de lansare”
Raul Opruț explică motivele pentru care a semnat cu Dinamo: ”Pentru mine transferul este o rampă de lansare”
SuperLiga   |  19 Iulie 2024, 11:15
Raul Opruț explică motivele pentru care a semnat cu Dinamo: ”Pentru mine transferul este o rampă de lansare”
Galatasaray a anunțat ce se întâmplă în cazul lui Alexandru Cicâldău! Unde se poate transfera mijlocaşul român
Galatasaray a anunțat ce se întâmplă în cazul lui Alexandru Cicâldău! Unde se poate transfera mijlocaşul român
Fotbal   |  19 Iulie 2024, 11:15
Galatasaray a anunțat ce se întâmplă în cazul lui Alexandru Cicâldău! Unde se poate transfera mijlocaşul român
Ilie Dumitrescu, legat de viitorul echipei naționale: ”Sunt convins!”
Ilie Dumitrescu, legat de viitorul echipei naționale: ”Sunt convins!”
Echipa Națională   |  19 Iulie 2024, 11:00
Ilie Dumitrescu, legat de viitorul echipei naționale: ”Sunt convins!”
Interes uriaș pentru FCSB - Maccabi Tel Aviv. Mihai Stoica: ”Estimăm sold-out”
Interes uriaș pentru FCSB - Maccabi Tel Aviv. Mihai Stoica: ”Estimăm sold-out”
Champions League   |  19 Iulie 2024, 10:52
Interes uriaș pentru FCSB - Maccabi Tel Aviv. Mihai Stoica: ”Estimăm sold-out”
Legenda Petrolului a lămurit misterul de la echipă după zvonurile din ultima perioadă: "Nu prea îi vedem"
Legenda Petrolului a lămurit misterul de la echipă după zvonurile din ultima perioadă: "Nu prea îi vedem"
SuperLiga   |  19 Iulie 2024, 09:27
Legenda Petrolului a lămurit misterul de la echipă după zvonurile din ultima perioadă: "Nu prea îi vedem"
Florinel Coman, mesaj în miez de noapte pentru FCSB: ”A venit momentul să vă spun 'la revedere'”
Florinel Coman, mesaj în miez de noapte pentru FCSB: ”A venit momentul să vă spun 'la revedere'”
SuperLiga   |  19 Iulie 2024, 09:00
Florinel Coman, mesaj în miez de noapte pentru FCSB: ”A venit momentul să vă spun 'la revedere'”
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Conducerea Rapidului a vorbit despre situația lui Cristi Săpunaru: ”Avem nevoie de mai mulți lideri”
SuperLiga   |  11:27
Conducerea Rapidului a vorbit despre situația lui Cristi Săpunaru: ”Avem nevoie de mai mulți lideri”
PSG își întărește staff-ul tehnic: Guillem Hernandez Folguera, nou secund al lui Luis Enrique
Fotbal Internațional   |  11:25
PSG își întărește staff-ul tehnic: Guillem Hernandez Folguera, nou secund al lui Luis Enrique
Cum răspunde Daniel Pancu la zvonul că ar putea fi antrenorul echipei naționale: ”Îmi doresc...”
Echipa Națională   |  11:25
Cum răspunde Daniel Pancu la zvonul că ar putea fi antrenorul echipei naționale: ”Îmi doresc...”
Cândva era speranța lor, iar acum îl numesc un ”proiect eșuat”. Unde joacă acum cel pe care Mihai Rotaru regretă că l-a avut...
SuperLiga   |  11:24
Cândva era speranța lor, iar acum îl numesc un ”proiect eșuat”. Unde joacă acum cel pe care Mihai Rotaru regretă că l-a avut la Craiova
Galatasaray a anunțat ce se întâmplă în cazul lui Alexandru Cicâldău! Unde se poate transfera mijlocaşul român
Fotbal   |  11:15
Galatasaray a anunțat ce se întâmplă în cazul lui Alexandru Cicâldău! Unde se poate transfera mijlocaşul român
Raul Opruț explică motivele pentru care a semnat cu Dinamo: ”Pentru mine transferul este o rampă de lansare”
SuperLiga   |  11:15
Raul Opruț explică motivele pentru care a semnat cu Dinamo: ”Pentru mine transferul este o rampă de lansare”
Ilie Dumitrescu, legat de viitorul echipei naționale: ”Sunt convins!”
Echipa Națională   |  11:00
Ilie Dumitrescu, legat de viitorul echipei naționale: ”Sunt convins!”
Interes uriaș pentru FCSB - Maccabi Tel Aviv. Mihai Stoica: ”Estimăm sold-out”
Champions League   |  10:52
Interes uriaș pentru FCSB - Maccabi Tel Aviv. Mihai Stoica: ”Estimăm sold-out”
Rezultate / Clasamente