EXCLUSIV | “Mă aștept la record mondial din partea lui David”. Beatrice Câșlaru, medaliată olimpică la Sydney 2000, crede că Popovici va surprinde din nou lumea înotului mondial
Cristian Munteanu | Publicat: 19.07.2023 15:13 | Actualizat: 19.07.2023 17:20
Beatrice Câșlaru este una dintre cele doar cinci înotătoare române care au adus medalii olimpice pentru țara noastră. În anul 2000, la Sydney, Beatrice a luat medalii de argint, la 200m mixt, și bronz, la 400m mixt. În exclusivitate pentru cititorii iAM Sport a dezvăluit că se așteaptă la un rezultat extraordinar al lui David Popovici la CM de la Fukuoka.
Cel mai rapid om al planetei pe distanța de 100m, David Popovici, va înota, săptămâna viitoare, la Campionatele Mondiale de la Fukuoka. Alături de el va fi și Andrei Anghel, care va concura la 50 și 100m spate.
Beatrice Câșlaru, multiplă medaliată olimpică, mondială și europeană, crede că David va fi cel mai rapid om de pe planetă și la 200m liber. Popovici este recordman mondial și la 100m liber.
David este favoritul la aurul curselor de 100m și 200m liber. Cine ar putea să-i stea în cale la Mondiale?
După cum știți, foarte mulți sportivi cu palmares și nume grele au renunțat la competiție. Chad le Clos și-a anunțat absența. Kristof Milak, care a zis că vine la Mondiale și vrea să doboare recordul la 200m liber, nu va fi nici el prezent. Caeleb Dresell are și el probleme și nu e la Fukuoka.
Însă cred că va fi o competiție a tinerilor, a surprizelor. Chinezul Zhanle Pan este și el foarte bun în acest an și e de urmărit. Bazinul de la Fukuoka, pe care-l cunoscut, este unul comparabil, ca viteze dezvoltate de înotători, cu cele de la Sydney și Roma.
Dumneavoastră ați concurat la Fukuoka. Cât de importantă este adaptarea la fusul orar din Japonia?
Cred că David nu va avea probleme cu fusul orar. Este deja de câteva zile acolo. Sunt opt ore diferență, dar, ca regulă generală, câștigi cam o oră pe zi. El intră în concurs peste câteva zile. Iar, din ce am văzut eu, este într-o formă mai bună de concurs decât anul trecut, la Roma. Așa că surprizele vor fi și mai mari.
“Să nu fim surprinși dacă David va mai face un record mondial”
Înțeleg, din ce-mi spuneți despre bazin și forma lui David, că vă așteptați la un nou record mondial din partea lui?
Da! Eu cred că bazinul de la Fukuoka și mentalul pe care-l are Popovici acum pot face să cadă recordul mondial de la 200m liber. E fezabil. Așa că nu ar trebui să ne surprindă dacă David va fi recordman mondial și pe altă distanță decât cea de 100m.
Toată lumea știe acum cine este, și ce poate, David Popovici. Este o presiune în plus faptul că toți vor dori să-l învingă?
Vi se pare? Eu n-am văzut la David această presiune. Cred că mulți sportivi ar trebui să urmeze exemplul său de a face față așteptărilor. Este el cu el. La înot, când te urci pe bloc-start, culoarul e numai al tău, nu e altcineva pe el. Ești doar tu cu tine.
Campionatele mondiale sunt o competiție foarte importantă din acest an. Mai este până la Jocurile Olimpice de la Paris și mai sunt multe întreceri până acolo. Prima competiție pe care o ai de trecut este cea mai importantă. Apoi te poți gândi și la altele.
Camelia Potec și Răzvan Florea îmi spuneau că David ar fi foarte bun și la 400 de metri liber? Dumneavoastră ce credeți?
Sunt de acord. Cred că 400m l-ar ajuta pentru 200m. De asta și cred că a tot înotat 400. Însă să fii cel mai bun la 100m liber și să înoți și 400m, nu știu ce să zic. Nu prea merg ambele.
Și noi, în trecut, acopeream toate distanțele. Și 100, 200, 400, chiar și 800m. Camelia (n.r. – Potec), de exemplu, era foarte bună la 200m liber, campioană olimpică, dar are o performanță de top 20, din toate timpurile, și la 1.500m. Are chiar și un bronz la 1.500m, la Roma, în 2009.
Îl știu pe David de mic. Poate să înoate și alte stiluri. Și spate, și bras, și mixt. Este bun pe toate procedeele.
Deci, în cazul în care David ar continua să-și domine probele, și pentru a reduce riscul rutinei, ar putea concura și alte stiluri la nivel înalt?
Da, dar el o face deja. La Campionatele Naționale a înotat “fluture”, și nu a făcut-o deloc rău. Ba chiar foarte bine. Dar, sigur, nu o va face la nivel mondial. O poți face la competiții cu mai puțină emoție, cu mai puțină presiune, și e foarte bine. Și fluture, și bras și spate. Cred că ar fi campion național și la 200 mixt. Și eu am făcut la fel. La Europenele din ’91 am patru medalii de argint în curse diferite. 400m liber, 200m bras, 200 mixt și 400 mixt.
Înotul românesc propune și alte nume pentru elita mondială
Andrei Anghel este o surpriză pentru mulți. La 25 de ani s-a calificat la primele sale Campionate Mondiale.
Cred că este într-o ascensiune. Cred că de abia acum și-a găsit locul și ritmul. Dar să nu uităm că proba la care el excelează (n.r. – 50m spate) nu este o probă olimpică. Așa că va trebui, după Fukuoka, să se așeze pe apă la o probă olimpică. Asta dacă-și dorește să fie prezent la Paris, în 2024.
Vârsta nu are a face. Avem sportivi care înoată la 42 de ani și câștigă medalii la Jocurile Olimpice, Mondiale și Europene. Deci Andrei mai are mulți ani de înot în față.
Vlad Stancu poate fi următorul star al natației mondiale produs în România?
Vlad a demonstrat deja. Să faci baremul A olimpic, pentru un junior, e ceva wow! Trebuie să dăm Cezarului ce e al Cezarului. E o muncă titanică pe care o face de câțiva ani, iar acum se culeg roadele. Iar eu cred că Vlad are același potențial ca și David. Sigur, nu pot toți să fie recordmeni mondiali.
Poate fi surpriza din lotul României de natație pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024?
Da, sigur, are foarte mari șanse. Mai avem un an și ceva până la Paris. Așa că nu se știe. El trebuie doar să continue să muncească în continuare. Până acum e pe drumul cel bun.
Daria Silișteanu este cel mai nou nume propus de înotul românesc. La doar 14 ani a luat argintul la Campionatul European pentru juniori. Toată lumea se gândește deja la Diana Mocanu.
Daria e încă mică. Eu rămân la părerea că Jocurile Olimpice la 15 ani sunt prea mult. Nu cred că te ajută ca sportiv. Da, poți primi un wild card, pentru că au mai fost cazuri, dar nu știu dacă e chiar șansa vieții lor. Ești fragil pentru o astfel de competiție. Iar riscul e foarte mare. Dezamăgirea ar putea fi extrem de mare. Să ai 15 ani și să nu înțelegi de ce nu poți face nici măcar o semifinală.
Da, avem exemplul Dianei Mocanu, dar să nu uităm că, în anul 2000, la 16 ani erai considerată senioare. Și mai e ceva. Diana, când a fost campioană olimpică, a mers la Sydney cu baremul A, deci nu cu wild card. Cred că așa e cel mai bine să ajungi la Jocurile Olimpice.
Campionatele Mondiale de natație se văd în România
Finalele de 100m și 200m liber de la Fukuoka vor avea 48 de ore între ele, fapt care îi oferă suficient timp de recuperare lui Popovici.
David Popovici intră în concurs în seriile de la 200 m liber, prevăzute pe 24 iulie, semifinalele au loc tot pe 24 şi finala pe 25 iulie. Seriile la 100 m liber sunt pe 26 iulie, semifinalele în aceeaşi zi şi finala pe 27 iulie.
Ultimul act al probei de 100m va avea loc la 15.30, ora României, iar cel de la 200m la ora 14.30.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.