exclusiv Determinați să cucerească Parisul: Povestea campionilor paralimpici ai României
Andrei Mazurchievici | Publicat: 27.08.2024 19:39 | Actualizat: 11.09.2024 09:24
Cu doar o zi înainte de startul Jocurilor Paralimpice de la Paris, programate între 28 august și 9 septembrie, iAMsport.ro a făcut o vizită specială în Cluj-Napoca. Destinația: sala de judo din apropierea Sălii Sporturilor „Horia Demian”, unde pun la punct ultimele detalii reprezentanții României la para-judo, Alexandru Bologa și Daniel Vergoczki.
România va fi Reprezentată la Paris de șase sportivi, care vor concura în trei discipline: judo, ciclism și tenis de masă. Echipa României include nume precum Florin Alexandru Bologa și Daniel Vargoczki (judo), Eduard Carol Novak și Theodor Matican (ciclism), precum și Ioana Camelia Roxana Ciripan și Bobi Simion (tenis de masă).
Alex Bologa, principalul favorit al întrecerii pariziene
În vârstă de 28 de ani, Alex Bologa este principalul favorit la categoria 73 de kilograme pentru judokanii complet nevăzători, fiind numărul 1 mondial. El a cucerit deja bronzul la ediția precedentă a Jocurilor Paralimpice, desfășurată la Tokyo, și a mai participat la competiția din Rio de Janeiro, în 2016. Singurul judoka profesionist nevăzător din Cluj-Napoca, Bologa se pregătește să urce din nou pe podiumul paralimpic, de data aceasta la Paris.
„Mă simt foarte bine și cred că am avut o pregătire excelentă. Sper să ne iasă tot ce ne-am propus. Sunt convins că pot mai mult decât la Tokyo, dar principalul meu obiectiv este să obțin o medalie. Este o mare mândrie și responsabilitate să fiu favorit la o medalie. Cred că pot reprezenta România cu mândrie și să o duc cât mai sus pe podium”, a declarat Bologa pentru iAMsport.ro.
Daniel Vargoczki vede doar 5%
La rândul său, Daniel Vargoczki va reprezenta România la 73 de kilograme, categoria J2. Deși vede doar 5% și distinge doar formele vagi ale celor din jur, Daniel este hotărât să depășească orice obstacol și să urce pe podiumul de la Paris. Pentru a reuși asta, speră să scape de emoții înaintea concursului olimpic.
”E prima mea participare la Jocuri. Mă simt bine, sunt un pic obosit, de la atâtea antrenamente. Merg la Paris să urc pe podium, să mă simt bine fizic și mental. Vreau să nu am emoții când intru pe tatami, pentru că astea m-au tras înapoi în calificările pentru Jocuri”, a spus Vargoczki.
El este convins că persoanele cu dizabilități pot căpăta mai multă încredere în forțele proprii dacă ar practica un sport de performanță.
”Vor câștiga mult mai multă încredere în ei. Unii dintre noi îi putem ajuta cu sfaturi și să fim alături de ei”, a spus reprezentantul României la J2, categoria 73 de kilograme.
Alex Bologa, sportivul fără nicio temere înaintea Jocurilor Paralimpice
Întrebat dacă are vreo temere înaintea celui de-al treilea său debut paralimpic, Bologa a răspuns cu sinceritate: „De nimic.” „Cel mai important este să fiu concentrat. Dacă voi reuși să rămân concentrat, sunt sigur că voi avea o prestație de excepție. Ne-am pregătit pentru fiecare adversar în parte și, dacă voi respecta tot ce am pregătit, vom atinge obiectivul nostru – o medalie cât mai strălucitoare.”
Bologa speră să fie un exemplu pentru persoanele cu dizabilități și să le inspire să urmeze o carieră sportivă, indiferent de provocările întâmpinate. „Cred că sunt un exemplu și am demonstrat acest lucru în judo-ul paralimpic. Sper să conving cât mai mulți nevăzători, și nu numai, să facă sport de performanță.”
Deși este complet nevăzător, Bologa a explicat cum își studiază adversarii: „Antrenorii se uită la meciuri și îmi arată cum execută oponenții mei diverse procedee.”
Interviu cu antrenorul lui Bologa, Tamas Gherghely
În pragul unei noi ediții a Jocurilor Paralimpice, toți ochii sunt ațintiți asupra lui Alex Bologa, principalul favorit la aurul categoriei 73 de kilograme.
Însă, înainte de a păși pe tatami-ul parizian, antrenorul său, Tamas Gherghely, omul care îl pregătește atât fizic, cât și mental pentru această provocare imensă a discutat cu iAMsport.ro despre modul în care a decurs pregătirea lui Alex, cum se gestionează presiunea uriașă de a fi numărul 1 mondial și ce impact ar putea avea performanțele sale asupra altor persoane cu dizabilități.
Cum a decurs pregătirea lui Alex?
Pregătirea a decurs destul de bine, cred că am atins toate etapele atât din punct de vedere fizic, tehnic, tactic, mai urmează doar să ne punem la punct din punct de vedere psihic pentru acest concurs.
Cum îl simțiți pe Alex?
În ultima săptămână am văzut o schimbare destul de bună. Cred că începe să se monteze pentru Jocurile Paralimpice, dat fiind faptul că este o încărcătură emoțională destul de mare, dar îl simt din ce în ce mai conectat.
Are un mare avantaj că are experiența Jocurilor de la Tokyo?
Bineînțeles, și de la Tokyo, dar și prima lui Paralimpiadă de la Rio de Janeiro din 2016. Sper să ne ajute mai ales pe plan psihic și emoțional, pentru că știe despre ce este vorba.
Simte o presiune mai mare acum, având în vedere că este principalul favorit la medalia de aur, dar și principala speranță a delegației României pentru o medalie?
Noi am încercat să diminuăm cât se poate de mult această presiune, dar ea vine din interiorul lui, în primul rând. Fiind numărul 1 mondial, vă dați seama că este un pic mai motivant pentru adversarii lui să-l întreacă.
Dorința de a atrage și alte persoane cu dizabilități spre judo
Cum îi explicați lui Alex care sunt punctele forte ale adversarilor, dar cele slabe? Cum îi arătați de ce să se ferească? Îmi pot imagina doar că are celelalte simțuri mult mai dezvoltate decât noi.
Un mare avantaj ar fi că Alex a luptat cu 95% dintre cei calificați la Paralimpiadă, i-a simțit pe unii de multe ori. Pentru prima dată avem un analist video în staff-ul nostru, care ne ajută să îi facem și desfacem meciurile lui Alex, dar și ale adversarilor, pe bucăți.
Toate aceste lucruri le facem împreună, le discutăm, le explicăm, iar la antrenamente exersăm pe anumiți adversari, care se aseamănă ca stil, ca tehnică, dacă e stângaci sau dreptaci și ne ajută foarte mult pe tactica de apărare sau de atac. E prima oară când am făcut totul atât de elaborat.
Cât de mult îi poate stimula performanțele lui Alex Bologa pe alți oameni cu dizabilități să se apuce de un sport de performanță?
Din păcate, avem foarte puțini sportivi calificați la Paris, doar șase. Din câte știu, pe segmentul de para-judo suntem singurii din Cluj, care ne ocupăm. Mi-aș dori să fie mult mai mulți antrenori deschiși spre acest judo, care după Tokyo, când s-au separat diviziile de J1 și J2, adică deficienți de vedere și nevăzători total, am observat o evoluție foarte mare a para-judoului, dar mai ales la categoria lui Alex, la J1.
Ar trebui să îi facem pe ceilalți antrenori să lucreze cu astfel de sportivi. Satisfacția este la fel de mare ca și în cazul sportivilor convenționali. Eu pot compara și satisfacțiile sunt la fel de mari. După Paris, vom încerca să descoperim și alte talente, începând de la copii nevăzători.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.