EXCLUSIV | Sportiva care trece prin același calvar ca Simona Halep: “E incredibil de diferit atunci când ți se întâmplă ție”
Cristian Munteanu | Publicat: 23.03.2024 12:25 | Actualizat: 26.03.2024 11:24
Tara Moore (31 de ani), jucătoare britanică de tenis, știe ce înseamnă să îți pierzi ani buni din carieră din cauza unei contaminări cu o substanță dopantă. Ea încă se luptă pentru a reveni pe terenul de tenis și speră ca și cazul ei să aibă același deznodământ precum cel al Simonei Halep (32 de ani).
Tara Moore se luptă pentru a reveni pe terenul de tenis după ce, în aprilie 2022, a fost depistată pozitiv la un control antidoping efectuat la turneul de la Bogota. Pe 27 mai, ITIA (n.r. – Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis) a suspendat-o, provizoriu, pentru dopaj cu steroizii anabolizanți nandrolon și boldenon.
- Nandrolonul este utilizat pentru a îmbunătăți performanțele fizice. Este cel mai utilizat steroid anabolizant pe scară largă în astfel de scopuri. Boldenon este un steroid folosit pentru creșterea masei musculare
Cazul ei a fost trimis tribunalului independent Sport Resolutions, același care a judecat-o și pe Simona Halep. Tara Moore a trebuit să aștepte 19 luni (!!!) până când a ajuns în fața panelului de arbitri.
Tara Moore: “Simona Halep este o campioană”
În decembrie 2023 a venit și decizia. Jucătoarea britanică a fost exonerată de orice vină, pentru că a demonstrat faptul că steroizii veneau din carne contaminată.
Însă lucrurile nu aveau să se oprească aici. ITIA a depus un apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, contestând rezultatele doar în privința nandrolonului, nu și în ce a boldenonului. Deocamdată, deși suntem în martie 2024, nu s-a stabilit o dată pentru judecarea apelului, dar se pare că ITIA a renunțat la caz.
Cristian Munteanu a dialogat, în exclusivitate pentru presa din România, cu Tara Moore, pentru a afla care sunt similitudinile și diferențele cazului ei față de cel al Simonei și ce crede despre revenirea româncei în circuitul WTA .
Tara, mulțumim pentru interviu. Știu că ești foarte ocupată cu strângerea de fonduri pentru revenirea ta. Ai văzut meciul de revenire al Simonei?
Da, primul set de la început la sfârșit. Apoi am văzut ghemuri din celelalte două seturi. Simona a a început foarte bine. Paula (n.r. - Badosa) a avut mai puțină încredere. A fost accidentată o perioadă, așa că, încet, încet, reintră în ritmul de competiție. Ca și Halep, dar care avea un boost (n.r. - impuls) moral după decizia TAS.
Ți se pare că Simona poate reveni în top, în ciuda lunilor de stat în afara competiților și a vârstei?
Da, mie mi s-a părut că jocul ei a fost similar cu ceea ce ne obișnuise. Deocamdată îi lipsesc meciurile tari din circuit. Ea este o campioană iar acest lucru nu se va schimba, așa că poate reveni în topul tenisului feminin.
Tara Moore: “Nu înțelegi cu adevărat durerea și suferința”
Însă crezi că mai poate câștiga turnee?
Trebuie să ia fiecare meci ca atare, fără să se gândească la asta. Fiecare partida îi va aduce un plus și, în timp, va reveni la jocul ei de dinaintea suspendării. Va fi bine, nu am dubii.
Și cu Paula Badosa părea foarte liniștită. Fiind o sportivă profesionistă care face asta de atât de mult timp, tenisul este pâinea și untul ei. Probabil că era incredibil de fericită și recunoscătoare că se afla din nou acolo, jucând!
Este revenirea Simonei un exemplu pentru celelalte sportive care trec prin același calvar?
Cred că nu se poate compara revenirea unui fost număr 1 mondial după o interdicție de dopaj cu cea a unui jucător obișnuit. Ea va primi wildcard-uri și are un background financiar care îi va permite să revină în elită mult mai repede decât majoritatea sportivilor.
Nu aș spune, odată repusă în drepturi, că drumul ei va fi similar cu al meu sau al altcuiva aflat într-o poziție similară.
Știi deja de controversa dintre Wozniacki și Halep legată de wildcard-uri. Ești de acord cu ideea sportivei daneze?
Cred că este o întrebare dificilă. Dacă nu ai trecut prin acest proces antidoping, nu înțelegi cu adevărat durerea și suferința prin care trecem. E incredibil de diferit atunci când ți se întâmplă ție.
De fapt, cred că Simona a spus ceva asemănător despre Sharapova atunci când Maria a fost suspendată cu ceva timp în urmă. Cred că vor exista sportivi supărați pe situații indiferent de acestea. Dacă turneele sunt dispuse să acorde invitații jucătorilor, atunci aceștia vor primi wildcard-uri. E atât de simplu.
Tara Moore: "Tenisul este un sport foarte scump"
Jucătoarea din UK a ocupat locul 77 în clasamentul WTA de dublu, cea mai înaltă poziție atinsă de ea. În momentul suspendării, era pe 88 WTA.
Tara Moore a început, de curând, o campanie de strângere de fonduri, pe gofundme.com, pentru a încerca să revină în tenis. Suma la care dorește să ajungă, în primă instanță, este de 20.000 de dolari. Asta i-ar permită să angajeze un antrenor și să reintre în circuitul WTA. Până acum, Tara a strâns 4.000 de dolari.
Britanica a comentat, pe rețelele de socializare, și momentul în care Simona a primit un wildcard din partea organizatorilor de la Miami Open.
WTA are nevoie de o regulă care să stipuleze că dacă un jucător este găsit fără nicio vină sau neglijență ar trebui să i se ofere cel puțin o protecție. Nu am primit nici măcar un e-mail de bun venit, iar asta este descurajant. Nu cer un wildcard la Miami, cer un clasament protejat Tara Moore, jucătoare de tenis britanică
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.