exclusiv Interviu cu șefa laboratorului la care Țiriac susține că proba Simonei Halep a fost “maltratată”. Cum răspunde acuzațiilor: ”Vom vedea cine a greşit”
Cristian Munteanu | Publicat: 24.02.2024 14:08 | Actualizat: 24.02.2024 14:08
Ion Țiriac (84 de ani) a susținut în fața presei că una dintre probele de sânge ale Simonei Halep a fost “maltratată” în România. Pentru a lămuri această acuzație foarte gravă, iAMsport.ro a dialogat, în exclusivitate, cu directoarea laboratorului vizat, doamna doctor Cristina Stan.
Simona Halep așteaptă vedictul apelului pe care l-a depus la Tribunalul de Arbitraj sportiv după ce a primit o suspendare de patru ani pentru dopaj. Românca a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă, Roxadustat, la controlul anti-doping efectuat pe 29 august, după meciul de la US Open. Pentru aceasta infracțiune a primit o suspendare de patru ani.
De asemenea, Simona are mari nereguli în pașaportul ei biologic, fapt care i-a determinat pe arbitrii tribunalului Sport Resolutions să concluzioneze că este vorba de “likely doping” și în acest caz. Halep a primit o altă suspendare de patru ani și pentru această problemă.
Ion Țiriac, cu câteva zile în urmă, a atacat laboratorul din România care a efectuat analizele uneia dintre probele care apar în descrierile experților de la Sport Resolutions.
Miliardarul român, care a susținut de la început că Simona e nevinovată, și că, dacă era Serena Williams în locul ei nu ar fi pățit nimic, a oferit presei o declarație serioasă despre o probă a sportivei noastre. Țiriac s-a arătat deranjat de modul în care ar fi fost tratată aceasta la laboratorul românesc acreditat WADA.
Acum știm că proba de sânge a fost <maltratată> în România. Luată la cinci jumate dimineața, trebuia în trei ore să fie ținută la minus 3 grade și poate altceva. N-ar trebui admisă niciunde! Ion Țiriac
iAMsport.ro a realizat un scurt interviu cu doamna doctor Cristina Stan, directoarea singurului laborator acreditat WADA din România, cel unde au fost analizate probele Simonei Halep.
Cristina Stan: "Vom vedea atunci cine și cum a greșit"
Bună ziua și mulțumim! Ați văzut declarațiile domnului Țiriac. Cum vi se pare ce a spus?
Domnul Țiriac trebuie să susțină toate afirmațiile pe care le face. Trebuie să aibă și dovezi în sensul acesta.
Ce pot să vă spun este următorul lucru. Cerințele WADA sunt foarte drastice, iar prin acreditarea primită se dovedește competența laboratorului, a personalului, de a emite rezultate valide. Se evaluează tot, de la recepție la aparatură, la condiții, tot.
Laboratoarele știu cumva că probele sunt ale sportivului X sau Y?
Nu, noi nu avem de unde să știm a cui este proba. Laboratorul lucrează cu coduri, nu cu numele sportivilor. Autoritatea de testare (n.r. - ITIA) este singura instituție competentă.
Trebuie să avem răbdare. Toate datele necesare au fost depuse la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și în curând vom avea o decizie. Și o motivare a hotărârii și vom vedea atunci cine și cum a greșit.
V-a cerut cineva, mă gândesc la ITIA (n.r. – Agenția pentru Integritate în Tenis), să fiți prezentă la procesele de la Sport Resolutions sau TAS?
Laboratorul, în afară de a furniza documentația necesară, atunci când este cerută, și de a depune mărturie, atunci când i se cere, în instanță, nu are ce să facă. Și, ca să vă răspund direct la întrebare, noi nu am fost solicitați să depunem mărturie, la niciun tribunal.
Ce set de reglementări are un laborator pentru ca probele să nu fie degradate, hemolizate?
Probele se păstrează în incinte frigorifice, acolo unde temperatura este monitorizată 24 de ore din 24, deci totul este supravegheat. Proba este însoțită de termometru, de data loger, de la momentul recoltării și până este pusă pe omogenizator.
Datele sunt încărcate în programul ADAMs, deci tot graficul de temperatură, din momentele spuse anterior, se încarcă în sistemul electronic de date ADAMs al Agenției Mondiale Anti-Doping. Avem lanț de custodie internă a laboratorului, iar și datele de aici se înregistrează la minut.
- Sistemul de administrare și gestionare antidoping (ADAMs) este o platformă centralizată și gratuită, operată și gestionată de Agenția Mondială Antidoping (WADA). Aici se încarcă toate datele venite de la probele și analizele laboratoarelor acreditate WADA
În lume există doar 30 de laboratoare acreditate WADA
Domnul Țiriac a spus “probă maltratată”. Se pot petrece și greșeli, în ciuda tuturor precauților?
La noi, totul este procedural, înregistrat, există dublă verificare de la recepție și până după raportarea rezultatelor. Laboratorul își ia toate măsurile pentru a diminua riscurile unei erori. Pentru că un risc nu-l poți aduce la zero oricât ai vrea. Totul este înregistrat, oricum.
Ce se petrece dacă un laborator, prin absurd, face genul de greșeală de care vorbea domnul Țiriac?
Dacă se face o eroare de acest gen, extrem de importantă, laboratorul sigur riscă piederea acreditării WADA. Se face o investigație și apoi ei decid dacă acesta trebuie să fie suspendat sau nu. Dar orice neconformitate a unei probe este transmisă către autoritatea de testare (n.r. - ITIA) și ei decid dacă se merge înainte sau nu cu analizele.
Laboratorul condus de dumneavoastră e acreditat WADA. În Europa de Est există numai unul, în România.
Da, așa este, și ne mândrim cu asta. Profesionalismul e respectat peste tot. Sunt doar 30 de laboratoare acreditate WADA în întreaga lume. Iar standardele sunt la fel peste tot, din Japonia până în Australia, din Qatar în România. Nu te poți abate un centimetru de la standardele Agenției Mondiale Anti-Doping.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.