Ion Țiriac a cedat, deși nu voia să accepte funcția: "Am zis că eu sunt rege în țara asta, împărat, președinte”

Vlad Stoica | Publicat: 18.05.2025 11:39 | Actualizat: 18.05.2025 15:31
Ion Țiriac (86 de ani) a povestit cum a ajuns să ocupe o funcție pe care nu și-a dorit-o, însă asta nu l-a împiedicat să ia măsuri dure.
Miliardarul român rareori a acceptat să iasă din zona sa de confort și să ocupe funcții publice. Ion Țiriac a vorbit deschis despre o astfel de situație, în care a acceptat o funcție pe care nu și-o dorea prea mult.
Totuși, fostul mare tenismen spune că nu s-a mulțumit cu puțin și a decis să facă reforme radicale.
Ion Țiriac și funcția pe care nu și-o dorea: ”Am fost ”violat” de colegi să o accept”
În perioada 1998 - 2004, Ion Țiriac a avut un mandat de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Miliardarul român spune că nu avea tragere de inimă pentru o asemenea funcție, dar s-a pus imediat pe treabă.
Una dintre marile lupte pe care le-a dus atunci a fost contra dopajului. Ion Țiriac a realizat o reformă radicală și a transmis un mesaj clar: sportivii care vor apela la substanțe interzise vor fi interziși pe viață în lotul olimpic:
”Eu, în 2000, când m-am trezit președinte (n.r. președinte COSR) cu doi ani înainte, nu aveam niciun fel de intenție și niciun fel de timp... Însă am fost ”violat” de colegii mei de școală, de colegii mei de institut, au venit la mine: ”nu, trebuie să o iei (n.r. funcția de președinte COSR), trebuie să o faci, nu știu ce”.
De la bun început am schimbat eu lucruri. Am schimbat lucruri, pentru că eu am spus: ”din ziua de astăzi, eu sunt rege în țara asta, împărat, președinte. Legea mea este că nu admit și nu dau a doua șansă la doping. Goliți-vă sertarele în 6 luni de zile, suntem în luna mai, la 1 ianuarie, dacă vă prind o dată, nu o să mai reprezentați țara asta la Jocurile Olimpice niciodată”. Și asta am făcut”, a povestit Ion Țiriac în cadrul unui interviu pentru TVR.
Jocurile Olimpice Sydney 2000, ediția cu cel mai mare succes de după Revoluție
Mandatul lui Ion Țiriac ca președinte al COSR s-a suprapus cu Jocurile Olimpice din Sydney 2000, unde România a avut rezultate incredibile. La final, a ocupat un neașteptat loc 11 în clasamentul pe medalii.
Sportivii români au adus atunci 11 medalii de aur, 6 de argint și 9 de bronz. Delegaţia României a numărat 156 de sportivi, dintre care 76 de bărbaţi şi 80 de femei, care au concurat la 15 sporturi.
A fost însă o ediție în care sportivii români au fost implicați și în uriașe scandaluri de dopaj.
Andreea Răducan a rămas fără medalia de aur la individual compus după ce a ieșit pozitivă la pseudo-efedrină. Fosta gimnastă a spus atunci că a luat un medicament împotriva răcelii. De altfel, Ion Țiriac s-a luptat pentru a-i face dreptate Andreei Răducan.
Mihaela Melinte a fost atunci exclusă după ce a ieșit pozitivă la nandrolon.
Federația Română de Haltere a fost atunci aproape exclusă după ce Traian Cihărean și Adrian Mateaș au fost depistați pozitiv la nandrolon.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite
















