La mulți ani, Mister Tenis! Roger Federer, poate cel mai bun jucător din istorie, împlinește astăzi 42 de ani
Cristian Munteanu | Publicat: 08.08.2023 19:09 | Actualizat: 08.08.2023 19:09
Roger Federer, unul dintre tenismenii pe care orice specialist l-ar pune în top 5 mondial al tuturor timpurilor, împlinește astăzi vârsta de 42 de ani. Talentul său nativ și eleganța afișată de-a lungul carierei l-au transformat într-un icon al acestui sport. Așa cum nu puteai spune tenis, în anii ‘70, fără să te gândești la Ilie Năstase, nu o poți face acum fără să vorbești, implicit, și de Roger Federer.
Tenisul jucat de Roger a fost exact ca un briceag elvețian. A avut și forehand, și backhand, și slice, și serviciu, și vole, și scurte și drop shot. Federer le scotea din buzunar când spectatorii aproape că aplaudau punctul câștigat de adversarul său. Meciurile sale cu Nadal, în special, și cu Djokovic, vor rămâne în memoria multor iubitori ai sportului ca ultimele dueluri cu public în care sportivii avea spade în loc de rachete.
Federer a lăsat fotbalul pentru tenis
Elvețianul născut pe 8 august 1981, cu tatăl, Robert, elvețiano-german și mama, Lynette, din Africa de Sud, a cochetat în copilărie cu fotbalul. Mare fan al celor de la FC Basel, Roger mergea la meciurile acestora. La opt ani s-a apucat de tenis, iar talentul său a fost atât de evident, încât orice tentație către fotbal a dispărut.
În doar trei ani de tenis într-un cadru organizat, Roger era deja în Top 3 cei mai buni juniori din Elveția. La 14 ani, devenise campion național de juniori. Dar, în contrast cu eleganța și sobrietatea afișată mai târziu în circuitul ATP, elvețianul era extrem de temperamental.
Rene Stauffer, fost jurnalist la Tages-Anzeiger, l-a văzut pe Federer când acesta avea 15 ani, într-un meci din World Youth Cup, o Cupa Davis pentru juniori.
Se mustra în mod constant. “Idiotule!”, exclama când una dintre mingile sale nu prindeau terenul. Uneori se critica, cu voce tare, chiar și când câștiga puncte, dar era nemulțumit de lovitură Rene Stauffer, jurnalist
Ascensiunea lui Roger a fost fulminantă. Într-un sport în care Pete Sampras era la apusul carierei, steaua lui Federer era din ce în ce mai vizibilă. Elvețianul a încheiat anul 1998 pe locul 64 în clasamentul ATP, devenind cel mai tânăr jucător din istorie care a încheiat anul în top 100.
L-a învins pe marele Sampras la Wimbledon
Și, pentru că nu am adus aminte inutil de Sampras, trebuie spus că, în 2001, la Wimbledon, americanul a fost învins, în turul patru, de Roger. Racheta se predase de la un maestru la un viitor virtuoz. Anul următor, Federer pătrunde pentru prima dată în Top 10, fiind, la sfîrșitul anului, pe locul 6 în clasamentul ATP.
Ajuns aici, orice ziarist probabil că ar înșira nenumăratele turnee, ale căror victorii elvețianul le sorbea cu nesațul vârstei din trofeele pe care le ducea acasă. Nu o să fac asta, pentru că sunt, simplu, prea multe și ar putea deveni plictisitoare enumerarea lor.
Ca amănunt care vorbește clar despre dominația pe care a exercitată Federer la începutul carierei sale, trebuie să știm că, între iulie 2003 și noiembrie 2005, a jucat 24 de finale consecutive câștigate. Recordul acesta este încă în picioare.
De altfel, Roger a devenit numărul 1 mondial în 2004, deținând această poziție pentru 237 de săptămâni consecutive.
Trei ani consecutivi ca number 1
Titlurile de Mare Șlem s-au adunat sub numele elvețianului cu viteza vânzării de bilete la Untold. În 2004, 2006 și 2007 a câștigat Australian Open, Wimbledon și US Open. Roland Garros, singurul turneu de Grand Slem pe care nu l-a dominat, fiind specialitatea rivalului Nadal, a fost cucerit în 2009.
Unul dintre numeroasele recorduri ale lui Roger Federer este acela că a deținut locul 1 în clasamentul ATP în trei ani consecutivi 2005, 2006 și 2007, fapt nemaintâlnit.
Rivalitatea dintre Federer și Nadal
Dincolo de cifrele care fac deliciul iubitorilor de statistici, dar nu reușesc să redea emoția sportului, sunt și meciurile dintre Roger și Rafa. Prima partidă dintre cei doi s-a disputat în 2004, la Mastersul de la Miami. Spaniolul s-a impus în două seturi, scor 6-3, 6-3, dar anul următor, în finala aceluiași turneu, elvețianul și-a luat revanșa.
One of tennis' most captivating rivalries began on this day in 2004, when Federer and Nadal met for the 1st time... pic.twitter.com/uSOZ4zBQzs
— Wimbledon (@Wimbledon) March 28, 2016
Unul dintre cele mai bune meciuri din istoria tenisului a avut loc în 2008, în ultimul act al turneului de la Wimbledon. Cea mai lungă finală, până în acel moment, din istoria de 146 de ani a acestui turneu a durat 4 ore și 48 de minute. Elvețianul deținea ultimele cinci titluri pe iarba londoneză.
Dacă cineva spune că eu sunt mai bun decât Roger, cred că acea persoană nu știe nimic despre tenis Rafael Nadal
Nadal și-a adjudecat primele două seturi, cu scor identic, 6-4, și se părea că va fi o victorie confortabilă a spaniolului.
Federer, al cărui retur nu a mers în acea după-amiază, a dus următoarele două seturi în tie-break, acolo unde s-a impus. Setul decisiv s-a încheiat în favorea lui Nadal, care s-a impus cu 9-7, și a încheiat dominația lui Federer la Londra.
Rivalitatea dintre Federer și Djokovic
Un alt mare rival al lui Federer a fost Novak Djokovic. Sârbul, mai tânăr cu cinci ani decât elvețianul, l-a învins pe acesta în patru finale de Mare Șlem. Probabil cel mai disputat meci dintre cei doi a venit tot într-o finală de la Wimbledon, din 2019, ultima pe care avea să o joace Maestrul elvețian.
Depășind recordul stabilit în 2004, ultimul act de pe iarba londoneză a durat 4 ore și 57 de minute. Pentru Roger Federer, atunci în vârstă de 38 de ani, a fost o performanță remarcabilă.
Este un model chiar și pentru mine, pentru că sunt unul dintre rivalii lui și este unul dintre cei mai duri adversari pe care i-am avut în cariera mea Novak Djokovic
Primul set a fost adjudecat, în tie-break, de Djokovic. Federer a jucat extraordinar în al doilea, oferind un adevărat regal spectatorilor și telespectatorilor. 6-1 pentru elvețian. Novak și-a revenit din pumni, ca un boxer care era să fie făcut knockout, și a luat al treilea set tot la tie-break.
A match for the ages.
— ATP Tour (@atptour) July 12, 2020
One word to describe the 2019 @Wimbledon final, go 👇 pic.twitter.com/Qsb0P4ayN8
Dar Roger știa că la Wimbledon el e regele și avea să fie ultima sa încercare de a-și reconfirma statutul. A câștigat setul patru cu 6-4. Ultimul avea să fie epic. Cei doi am mers cap la cap până la 12-12. A fost primul meci în care noua regulă, că la 12 egal se joacă super tie-break, a fost aplicată. Iar aici, un mai tânăr Djokovic s-a impus și a câștigat turneul. Federer a avut două mingi de meci, dar le-a pierdut.
Chiar dacă și Nadal, cu 22, și Djokovic, cu 23, au câștigat mai multe turnee de Mare Șlem decât Roger Federer, moștenirea și amprenta acestuia asupra tenisului s-ar putea să fie mai puternică decât a rivalilor săi. Pentru că, acolo unde, la cei doi, era extrem de multă muncă, la elvețian era instinct, talent, geniu.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.