Momentul adevărului pentru Simona Halep. Comparația pe care șefa ITIA a fost obligată să o facă
George Drafta | Publicat: 22.12.2024 13:41 | Actualizat: 22.12.2024 13:41
Karen Moorhouse, șefa Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA), a explicat diferențele dintre cazurile Iga Swiatek (23 de ani) și Simona Halep (33 de ani), judecate diferit de instituția pe care o reprezintă. Dacă românca a fost aspru sancționată, poloneza a scăpat cu o pedepasă foarte blândă.
Cazul de dopaj al polonezei Iga Swiatek a luat prin surprindere întreaga lume a tenisului. Și mai surprinși au fost mulți dintre fanii sportului alb după ce au văzut acest caz soluționat.
Fostul lider mondial a fost trimis "pe bară" pentru doar o lună, un caz judecat similar cu cel al italianului Jannick Sinner, recent depistat și el pozitiv.
Explicațiile șefei ITIA
Văzând multitudinea de mesaje apărute în ultima vreme, Karen Moorhouse, șefa de la ITIA, a ieșit în spațiul public cu explicațiii.
Și s-a referit în mod direct la felul în care organismul pe care îl conduce a intepretat scandalurile de dopaj în care au fost implicate Iga Swiatek și Simona Halep.
„Sunt aceleași reguli și aceleași procese pentru fiecare jucător. Fiecare caz e diferit și se bazează pe fapte indiduale. Cazurile pot să fie destul de complexe, fiindcă detaliile joacă mereu un rol cheie.
Să ne uităm la Swiatek și Halep. TAS a descoperit că suplimentul ei a fost contaminat. Deci, după această descoperire, i-au dat 9 luni.
Tribunalul a decis pe seama vinovăției obiective pe care a avut-o și a vinovăției subiective pe care ar fi trebuit să o aibă. Ce ar fi trebuit ea să facă în legătură cu produsul care s-a descoperit că a fost contaminat?", a fost întrebarea oficialei ITIA, abordată de siteul tenis365.com.
Cum a fost "salvată" Swiatek
Poloneza a și revenit între timp în circuit, după ce și-a efectuat deja suspendarea dictată de forurile în cauză.
"În cazul lui Swiatek, produsul contaminat a fost un medicament. Deci nu este de neînțeles ca un jucător să asume că un medicament reglementat ar conține ceea ce scrie pe lista ingredientelor.
Prin urmare, nivelul de vină pe care ea îl putea accepta a fost cel mai scăzut, fiindcă mai putea face foarte puțin pentru a reduce riscul ca acel produs să fie contaminat.
Contaminarea lui Halep nu a fost de la un medicament. A fost de la un supliment de colagen și nivelul vinovăției ei a fost considerat mai mare. Punctul esențial este că rar găsești două cazuri identice, fiindcă toate au fapte specifice”, a adăugat Karen Moorhouse.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.