Și-au pierdut slujbele în favoarea AI, iar englezii scriu despre "poziția umilitoare" în care au ajuns: "Avem nevoie de oameni, nu de roboți"

Alexandru Gheorghe | Publicat: 10.07.2025 14:09 | Actualizat: 10.07.2025 18:24
Pauline Eyre (58 de ani), o fostă arbitră de linie de la Wimbledon între 1998 și 2003, a dezvăluit realitatea sumbră cu care se confruntă foștii ei colegi după implementarea tehnologiei electronice. Potrivit acesteia, foștii oficiali au devenit simpli "majordomi" pentru jucători, după ce au fost înlocuiți de inteligența artificială (AI).
Clubul de tenis All England a înlocuit oficial arbitrii de linie, care au fost o prezență constantă la turneul de Grand Slam timp de 148 de ani, cu tehnologie automatizată.
Totuși, această primă implementare la competiția de la SW19 a fost aspru criticată, vedetele britanice Jack Draper și Emma Răducanu, acuzând tehnologia de decizii greșite ce nu pot fi contestate sau anulate.
Arbitrii de linie de la Wimbledon, înlocuiți de roboți
Într-o eroare notabilă, s-a aflat că sistemul electronic a fost oprit în timpul unui game crucial din meciul din turul al treilea dintre Sonay Kartal și Anastasia Pavliucenkova, determinând-o pe rusoaică să susțină că a fost "furată".
Într-un alt moment jenant, arbitrul de linie automat a strigat "greșeală" în timpul unui meci din sferturile de finală între Taylor Fritz și Karen Khachanov, după ce a confundat o mișcare cu gestul de serviciu al americanului.
Deși roboții au preluat controlul la All England Lawn Tennis Club, un mic număr de arbitri umani de linie a rămas – într-un rol mult redus, ca "asistenți de meci".
Responsabilitățile lor includ acum însoțirea jucătorilor la toaletă, deschiderea tuburilor de mingi noi, precum și participarea la evenimente sponsorizate de branduri partenere, cum ar fi Ralph Lauren.
"Sunt implicați, dar nu își mai folosesc abilitățile extraordinare"
Pauline Eyre, fostă arbitră de linie care a oficiat numeroase meciuri importante între 1988 și 2003, a declarat pentru Daily Mail că decizia de a elimina arbitrii umani riscă să afecteze serios tenisul.
"Acum, ai doi asistenți de meci pe fiecare teren, motiv pentru care pe Terenul Central și Terenul 1, ei stau încă în vechile poziții de la linia de serviciu, astfel încât pare că arbitrează, dar de fapt nu o fac", explică Eyre.
"Ei sunt acolo pentru a ajuta arbitrul de scaun cu schimbările de mingi, deschid tuburile și supraveghează copiii de mingi, care nu au nevoie de asta, pentru că sunt minunați. Și însoțesc jucătorii la toaletă, deoarece dacă un jucător are nevoie de pauză, trebuie să fie însoțit de un oficial, pentru că nu au voie să primească tratament. Astfel, cineva merge cu ei și se asigură că se întorc la timp, pentru că e cronometrat, și cam asta e tot. E frumos că pot fi încă implicați, dar nu își mai folosesc deloc abilitățile extraordinare", adaugă fosta arbitră.
"Ai ne ia locurile de muncă. Este frustrant!"
În schimb, spune Eyre, ei sunt "mai mult niște majordomi glorificați".
"Întotdeauna am simțit că acele uniforme arată mai degrabă ca niște costume. Întotdeauna mi s-au părut puțin caraghioase. Este o opinie personală, dar erau distractive și erau un element frumos de sponsorizare”, își amintește Eyre.
"Și cam asta au devenit acum. Sunt doar o imagine vizuală – 'nu-i așa că e drăguț să vezi oameni îmbrăcați așa?' Și este o sponsorizare minunată pentru Ralph Lauren. Sunt acolo ca să pară niște majordomi de modă veche care 'servesc' ceva, în loc să fie profesioniști harnici cu o abilitate remarcabilă", precizează fosta arbitră de linie de la Wimbledon.
Eyre rămâne, în continuare, apropiată de unii dintre foștii ei colegi care lucrează acum la turneu, precizând că "unii sunt doar fericiți că sunt acolo", dar pentru alții, experiența este mai grea.
"Unii se simt plictisiți și simt pierderea tuturor colegilor lor. În loc de o atmosferă agitată, cu 300 de oameni și revederea vechilor prieteni, acum sunt doar câțiva oameni", continuă Eyre.
"Mă simt foarte tristă în legătură cu asta. Este frustrant și reprezintă o imagine mai mică a unei probleme mai mari. Suntem foarte buni la a adopta tehnologia nouă, dar nu suntem buni la a ne întreba de ce o facem și dacă este într-adevăr mai bine pentru cultura noastră. Ce se întâmplă de fapt este că (AI-ul) ne ia locurile de muncă, astfel încât nu ne permitem timp liber, ne ia abilitățile și ne face mai slabi", adaugă fostul oficial.
300 de oameni au rămas fără job
Fără arbitri de linie, spune Eyre, imaginile tradiționale de la Wimbledon par aproape "editate în Photoshop", deoarece "lipsește ceva" din atmosfera clasică. Trecerea de la gesturile clare ale arbitrilor la semnele luminoase, cum s-a întâmplat recent la Queen's, spune fosta arbitră, "arată îngrijorător de ridicol".
"Nu putem face totul perfect. În primul rând, perfecțiunea nu există. Și în al doilea rând, asta elimină umanitatea. Sportul este despre oameni. De aceea sunt tristă, pentru că s-au luat locuri de muncă de la 250-300 de oameni și s-au redus la minimum rolurile altor 80. S-a pierdut ceva ce era cu adevărat special la Wimbledon și care era minunat și la US Open și Australian Open", subliniază Eyre.
De asemenea, este îngrijorător ce înseamnă asta pentru aspectele tehnice ale sportului, mai ales când, așa cum deja s-a întâmplat, tehnologia dă eroare.
"Când ai arbitri de linie umani, aceștia nu vor mai fi la fel de buni, pentru că nu mai fac asta tot timpul. Când ajungeam la Wimbledon, eram deja în a treia sau a patra săptămână din sezonul meu pe iarbă. Eram în formă maximă, pentru că mai arbitrasem la Queen's și la calificările de la Wimbledon și eram gata de treabă. Dacă aduci arbitrii de rezervă pentru că tehnologia eșuează, aceștia poate că n-au mai arbitrat de săptămâni, luni sau chiar ani. În timp, nu vor mai fi la fel de pregătiți", concluzionează Eyre.
"Tenisul va fi mai sărac, avem nevoie de oameni, nu de roboți"
Chiar dacă tehnologia a fost aspru criticată în această ediție la Wimbledon, Eyre este sigură că ea va rămâne, chiar dacă nu își dorește asta. Dar, în opinia ei, decizia turneului de a se îndepărta de tradiție a venit un cost ireparabil.
"Este cu adevărat trist – o mașină nu poate coborî din scaunul arbitrului să-l verifice pe Grigor Dimitrov când plânge pe teren", spune Eyre, referindu-se la accidentarea tragică suferită de bulgar în meciul din optimile de finală cu Jannik Sinner.
„Înlocuiți arbitrii dacă vreți, înlocuiți-i pe toți cu mașini. Dar asta nu va face tenisul mai bun. Dimpotrivă, va fi mai sărac, pentru că avem nevoie de oameni", încheie fosta arbitră.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite



















