Chinezoicele noastre. Dumitru Graur scrie despre performanțele României de la Jocurile Europene
Dumitru Graur | Publicat: 23.07.2023 20:57 | Actualizat: 24.07.2023 08:24
Din păcate au trecut aproape neobservate rezultatele frumoase, chiar surprinzătoare unele dintre ele, obținute de sportivii români la cea de-a treia ediție a Jocurilor Europene, ținută în Polonia, la Cracovia și Melopolska. Am adunat acolo 17 medalii, dintre care 6 au fost de aur, situându-ne astfel pe locul al 15-lea între cele 48 de țări europene participante.
Nu-i aici locul pentru o analiză detaliată, dar cine își închipuia că vom lua două medalii de aur și una de argint la teqball, un sport atât de nou, că Vlad Dascălu, un tânăr născut și crescut în Spania care totuși reprezintă culorile românești, va câștiga o cursă atât de grea precum cea de mountain-bike, impunându-se în proba de XCO – cross country, sau că destul de inertul nostru atletism va aduce 3 medalii, câte una dintre fiecare metal prețios?
Ceea ce o șocat însă de-a dreptul a fost recolta de medalii obținute de jucătorii și jucătoarele de tenis de masă, în special de cele din urmă, c-așa-i în sportul românesc, fetele sunt baza.
Practic, forțând puțin nota, aș spune româncele noastre (și un băiat, Ovidiu Ionescu) au cucerit aproape totul: medalie de aur la simplu feminin (prin Berni Szocs), medalie de aur în proba pe echipe (Bernadette Szocs, Elisabeta Samara, Adina Diaconu, Andreea Dragoman), plus două medalii de bronz: la simplu feminin (E. Samara) și dublu mixt (B. Szocs, Ov. Ionescu).
Bernadette este liderul continentului la tenis de masă
Așa cum se poate observa, vedeta delegației noastre a fost simpatica Bernadette Szocs, Berni, cum îi spun colegii. Are doar 1.59 m înălțime, este calmă, sigură pe ea, dar temperamentală în timpul jocului.
Acum are deja 28 de ani, dar nu și-a pierdut aerul copilăros. Este permanent o poză, un zâmbet. Născută în Tg. Mureș, dar legitimată la CSA Steaua, Berni a cucerit pe toată lumea, prin modul cum s-a prezentat la masa de joc, prin atitudinea pe care a afișat-o, prin cele trei medalii cucerite, două de aur la simplu și cu echipa, și una de bronz la dublu-mixt.
De fapt, ea a devenit noul reper istoric al sportului românesc la Jocurile Europene, fiind prima care a strâns cinci medalii, pentru că mai avea două distincții de argint în palmares, de la Minsk 2019, la dublu-mixt și cu echipa.
La întrecerile din Polonia, Bernadette Szocs a prins cea mai bună formă din carieră. A câștigat absolut toate meciurile de simplu, inclusiv cele disputate în proba pe echipe.
Cu această ocazie a reușit să învingă și câteva chinezoaice naturalizate în Europa, pe Xiaoxin Yang (Monaco) în finala de la simplu sau pe Ying Han (Germania) în finala pe echipe.
Și cu ambele a avut niște reveniri fabuloase. Contra reprezentantei din Monaco a revenit de la 1-3 la seturi și 0-4 la puncte, iar cu sportiva care joacă pentru Germania a avut 0-2 la seturi.
Aici trebuie să mai menționăm ceva: România este singura țară dintre fruntașele continentului care nu are în componența sa măcar o jucătoare naturalizată din China. Și n-a avut niciodată. Într-un sport în care chinezoaicele fac legea, tenisul de masă românesc trăiește prin propriile mijloace. Și învinge!
„Chinezoicele” noastre sunt născute la Constanța, Tg. Mureș, Iași sau București și au fost crescute la excepționala școală de tenis de masă din România.
Trebuie să știți că există o continuitate în această ramură sportivă, plecând de la Angelica Rozeanu (de 7 ori campioană mondială!) și Farkas Paneth în anii ’50, continuând cu Ella Constantinescu, cu Maria Alexandru și Geta Pitică (aur mondial la dublu în 1961, chiar la Beijing!), apoi Olga Nemeș, Otilia Bădescu, Mihaela Steff, Daniela Dodean-Monteiro, până la actuala generație, cu Elisabeta Samara și Berni Szocs, urmate de Adina Diaconu și Andreea Dragoman.
Iar în continuare vin puternic junioarele Elena Zaharia, Bianca Mei-Roșu, Tania Plăian și încă altele.
Cum este așa ceva posibil în sportul românesc, trebuie să ne întrebăm. Iar răspunsul este că la federația de tenis de masă (FRTM), condusă de peste 20 de ani de președintele Cristinel Romanescu, se muncește bine, că avem antrenori foarte pricepuți (aici Viorel Filimon este pe primul loc), dar și tineri talentați.
În opinia mea, FRTM este în momentul de față una dintre cele mai performante federații, la „bătaie” dacă vreți cu federația de canotaj condusă de Elisabeta Lipă. Rezultatele probează acest lucru. Ce îmi place foarte mult e că Berni a anunțat vrea o medalie la Paris, la Jocurile Olimpice!
Un european U19 românesc
Dar, dacă tot vorbim de continuitatea performanței, ce să mai spunem despre cele 17 medalii câștigate zilele acestea de tinerii români la Campionatul European de Juniori?
Sunt nu mai puțin de 6 medalii de aur la U19, după cum urmează: proba feminină pe echipe (Elena Zaharia, Ioana Sîngeorzan, Bianca Mei-Roșu, Evelyn Ungvari, Adela Struna); cea echipa masculină pe echipe (Darius Movileanu, Eduard Ionescu, Iulian Chirița, Andrei Istrate, Dragoș Bujor); proba feminină de simplu (Elena Zaharia), proba masculină de simplu (Eduard Ionescu); cea de dublu mixt (Darius Movileanu/Elena Zaharia) și cea de dublu masculin (Eduard Ionescu/Darius Movileanu).
Interesant este că în finala celor mai bune jucătoare în vârstă de 19 ani din Europa s-au întâlnit două românce, Elena Zaharia și Ioana Sîngeorzan! A câștigat cu 4-2 Elena Zaharia, jucătoarea din Constanța fiind la a treia medalie de aur la acest campionat european U19, ca și Eduard Ionescu de altfel.
Mai știți vreun sport în care românii să exercite o asemenea dominare pe plan continental? Iar aceste rânduri sunt scrise tocmai pentru că acești tineri merită să fie remarcați, iar performanțe lor merită să fie cunoscute de publicul larg. Nu doar ce a mai perorat Gigi Becali!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.