Costin Ștucan, despre înfrângerea cu Columbia și întâlnirea “naționalei” cu o specie necunoscută de fotbal. “Nu ne-am salvat nicio onoare în final”
Costin Ștucan | Publicat: 27.03.2024 11:03 | Actualizat: 27.03.2024 11:38
“România și-a salvat onoarea pe finalul meciului cu Columbia”, scriu cam toate site-urile importante după revenirea de la 0-3 la 2-3 din finalul partidei de la Madrid. Nu, România nu și-a salvat nicio onoare pentru că nici nu avea de ce să-și salveze onoarea chiar dacă ar fi pierdut cu 5-0.
Tonul e prea dramatic și, sincer, nu există niciun motiv de făcut drame. Meciul cu Columbia pierdut cu 3-2 a fost pur și simplu un joc de pregătire, o întâlnire cu un stil cu care băieții ăștia - care au mers neînvinși la Euro - nu s-au mai întâlnit până acum.
Pe vremuri, Mircea Lucescu și, apoi, Cornel Dinu duceau regulat echipa națională - sau măcar jucătorii din Divizia A, cum se numea campionatul pe atunci - în America de Sud. Acolo se producea un șoc cultural. Obișnuiți cu stilul mai pragmatic, atletic, din Europa, jucătorii români întâlneau o altă specie de fotbal care-i lăsa cu gura căscată.
Era cam același impact simțit de exploratorii europeni în jungla amazoniană atunci când dădeau nas în nas cu păsări tropicale necunoscute.
Uimirea era mare la început, dar speciile misterioase erau apoi etichetate și îndosariate.
Aseară, fotbaliștii noștri rutinați prin Serie B, Turcia și pe la diverse Al-Echipe din lumea arabă au simțit din plin contactul cu fermentul fotbalistic din America de Sud. Și nu cu orice echipă, ci chiar cu singura formație neînvinsă până acum în preliminariile CONMEBOL pentru Mondialul din 2026.
Pentru 80 de minute, băieții pe care Edward Iordănescu îi va duce peste trei luni la Euro au fost siderați de preluările și de fentele de cobră ale lui Luis Diaz, de devierile lui James Rodriguez pe niște culoare înguste doar de el văzute, de demarcările false ale lui Cordoba, de schimburile dese de poziții, de viteză, de fluiditatea din jocul Columbiei.
O Columbie similară ca stil amenința să ne zdrobească în 1994, la Mondial, dar România tatălui Iordănescu era o echipă cinică, cu jucători încercați mulți ani în fazele finale ale cupelor europene. Și atunci am fost dominați, dar am câștigat cu 3-1.
Urmașii de azi ai lui Hagi, Răducioiu și Gică Popescu nu au cultura fotbalistică a generațiilor trecute. Sufocați, ai noștri au încercat practic doar să rămână în picioare până la final și să absoarbă din vârtejul simțit pe teren.
Finalul a fost clasic pentru această "națională". Adversarii au schimbat mult, relaxați de scor. Iordănescu a schimbat și el, iar furia echipei de a nu pierde un meci a readus-o neașteptat la un gol distanță. Dacă arbitrul spaniol ar mai fi lăsat jocul să curgă măcar două minute, cu siguranță că România ar mai fi avut o ocazie importantă de a egala.
Ar fi fost nedrept, dar în fotbal poți să furi un rezultat și chiar să câștigi trofee fără să impresionezi.
Apărarea începe să ruginească
La conferință, Iordănescu a apreciat spiritul și are un motiv justificat. Chiar dacă a fost copleșită de Columbia în multe momente, România asta nu vrea să piardă după ce rămăsese neînvinsă în ultimele 16 luni.
E ușor să ceri sânge și la fel de ușor să-l obții după o înfrângere, dar nu are niciun rost deocamdată. Există explicații obiective.
În acest moment, zona lombară care a susținut greul echipei în preliminariile de Euro e șubredă. Horațiu Moldovan nu joacă, iar rugina asta s-a simțit un pic în reflexe și în poziționare. Drăgușin e mai mult rezervă la Tottenham, iar la el impactul e dublu. În primul rând, se poziționează fără încrederea de anul trecut și lipsa lui de siguranță îl expune și pe Burcă. Chimia dintre ei și faptul că Drăgușin părea indestructibil îl ridicaseră mult pe fundașul de la Al-Okhdood în preliminarii.
Practic, apărarea noastră suferă și odată cu ea suferă toată echipa.
Suntem, însă, abia în martie. Mai sunt 81 de zile până la meciul cu Ucraina de la Euro, iar până atunci se mai pot schimba destule.
Nu e cazul să ne îngrijorăm în privința onoarei pentru că deocamdată încercăm să ne facem o reputație.
Iar Columbia nu vine la Euro 2024.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.