”Cum se fac mari campioni”. Dumitru Graur, opinie despre ”un proiect foarte departe de ochii publicului larg”
Dumitru Graur | Publicat: 29.02.2024 13:24 | Actualizat: 29.02.2024 13:24
Cred că merită să ne apropiem de un subiect ceva mai aparte care se petrece deja de doi ani într-un colț din perimetrul sportului românesc.
Știu bine că subiectul nu va avea mare audiență, nu-i vorbă nici despre ultimele aberații ale lui Gigi, nici despre iminenta salvare de la retrogradare a lui Dinamo. Însă mi-am luat de multă vreme povara de a vorbi și despre astfel de subiecte, care chiar pot fi importante, dacă știi cum să le privești.
Este vorba despre un proiect care se petrece la baza sportului, foarte departe de ochii publicului larg, dar cu semnificații majore pentru ceea ce ar trebui să însemne pregătirea viitoarei generații de sportivi de performanță.
Proiectul a trecut deja de starea de experiment, culegând primele roade. Le-au prezentat recent Virgil Stănescu și Ana Luca, autorii proiectului, într-o reuniune desfășurată la etajul al 17-lea al clădirii One Tower de pe Floreasca, în prezența mai multor sportivi tineri și a specialiștilor din sport, să fi fost cam o sută de persoane.
Așa ceva nu există în România
Foarte pe scurt, cu mai bine de doi ani în urmă, fostul mare baschetbalist Virgil Stănescu, un tip care a fost selecționat timp de 15 ani în echipa națională a României (din care zece a fost căpitanul echipei), inclus în 2014 în Hall of Fame-ul Universității din Alabama de Sud și fosta handbalistă Ana Luca, co-fondatori ai proiectului, au gândit împreună un sistem-suport pentru foarte tinerii sportivi de performanță, așa cum nu exista în România.
Proiectul a primit un nume englezit, GO Scholarship, dar acest lucru este cel mai mic reproș ce i s-ar putea face. El a plecat din dorința de a fi descoperite căile prin care sportul românesc să-și regăsească strălucirea pe care chiar a pierdut-o în ultimele decenii.
Știm cu toții, fără îndoială, cât de mult a regresat sportul nostru, întrebarea pe care trebuia să ne-o punem era cum să schimbăm acest curs. Pentru mulți a devenit evident că va trebui să reconstruim de la bază, să creștem tineri talentați care peste ani să aducă glorie țării.
OK, dar cum să se procedeze, care ar fi metodele practice pentru schimbarea mentalităților și a metodelor de antrenament? Ușor de spus, mult mai greu de făcut. Fiind conștienți că roata a fost descoperită de multă vreme, Stănescu și Luca au căutat și au găsit modele tocmai bune de urmat, pe care alții, din țări cu dezvoltate sisteme de îmbinare dintre sport și învățătură le aplică de mult. Cum ar fi de exemplu sistemul sportului universitar din Statele Unite, pe care Virgil Stănescu l-a cunoscut foarte bine.
Sunt 11 experți în echipa de antrenori
Punctul nodal al sistemului GO Scholarship este suportul pe care mai mulți tineri sportivi, 35 la număr în fiecare dintre primii doi ani, din ramuri sportive foarte diferite, l-au primit pentru îmbunătățirea procesului de antrenament, dar nu numai.
Astfel, în afara pregătirii lor propriu-zise, tinerii au primit îndrumări de la specialiști cu următoarele abilități: pregătire fizică, nutriție, psihologie sportivă, psihoterapie, fizioterapie și consiliere în carieră. Mai mult, fiecare sportiv selecționat beneficiază de un mentor, care se ocupă de toate problemele pe care tânărul le poate întâmpina, fie că este vorba de sport sau de școală.
El ține de altfel mereu legătura cu părinții sportivului, îndrumându-i spre ceea ce s-ar putea chema „meseria de părinte de sportiv de performanță”, o „meserie” deloc ușoară.
De multe ori am aflat din presa de la noi sau din străinătate că în spatele unor sportivi de succes se află întotdeauna o echipă de specialiști, fără de care performanța nu ar fi posibilă. Dacă o asemenea echipă există și pentru foarte tinerii sportivi de performanță, rezultatele așteptate sunt cu atât mai mult posibile. Și iată că sistemul funcționează!
Odată intrat în proiect, desigur după o selecție minuțioasă, un astfel de tânăr-speranță este astfel pregătit și consiliat timp de 4 ani. Tinerii vin din atletism, fotbal (inclusiv cel feminin), tenis de masă, sporturi de contact, judo, scrimă, baschet, ciclism, escaladă, volei, handbal sau triatlon. Orice sport ar face, dacă este talentat, el primește suportul pe care niciun alt club din țara noastră nu i l-ar putea asigura. Șansele lui de a se realiza cresc substanțial. În fapt, așa se fac astăzi campionii!
Fără fonduri publice!
Nu, nu este deloc ieftin să asiguri o astfel de pregătire multidisciplinară. Costă, ne spune Virgil Stănescu, cam 900 de euro pe lună pentru fiecare sportiv și aproape 400.000 de euro pe an. Au fost 50 de tineri, din 13 discipline sportive diferite, având vârste între 14 și 18 ani, în programul anului 2023. Dar atenție!, banii nu vin de la stat, nu există fonduri publice, cum și-ar putea mulți închipui. Sunt doar fonduri strânse de la firme private, de la oameni de afaceri care au fost convinși de Stănescu să investească în viitorul sportiv al unor tineri talentați. Să susțină calea corectă de dezvoltare a sportului. Este vorba de companii precum Fundația Superbet, de BRD, Sport Time, Spark, Affidea KPMG, pe care nu le veți găsi vreodată finanțând vreun club de fotbal plin de străini.
Apoi vin rezultatele. Statistica spune că 66 la sută dintre sportivii GO au fost convocați la meciurile echipelor de seniori ale cluburilor din care fac parte, iar 77 la sută au evoluat la loturile naționale ale ramurilor de sport respective. Dacă vreți un exemplu, iat-o pe Mihaela Mihai, handbalistă, angrenată doi ani în program, desemnată cea mai bună extremă dreapta la Europeanul U19, care astăzi joacă la CSM București, fiind convocată recent și la lotul național de senioare. Și vă asigur că este doar un exemplu.
Ambițiile celor care au gândit acest program revoluționar pentru sportul nostru sunt la fel de mari. Virgil Stănescu vorbea despre creșterea numărului de tineri sportivi astfel susținuți de la 50 la 500 în 2026 și 5.000 în 2027. Speră să deschidă noi centre de pregătire multidisciplinară la Iași, Cluj, Brașov și Craiova. Un program național. Doamne ajută! Fiindcă este chiar calea de urmat.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.