Dumitru Graur: Sportul mondial a ajuns la TAS
Dumitru Graur | Publicat: 21.03.2024 15:54 | Actualizat: 21.03.2024 16:37
Ne aflăm cu toții într-un moment pe cât de neașteptat, pe atât de dureros. Trăim de mai bine de doi ani sub amenințarea războiului, iar perspectivele se arată din ce în ce mai sumbre. Și, chiar dacă mulți se încăpățânează să nu vadă, sportul nu are cum să nu fie afectat.
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia încă din februarie 2022, declarând că guvernul rus a încălcat Armistițiul Olimpic, care își propune să valorifice puterea sportului pentru a promova pacea și dialogul.
Precedentul
Un an și jumătate mai târziu, în octombrie 2023, Comitetul executiv al CIO emite decizia prin care a respins cererea (eu i-aș zice obrăznicia) Comitetului Olimpic al Rusiei de a include, ca membri, organizațiile sportive regionale Donețk, Herson, Lugansk și Zaporoje (teritorii anexate prin război), aflate de fapt sub autoritatea Comitetului Olimpic Național Ucrainei. Ar fi fost o încălcare flagrantă a Cartei Olimpice, care atenta la integritatea sportivă teritorială a Ucrainei. Având în vedere acestea, Comitetul Executiv al CIO a decis că:
1. Comitetul Olimpic din Rusia este suspendat cu efect imediat până la o nouă notificare.
2. Suspendarea are următoarele consecințe:
a. Comitetul Olimpic din Rusia nu mai are dreptul să funcționeze ca Comitetul Olimpic Național, așa cum este definit în Carta Olimpică și nu poate primi nicio finanțare de la Mișcarea Olimpică.
b. CIO își rezervă dreptul de a decide cu privire la participarea sportivilor neutri individuali cu pașaport rusesc la Jocurile Olimpice Paris 2024 și la Jocurile Olimpice de iarnă Milano Cortina 2026, la momentul potrivit (nota mea: acest moment se pare că nu a sosit încă; rușii și bielorușii vor fi foarte probabil la Paris, ca ... sportivi neutri).
Apelul la TAS
La 31 octombrie, anul trecut, Comitetul Olimpic al Rusiei depune la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) o acțiune prin care contestă hotărârea CIO, cerând să obțină anularea deciziei, sperând în revenirea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice. Dosarul s-a numit „CAS 2023/A/10093 Russian Olympic Committee (ROC) v. International Olympic Committee (IOC) și a fost soluționat cu doar o lună în urmă, pe 23 februarie 2024, prin respingerea apelului și confirmarea deciziei CIO.
Interesant este că, prin vocea președintelui său, onorabilul Lord John A. Dyson, comisia a subliniat că problemele cazului nu sunt de natură sportivă ci formează o chestiune de drept internațional, anume dacă anexarea de către Rusia a unei părți a Ucrainei a fost legală, sau unde se află granița legală între cele două țări. Aceste probleme de suveranitate politică, nu pot și nu ar trebui să fie soluționate de CIO sau TAS. La TAS nu s-a făcut decât justiție sportivă: Rusia rămâne în afara mișcării olimpice.
Ce să caute rușii la Paris?
Dar mai există un alt proces la TAS. Pe fondul atacurilor frecvente și inumane cu rachete efectuate de trupele ruse în Ucraina, avocatul sportiv Iuri Iurcenko a intentat un proces la Curtea Internațională de Arbitraj de la Lausanne, la începutul acestui an, atacând decizia CIO. Chiar cea care permite așa-zișilor sportivi neutri din Rusia și Belarus să participe la competiții, inclusiv la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.
Avocatul ucrainean cere să fie le interzis tuturor sportivilor, autorităților și cetățenilor din țările militare agresoare să participe pe viață la olimpiade și competiții internaționale. Sunt foarte sigur că el are dreptate.
„Războiul și uciderea ucrainenilor, spune Iurcenko, reprezintă o încălcare mai mare și incomparabilă a drepturilor, păcii și autonomiei unei țări independente în comparație cu autonomia sportului, așa își justifică decizia CIO. Autonomia sportului nu poate depăși suveranitatea, independența și granițele statului și nu poate justifica asasinarea ucrainenilor, războiul împotriva Ucrainei și ocuparea teritoriilor noastre”. Îl poate contrazice cineva? Iurcenko citează, de asemenea, exemplul FIFA și UEFA, care nu au permis Rusiei să participe la competițiile lor din cauza agresiunii militare pe teritoriul Ucrainei.
Va face Putin pace?
Mai notăm că președintele Emmanuel Macron a afirmat că Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris! Va fi Putin de acord? E greu de crezut, dar aș vrea să consemnăm și declarația plină de emfază a fostului (mare) patinator Evgeni Plușenko: „Sunt vremuri dificile pentru sport. Văd că sportivii noștri nu sunt primiți nicăieri. Eu nu cred că ar trebui să boicotăm Jocurile Olimpice. Am altă variantă. Ar trebui să ne antrenăm atât de tare încât să îi batem rău și să înțeleagă imediat cine și de unde suntem. Așa trebuie să ne apărăm pozițiile”.
Doamne, ajută-ne să înțelegem ce se petrece în această lume! Și să-i supraviețuim!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.