”Fotbal schingiuit de arbitraj”. Dan Ștefănescu, editorial extrem de dur: ”Oamenii lui Vassaras se fac de râs aproape meci de meci”
Dan Ștefănescu | Publicat: 28.02.2024 14:59 | Actualizat: 28.02.2024 19:37
Doar arbitrajul este mai prost decât fotbalul românesc. Un fotbal care nu dă nicio echipă în grupele europene, dar care trimite, într-un mod miraculos, echipa națională la EURO 2024, este schingiuit etapă de etapă de un arbitraj desprins parcă din filmele cu gangsteri.
Îmbrăcați în negru, oamenii lui Vassaras se fac de râs aproape meci de meci, iar Marele Inchizitor îi acoperă indiferent de prostiile pe care le fac. Ba e de vină operatorul de la reluări, ba se folosește o imagine din tribună ca să se acopere o decizie nejustificată de reluările de la marginea terenului, ba negrul e alb și ziua, noapte. O dată, galbenul e galben, apoi se transformă în roșu după reguli pe care nimeni nu le mai știe, iar cei care le știu nu le mai aplică.
E un război fără sfârșit, într-un fotbal în care cumetriile și interesele sunt mai presus de orice altceva. Cluburile își ascund rezultatele proaste în spatele greșelilor de arbitraj, iar arbitrii se plâng din pricina presiunii la care sunt supuși. De parcă îi obligă cineva să accepte 7.000 de lei pe meci, în loc să iasă cu copiii în parc sau să lucreze luni - vineri, de la 9:00 la 17:00.
Hoții strigă hoții, dar este mai multă prostie decât hoție. Or mai fi și hoți printre ei, dar asta doar o anchetă poate stabili. În schimb, în mod cert, există multă prostie.
Lipsă de valoare combinată cu o aroganță deloc justificată în raport cu cei care, până la urmă, îi plătesc. Independentă în acte, Comisia Centrală nu face altceva decât să-i jefuiască, uneori la propriu, pe cei care plătesc baremul arbitrilor. Abia asta este dovada supremă că nu este prost cine cere, ci acela care dă.
Arbitrajul românesc arată că orice e posibil
Dacă la cluburi încă nu s-au întâlnit hoțul cu prostul chiar peste tot, arbitrajul românesc demonstrează că absolut orice este posibil. Să iei banii și punctele echipelor fără să pățești altceva decât să fii trimis prin Golf, doar ca să ți se piardă urma și să ți se umple buzunarul.
Sigur, nu toți au parte de un astfel de tratament. Mai sunt și dintre cei care sunt puși la păstrare o etapă, două, sau trimiși pe drumurile patriei în duba VAR pe care tot mai mulți o privesc cu teamă.
Niciodată nu știi dacă roșul nu se confundă cu albastrul și atacantul cu apărătorul, astfel încât un gol valabil să fie anulat prostește. Și dacă la precedentul caz a fost reținut de la delegări operatorul VAR, acum e momentul să i se rețină permisul șoferului care a dus mașina VAR la stadion.
Pentru că arbitrii nu pățesc nimic, iar scuzele nu sunt pentru toată lumea. Niciodată Poli Iași nu va fi pe același palier cu CFR Cluj. E doar un exemplu, însă nu este singurul. Se mai pot găsi și altele. La CCA se trag obloanele și se merge pe ideea ”nu văd, nu aud, nu vorbesc” până ce vocile nedreptățiților se pierd în peisaj.
Arbitrajul românesc se lăudă cu prezențe la mondiale și europene, cu delegări în fazele eliminatorii ale cupelor continentale, dar chinuie fotbalul cu zâmbetul pe buze, cu aroganța celui care știe că nu va păți nimic, indiferent de cât de mari îi sunt erorile.
Cea mai mare vină e a cluburilor
Iar în cazul ăsta, vina cea mare le aparține cluburilor. Conduse de interese și incompetență, echipele din Superligă nu fac altceva decât să plece capul și să spere că data viitoare va fi rândul celorlalți să fie tocați și vor putea recupera ce li s-a luat cu japca rândul trecut. Se pârjolește totul după un meci cu Farul, dar se tace înțelept după Sfântu Gheorghe.
Și nici exemplul Rotaru nu este singular. Țipă și cei care au fost avantajați și pretind că de fapt lucrurile ar fi stat taman invers.
Se practică mistificarea adevărului mascată în adevărate crize doar pentru a deturna atenția de la ceea ce a văzut toată lumea. Și se justifică erori pro prin prisma celor contra din trecut.
De la CCA nu vine niciun semnal și este tot mai clar că nici nu va veni vreodată. Problema este că nu vine nici de la cluburi, cele care ar fi în măsură să schimbe câte ceva, alături de Liga Profesionistă.
Fotbalul nostru nu este pregătit pentru schimbare și nici nu va fi atâta vreme cât incompetența de la cluburi și erorile de arbitraj merg mână în mână. Kyros, fă-te că lucrezi!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.