”Rapid vine tare din urmă”. De ce consideră Dan Ștefănescu că FCSB ar trebui să se teamă de giuleșteni
Dan Ștefănescu | Publicat: 17.02.2024 11:21 | Actualizat: 17.02.2024 11:21
Rapid vine tare din urmă și pune o presiune constantă pe FCSB. Victorie după victorie, mai clară sau mai chinuită, până la urmă, nici nu contează. Punctele se adună. Cinci victorii din tot atâtea meciuri jucate în 2024 înseamnă un parcurs de echipă care își dorește titlul. Și Rapid a început s-o spună tot mai răspicat, nu doar să șoptească pe la colțuri.
În lunile dinaintea pauzei de iarnă, FCSB a subjugat campionatul într-o manieră în care nici CFR Cluj nu prea a reușit-o, în cei cinci ani în care capitala fotbalului românesc a fost în Gruia. De la o vreme încoace, lucrurile s-au mai schimbat. Pe meci ce trece, Rapid se anunță a fi o tot mai serioasă candidată la titlu.
Și un adversar de care FCSB trebuie să se teamă. Sau măcar să-l trateze cu respectul cuvenit și să-i recunoască pe giuleșteni drept principalii contracandidați la titlu. Peste CFR Cluj, pe care FCSB n-a bătut-o în Gruia, acolo de unde Rapid s-a întors cu toate cele trei puncte.
De când s-au întors în Superligă, giuleștenii au tot visat că vor redeveni relevanți, așa cum au fost mai mereu în cei 20 de ani trecuți de la căderea comunismului până la falimentul din 2016. Primii pași au fost timizi și Rapid a ratat nu doar play-off-ul, ci și primele două poziții din play-out. Apoi, s-a mulțumit să privească de pe margine lupta la titlu, într-un play-off în care giuleștenii au intrat în categoria ”și alții”.
Și o bună parte a acestui sezon, echipa lui Bergodi a stat în umbra celorlalți. FCSB, CFR, Universitatea Craiova și campioana Farul au ținut ”prima pagină” grație popularității, obișnuinței și participării în preliminariile cupelor europene. Ignorată de mulți, trupa din Giulești a fost alimentată de propriul orgoliu și a visat să redevină un pion important. Dan Șucu și-a anunțat ambițiile în tot mai desele apariții în emisiunile televizate, dar punctele se adunau greu.
Investițiile fac diferența
”Investițiile majore” anunțate însemnau aducerea unor jucători puși pe liber de rivalele din campionat. Și a altora despre care știam că se mai antrenează cu seniorii din Premier League, fără să citim vreodată că au prins și minute într-un meci oficial. Plus eternele speranțe legate de cei cu notă maximă la Bacalaureat sau cei care-și tatuaseră dragostea pentru culoarea vișinie în dreptul inimii.
La finalul anului, după șase meciuri fără victorie, conducerea Rapidului a înțeles că performanța se susține prin investiții, nu prin vorbe. Mica ciupeală te ajută să prinzi un loc de play-off și nimic mai mult. Potul cel mare se câștigă investind în transferuri de jucători care pot face diferența imediat ce sunt aduși.
Așa au venit Burmaz, Hasani și Krasniqi, iar Aioani a umplut golul lăsat de plecarea lui Moldovan la Atletico Madrid. Revenirile lui Petrila și Rrahmani au făcut ca zona ofensivă să se aglomereze, iar Bergodi să aibă la îndemână soluții la care nici nu visa în urmă cu trei-patru luni, când, disperați, giuleștenii îi recrutau pe Tsoumou și Soni.
Rapid are punctaj maxim în 2024, cu mai bine de jumătate din goluri semnate de cei veniți în iarnă. Dacă-l trecem și pe Rrahmani tot la capitolul noi achiziții, pentru că a venit după începerea campionatului și a lipsit trei luni din pricina unei accidentări, atunci 8 dintre cele 11 goluri marcate de la începutul anului le aparțin jucătorilor veniți pe parcursul sezonului. Dintre marcatorii din 2024, doar Onea și Papeau se aflau în lotul lui Bergodi și la începutul campionatului.
Rapid și FCSB, pe drumuri diferite
Jocul Rapidului nu a crescut exponențial față de perioada celor șase etape de chin care au încheiat 2023, cu patru rezultate de 0-0 și două înfrângeri. Dar a crescut numărul soluțiilor din lot. Din titulari inconstestabili, Petrila și Funsho au ajuns doar variante de rezervă. Ioniță nu mai prinde nici câteva minute, la fel și Cîrjan. Mai bine de jumătate dintre cei care au remizat cu Farul, în ultimul meci din 2023, nu se mai află în lot sau au fost trecuți pe bancă.
De la cei transferați sau refăcuți în această perioadă, vine și creșterea Rapidului. Care ar trebui să-i dea de gândit liderului FCSB, care a luat calea opusă. A mai scăpat de câțiva jucători, printre care și Djokovic, titular în Giulești, în creștere în ultimele două partide.
Banca roș-albaștrilor este subțire și campionatul se anunță greu, deși nici FCSB n-a avut un parcurs rău, cu 13 puncte din 15 posibile. Dar Rapid a venit la șase puncte, cu un meci în plus, ce-i drept, numai că FCSB joacă în deplasare cu U Cluj.
Și mai are un avantaj Rapid. Cristiano Bergodi. Italianul are cinci succese și visează să ajungă la șapte, cu unul mai mult decât a avut la Craiova în anul în care a jucat cu titlul pe masă. De ce la șapte? Pentru că nu există șapte fără opt, și nici opt fără nouă. Iar ultimele două etape ar putea decide restul sezonului. Se schimbă macazul și direcția din play-off va fi dată de ce se întâmplă în meciurile cu Universitatea Craiova și FCSB.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.