5 wonderkids de ținut minte în Bundesliga: de la jucătorul crescut de Lucescu la noul englez al ”zidului galben”
Redactia | Publicat: 29.11.2024 13:10 | Actualizat: 29.11.2024 13:10
IAMSport.ro vă prezintă o listă cu top cinci cei mai promițători jucători din Bundesliga. Criteriile sunt simple: jucătorii să fie extrem de talentați și să nu aibă mai mult de 20 de ani. Lista subiectivă conține tineri care evoluează în toate colțurile Germaniei, de la Ruhr până în faimoasa Bavaria. În fiecare sezon, în marile campionate începe goana după copii-minune. Sau wonderkids, cum îi numesc producătorii celebrului joc video Football Manager. Evident, nu există nicio siguranță că acești tineri fotbaliști se vor ridica la potențialul din jocurile video, dar cel puțin pentru momente numele lor atrag atenția specialiștilor și fanilor.
Minunea franceză din Bavaria: Mathys Tel (19 ani) - Bayern Munchen
Deși nu are o academie atât de productivă precum rivala Borussia Dortmund, Bayern Munchen a început în ultimii ani să aducă jucători tineri și foarte promițători, iar unul dintre aceștia este Mathys Tel. Fostul jucător al lui Stade Rennais, unde a evoluat alături de viitorul "galactic" Eduardo Camavinga, a fost transferat de bavarezi în schimbul sumei de 28 de milioane de euro, pe când acesta avea doar 17 ani.
Povestea lui începe în Sarcelles, în suburbiile Parisului, când evolua la cluburi locale precum Villiers Le Bel, Paris FC, ASJ Aubervilliers și Montrouge FC. A urmat o mutare în vestul Franței, în Bretania, iar la vârsta de 15 ani semnează pentru Stade Rennais. În 2021, la vârsta de 16 ani și 110 zile, își face debutul pentru Rennes, într-o remiză cu Brest, devenind cel mai tânăr debutant al echipei.
În iulie 2022, semnează pentru Bayern Munchen. Primul gol a venit într-o partidă din Cupa Germaniei, câștigată împotriva Viktoriei Koln cu 5-0, și a devenit cel mai tânăr marcator al bavarezilor într-un meci oficial. A marcat la scurt interval de timp și în Bundesliga, într-o remiză cu Stuttgart, 2-2. Nici în cupele europene nu s-a lăsat mai prejos, Mathys marcând ultimul gol al nemților din partida câștigată cu Manchester United, 4-3.
Mathys și-a început cariera ca și fundaș central, însă de la o vârstă fragedă a arătat versatilitate. Înzestrat cu abilități tehnice foarte bune și agilitate, poate ocupa orice post. De exemplu, când evolua la formațiile de tineret ale lui Rennes sau ale Franței, acesta juca ori mijlocaș ofensiv, ori extremă. Puștiul comparat cu Kylian Mbappe a fost lăudat de către fostul antrenor al bavarezilor, Julian Nagelsmann: "Într-o zi va marca 40 de goluri într-un sezon".
Noul englez din Dortmund: Jamie Gittens (20 ani) - Borussia Dortmund
Născut pe data de 8 august 2004, Bynoe-Gittens a crescut în Reading, localitate aflată în proximitatea Londrei. A semnat pentru academia lui Reading la nivelul U9, iar după ce a refuzat-o pe Chelsea, urma să ajungă în nordul Angliei, la academia lui Manchester City, la U15.
În 2020, la 16 ani, nefiind în planurile tehnicianului Pep Guardiola, face mutarea îndrăzneață de a se transfera Borussia Dortmund. Însă la scurt timp, Jamie a avut o ruptură de ligamente în zona gleznei, ce l-a scos de pe teren pentru câteva luni. În sezonul 2021/2022, a ajutat-o pe formația U19 a lui Dortmund să ajungă în sferturile UEFA Youth League cu șase reușite în cinci partide.
În același sezon, debutează la nivel de seniori pentru "galben-negrii" în victoria cu Wolfsburg. Primul gol a venit în partida câștigată în deplasare la Freiburg, 1-3. A debutat și în Liga Campionilor, când a intrat în minutul 79 în meciul împotriva lui Chelsea. În noiembrie 2023, în meciul jucat în deplasare cu AC Milan a marcat primul său gol în competiție și a oferit și o pasă decisivă, asigurând calificarea în fazele eliminatorii. Dortmund avea să ajungă în finala Champions League, jucată pe Wembley, Jamie făcându-și apariția în ultimele minute ale partidei.
Sezonul 2023/2024 a reprezentat singura stagiune în care nu s-a accidentat, adunând 25 de apariții în campionat. Are un control foarte bun al balonului, o viteză remarcabilă și caută mereu duelurile individuale cu fundașii adverși. Agilitatea sa îi permite să aibă mișcări impredictibile și schimbări rapide de direcție. Fostul antrenor, Edin Terzic spunea despre tânărul englez: "El schimbă jocul total. Are o explozie remarcabilă".
Cum să controlezi linia mediană: Hugo Larsson (20 ani) - Frankfurt
Născut pe coasta peninsulei scandinave, tânărul suedez și-a început cariera fotbalistică la un club local numit SoGK Charlo. La vârsta de doar 12 ani se alătura multiplei campioane Malmo. A avut probe la clubul englez Chelsea, și deși a impresionat formația londoneză, a decis în cele din urmă că mutarea către Marea Britanie ar fi prea devreme, motivul fiind: "Pentru mine, cel mai bine era să-mi continui ascensiunea în țară".
A debutat în fotbalul profesionist pentru clubul suedez în partida disputată pe data de 20 februarie 2022 din Cupa Suediei împotriva lui GAIS, câștigată cu 5-1, unde a avut o prestație bună. În sezonul 2022 (n.r în campionatul suedez partidele se dispută din primăvară până în toamnă) avea să devină om de bază al echipei, acesta evoluând în 46 de partide în toate competițiile. Hugo a jucat un rol crucial în finala Svenska Cupen, unde Malmo și-a adjudecat al 15-lea trofeu, iar în același sezon a câștigat și distincția de cel mai bun tânăr jucător.
În iulie 2023, la 18 ani, semnează pentru Eintracht Frankfurt pentru suma de 9 milioane de euro. A înscris primul gol împotriva lui Heindenheim în victoria cu 2-0, iar două luni mai târziu a marcat în victoria categorică împotriva lui Bayern Munchen, 5-1. În acest sezon, a reușit să egaleze performanța sezonului precedent în doar 10 partide. Este considerat de specialiști un mijlocaș de tip "box-to-box", Hugo fiind foarte bun în tranziții, perfect pentru Frankfurt. În același timp reușește să trimită baloane care să desfacă cu eficacitate liniile echipei adverse.
Timmo Hardung, directorul sportiv a lui Frankfurt, a declarat despre tânărul jucător: "Hugo deja a creat o impresie matură și se va potrivi perfect echipei noastre, atât pe teren, cât și în ceea ce privește personalitatea sa."
Calmul grecesc în rigurozitatea nemțească: Konstantinos Koulierakis (20 ani) - Wolfsburg
Venit de pe nisipurile aurii ale insulei Creta, Konstantinos a practicat sporturi precum tenis sau înot, la îndemnul mamei sale. Însă nu s-a simțit atras de acele discipline. Tatăl său, care a jucat fotbal la nivel de amatori, a decis în urma insistențelor fiului să-l ducă la academia lui Calcetto, înainte ca grecul să împlinească vârsta de cinci ani.
După trei întâlniri eșuate cu oficialii de la PAOK, într-un final, Konstantinos reușește să meargă în Salonic, unde a fost evaluat de antrenorii academiei lui PAOK. A stat trei ani în "Casa Academiei PAOK" și deși simțea dorul de casă, era încântat că locuia într-un oraș de coastă. A descris experiența locuirii în hosteluri ca fiind "o bună educație". Inițial evolua ca și mijlocaș ofensiv, însă la 14 ani a devenit mijlocaș defensiv, iar la U17 avea să devină fundaș central, poziție în care evoluează și astăzi. După ce evoluase pentru formațiile de tineret și pentru echipa secundă, a debutat pentru echipa mare în august 2022, în victoria cu 1-0 împotriva lui Panetolikos.
În martie anul acesta, a contribuit la victoria echipei antrenate de Răzvan Lucescu în partida cu Dinamo Zagreb unde a înscris două goluri și a oferit o pasă decisivă, care a dus-o pe PAOK în sferturile de finală Conference League. În vara acestui an, a semnat pentru Wolfsburg pentru aproape 12 milioane de euro, transferul realizându-se nouă zile mai târziu. Deși acesta este primul sezon în campionatul german, a captat atenția specialiștilor prin viteza sa, dar și prin capacitatea de a citi jocul și de anticipare a paselor adversarilor.
Veteranul mezin: Arthur Vermeeren (19 ani) - RB Leipzig
Deși încă nu are 20 de ani, tânărul belgian deja are un bagaj fotbalistic bogat, în special datorită evoluțiilor la Royal Antwerp. Povestea lui începe în Lier, Belgia. Încă din copilărie avea o afinitate pentru fotbal, Arthur evoluând pentru mai multe cluburi locale, inclusiv și pentru clubul de futsal Club 80 Malle, până să se alăture lui Antwerp. A debutat la 17 ani, în august 2022, într-o partidă din preliminariile UEFA Conference League, împotriva lui Lillestrom.
Debutul în campionat și l-a făcut în derby-ul cu Club Brugge. De atunci, a evoluat ca și integralist în toate partidele și a reușit să câștige Cupa Belgiei, dar și primul titlu de campioană așteptat de 66 de ani. În sezonul următor a evoluat și în Liga Campionilor, unde a înscris în victoria surprinzătoare împotriva Barcelonei și a purtat și banderola de căpitan în partida cu Porto. A atras priviri din partea marilor cluburi din Europa, iar echipa care și-a asigurat serviciile promițătorului jucător a fost Atletico Madrid. Cu toate acestea, nu a reușit să se impună la madrileni și a fost împrumutat la RB Leipzig.
"Are un IQ fotbalistic și o luciditate în controlul balonului comparat cu cel al unui veteran" spun cei de la breakingthelines. Se remarcă prin pasele sale foarte precise și în plus este un mijlocaș agil ce face față cu brio pressing-ului advers. Antrenorul lui la Antwerp și fost mijlocaș a lui Bayern Munchen, Mark Van Bommel, spune despre belgian: "Arthur este un jucător de top".
Material de: Karim Lakkis
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.