EXCLUSIV | Analist Marca, despre Istvan Kovacs: “Nu are personalitate! E la coada arbitrilor din grupa Elite!” Decizia pe care spaniolii i-o impută cel mai mult românului

Cristian Munteanu | Publicat: 19.04.2024 16:50 | Actualizat: 13.05.2024 17:49
Pavel Fernandez este unul dintre cei mai buni specialiști, din Spania, ai arbitrajului. El a fost unul dintre contestatarii lui Istvan Kovacs (39 de ani), românul care a condus la centru partida dintre Barcelona și PSG. Fernandez a acordat, în exclusivitate, un interviu pentru iAMsport.ro, în care a fost tranșant cu opiniile la adresa arbitrului nostru.
Pavel Fernandez este analistul în probleme de arbitraj al celor de la Gol Televisión și Radio Marca, două dintre cele mai importante instituții sportive din Spania. Fost arbitru, Fernandez și-a câștigat respectul datorită modului său ferm de a diseca prestațiile “centralilor”.
Pavel Fernandez: “Kovacs și slovenul Vincic sunt cei mai slabi”
Așa s-a întâmplat și după partida dintre Barcelona și PSG, a doua manșă a acestui duel, când deciziile lui Istvan Kovacs au fost destul de controversate. Românul i-a eliminat pe Araujo și pe Xavi, apoi nu a acordat un penalty pentru Barcelona. Francezii s-au impus cu 4-1 în meciul de marți, iar cu scorul general de 6-4 au avansat în semifinalele Ligii Campionilor.
Subsemnatul a stat de vorbă cu Pavel Fernandez pentru a vedea cum a analizat acesta prestația lui Kovacs.
Bună ziua, domnule Fernandez. Ați fost destul de dur cu prestația lui Istvan Kovacs de la meciul Barcelona – PSG. “Arbitru de liga a patru”, așa l-ați catalogat. Vă mențineți afirmația?
Am cam exagerat. Nu e arbitru de a patra ligă spaniolă, evident, dar am folosit sintagma asta pentru că sunt mulți oameni în Spania care blamează arbitrajul din țara mea. Eu cred că arbitrajul nostru e cel mai bun din Europa, dacă ne luăm după statistici.
Istvan Kovacs este la coadă între arbitrii grupei Elite a UEFA. Asta da, așa cred. După părerea mea, el și cu slovenul Vincic sunt cei mai slabi arbitri din acea grupă valorică.
Ce-i lipsește lui Kovacs este un pic de personalitate. Cred că orice arbitru din Europa știe să fluiere, ce să fluiere, știe să dea cartonașe când trebuie. Dar să poți gestiona o partidă, să fii convingător când iei decizii... Aici Kovacs nu stă bine.
Pavel Fernandez: “O decizie crucială”
Cea mai importantă fază a meciului a fost cea de la eliminarea lui Araujo. Cade Barcola înainte să existe acea atingere, la nivelul picioarelor, a celor doi? Pentru că, sigur, dacă fluieri fault acolo, e și cartonaș roșu, automat.
Da, așa cum spui și tu, dacă dai fault e și cartonaș roșu automat. Infracțiunea se petrece în afara careului, dar dacă era în suprafața de pedeapsă ar fi fost doar galben. Unde am eu dubii este asupra căderii lui Barcola. Este ea rezultatul acțiunii lui Araujo?
Există o mână pe umărul lui Barcola, dar nu-l împinge și nu-l trage. Am văzut multe imagini și, într-adevăr, Araujo îl atinge și mai jos, la nivelul picioarelor. Eu sunt convins că Istvan Kovacs fluieră fault în momentul în care jucătorul Barcelonei întinde mâna în fața lui Barcola.
De ce spun asta? Pentru că la acea viteză nu poți vedea contactul de la nivelul picioarelor, e imposibil. Iar această atingere, dacă te uiți la filmările cu camere ce pot reda slow motion, se petrece după ce atacantul PSG-ului este deja în cădere.
Trebuie să fii extrem de sigur pentru o astfel de decizie crucială, care poate schimba soarta calificării.
Istvan Kovacs nu putea cere lămuriri din camera VAR (n.r. – virtual assistant referee), pentru a se asigura că a luat decizia bună?
Probabil că le-a primit. Istvan Kovacs nu putea să ceară să vadă reluari pentru că germanul Fritz, aflat în camera VAR, nu i-a cerut asta. Cum nu e o eroare clară, evidentă, VAR nu intervine. Pentru ca acesta să intervină ar fi trebuit ca greșeala lui Kovacs să fie extrem de mare. Ca și când 9 din 10 arbitri ar fi luat altă decizie decât a lui. Dar aici este o fază care ține de interpretarea fiecăruia.
Pavel Fernandez: “A fost penalty la Gundogan”
Eliminarea lui Xavi vi s-a părut justă?
Xavi a fost eliminat pe drept, fără niciun fel de dubiu. La începutul sezonului, UEFA le-a recomandat arbitrilor să fie extrem de stricți cu comportamentele rele din interiorul spațiului tehnic.
De altfel se dau multe cartonașe antrenorilor în competițiile desfășurate sub egida UEFA. Tehnicienii nu trăiesc cu aceeași intensitate ca jucătorii un meci și din acest motiv li se permite și mai puține. Champions League este un spectacol mediatic la care se uită foarte multă lume, iar atunci antrenorilor li se cere să aibă o atitudine cât mai bună.
Xavi este recunoscut pentru comportamentul său agresiv și în Spania, iar și aici este de multe ori eliminat sau ia cartonașe galbene.
Si pitas la roja de Araujo luego no puedes comerte este penalti.
— ÉLITE 🫡 (@elitelliZN) April 17, 2024
Es simple. pic.twitter.com/yfBYsdfdcf
La pătrunderea lui Gundogan in careu se poate vedea cum piciorul său se lovește de al unui adversar, care se plasează, imprudent, foarte aproape de el. Merita această fază măcar o revizuire la VAR?
La acțiunea lui Gundogan cred că este penalty. Sigur, nu este cel mai clar din istoria fotbalului. Dar vreau să-ți amintesc că în finala Campionatului Mondial s-a fluierat 11 metri la o acțiune aproape identică. Fault al lui Dembele la Di Maria, iar Marciniak (n.r. - polonezul de la centrul meciului) a flueirat.
Există un contact la nivelul piciorului stâng al lui Gundogan, iar acesta se împiedică apoi, din cauza asta, de celălalt picior al său. Da, este o atingere mică, dar asta duce, în acea viteză de joc, la căderea neamțului.
Stilul lui Istvan Kovacs cum vi se pare?
Nu cred că nu este un arbitru rău, ci doar că nu știe să gestioneze partide atât de importante. Eu cred că trebuie să-și îmbunătățească limbajul non-verbal. Nu convinge jucătorii că ia deciziile bune în momentele cheie.
În această competiție atât de importantă este determinat ca fotbaliștii să creadă în valoarea arbitrilor. Iar Kovacs aici are probleme.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite














