EXCLUSIV | Expertul Marca în arbitraj: “Duble greșeli, ambele grave!” Real Madrid, o nouă calificare “cu cântec” în finala Ligii Campionilor
Cristian Munteanu | Publicat: 09.05.2024 12:34 | Actualizat: 09.05.2024 12:34
Real Madrid s-a calificat în finala Ligii Campionilor după ce a învins Bayern Munchen cu 2-1 în returul de pe Bernabeu. Însă și de data aceasta a fost o eroare de arbitraj în favoarea ibericilor. Pavel Fernandez, unul dintre cei mai buni specialiști ai Spaniei în materie de arbitraj, a analizat fazele litigioase în exclusivitate pentru iAMsport.ro.
Revenirea celor de la Real Madrid în partida retur cu Bayern Munchen, de la 0-1 la 2-1, remontada ”Made in Real”, s-a înscris în ceea ce devine normalitatea dublelor în care sunt implicați spaniolii.
În doar trei minute, beneficiind și de schimbările halucinante de plan tactic ale lui Thomas Tuchel, Realul a demonstrat, dacă mai era nevoie, că rămâne echipa ce își prinde la rever trofee Champions League cu ușurința unui aristocrat ce-și schimbă butonii în funcție de cămașă.
Pavel Fernandez: “Marciniak avea posibilitatea de a îndrepta eroarea”
Însă nici această calificare nu a fost lipsită de controverse. La ultima fază a meciului, bavarezii au trimis mingea în careul madrilenilor, de unde a fost respinsă de Mendy, Muller a interceptat și i-a pasat cu capul lui de Ligt, iar olandezul a trimis-o în poartă.
Numai că unul dintre asistenții centralului Marciniak a ridicat fanionul, semnalizând o poziție în afara jocului, deși noile reguli ale FIFA spun că, la fazele neclare, arbitrii trebuie să lase jocul să continue. Apoi se poate interveni din camera arbitrajului video pentru a se stabili corectitudinea fazei.
Este o semifinală de Champions League, nu este momentul pentru scuze. Chiar nu. Nu este momentul pentru două încălcări uriașe ale regulilor și apoi pentru scuze din partea arbitrilor Thomas Tuchel, antrenor Bayern Munchen
Cum, de altfel, se petrecuse în careul celălalt, acolo unde, în minutul 90+1, Joselu a marcat după o fază în care arbitrul a ridicat fanionul, dar Marciniak nu a fluierat imediat. Așa s-a ajuns la intervenția VAR-ului, care a decis, împreună cu polonezul, că golul a fost, pe bună dreptate, regulamentar.
Pavel Fernandez, unul dintre cei mai buni specialiști ai Spaniei în materie de arbitraj, a analizat fazele litigioase într-un dialog cu Cristian Munteanu, senior writer iAMsport, în exclusivitate pentru presa din România.
Salut, Pavel. După El Clasico, alt meci al celor de la Real Madrid cu probleme de arbitraj. A greșit brigada poloneză la ultima fază a meciului?
Primul care a făcut o greșeală a fost arbitrul asistent, care a ridicat steagul când nu trebuia. Acesta ar fi trebuit să observe jocul, să-l avertizeze pe colegul său Marciniak prin comunicații, dar nu să semnalizeze ofsaid. Al doilea care a greșit este Marciniak, pentru că, deși arbitrul asistent a fluturat steagul, ar fi trebuit să îi comande asistentului său să coboare fanionul în loc să fluiere. O dublă greșeală. Ambele grave.
De ce crezi că s-a precipitat Marciniak să flueiere? Și-a dorit un sfârșit de meci liniștit, fără evenimente? Oricum nu a reușit asta.
Cred că Marciniak greșește din cauza arbitrului asistent, dar, așa cum am spus, avea posibilitatea și capacitatea de a corecta greșeala asistentului său și de a nu face și el această greșeală. Cred că, fiind ultima fază a meciului, Marciniak se relaxase deja în capul lui, iar asta nu se poate face până nu se flueiră finalul meciului. Cred că a fost surprins.
Dar a fost o fază aproape identică în celălalt careu, la golul lui Joselu din minutul 90+1. Atunci, deși fanionul a fost ridicat, Marciniak nu a fluierat, așa că a putut interveni arbitrajul virtual. A fost faza mai rapidă și nu a apucat?
Există o diferență între faze. M-am uitat cu atenție după meci. În cazul lui Joselu, arbitrul asistent chiar a așteptat să se încheie faza, apoi a ridicat steagul. Deci după ce s-a înscris golul. Și atunci a putut interveni VAR-ul. Joselu era în poziție corectă.
Așa că Marciniak nu avea de ce să fluiere, pentru că asistentul nu semnalizase ofsaid în momentul marcării golului, ci doar după ce s-a încheiat faza.
A huge talking point last night in the Champions League...
— beIN SPORTS (@beINSPORTS_EN) May 9, 2024
Our pictures show that Noussair Mazraoui is onside. So why did the linesman flag so early? #beINUCL #UCL #RealMadrid #RealMadridBayern pic.twitter.com/CaaN05BrVS
Pavel Fernandez: “Dacă marca Real am fi avut parte de controverse”
În prima repriză am mai avut o fază controversată. Exista o minge în teren, dar cei de la Real Madrid au luat alta de pe margine, au executat un aut, iar faza era să se încheie cu gol. Ce spune regulamentul în astfel de situații?
Nu am nicio îndoială că dacă Real Madrid ar fi marcat, golul ar fi fost contorizat pe tabela de marcaj. Ei bine, jocul a fost reluat corect, pentru că a doua minge, cea care a fost mai departe, nu a afectat jocul. Ceea ce este clar este că dacă Real Madrid ar fi marcat am fi avut parte de multe controverse. Deși, insist, golul ar fi fost valabil.
Real Madrid a mai beneficiat de o decizie la limită luată în favoare ei. În Germania, la Leipzig, nemții au marcat un gol valabil, anulat de central pentru un ofsaid sau fault la portar. Cred că nici arbitrii nu știu exact pentru ce l-au anulat. Apoi ne aducem aminte și de faultul lui Benzema asupra lui Donnarumma, din 2022. E o presiune în plus atunci când arbitrezi Real?
Atunci când arbitrii conduc meciurile celor mai importante echipe din Europa este evident că presiunea este mai mare. Mai ales când meciul este foarte important, precum o semifinală de Liga Campionilor.
În special presiunea din partea presei e dificil de gestionat. Acoperirea mediatică este foarte mare și chiar și cei mai buni arbitri din lume, inclusiv Marciniak, pot fi afectați de toate acestea.
- "Arbitrul a decis echipa care merge mai departe". Carlo Ancelotti în 2017, atunci când antrena Bayern Munchen, după dubla cu Real Madrid din semifinalele CL
Bun, dar polonezul este un arbitru cu o finală de Campionat Mondial în palmares. Și ce finală! Putea el ignora decizia asistentului și lăsa faza să curgă pentru încă 3 secunde?
Absolut, asta ar fi trebuit să facă, ar fi trebuit să îi comande tușierului să coboare steagul pentru a lăsa jocul să continue. Apoi s-ar fi stabilit la VAR dacă a fost poziție afară din joc sau nu.
Eroare a arbitrului asistent care a ridicat steagul prematur și eroare a lui Marciniak care a oprit jocul imediat și nu i-a spus conaționalului să coboare steagul.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.