special 11 lucruri pe care trebuie să le știi despre echipa Belgiei. Cristian Munteanu a disecat tactica “Diavolilor roșii”
Cristian Munteanu | Publicat: 22.06.2024 12:36 | Actualizat: 22.06.2024 16:55
România întâlnește astăzi Belgia, de la ora 22:00, la Koln. Naționala antrenată de Tedesco a fost o echipă fără agresivitate, fără nerv, în partida cu Slovacia. A părut sigură că va marca la un moment dat, iar când s-a întrebuințat cu adevărat, era prea târziu.
România este la doar un punct de prima sa calificare în optimile unui Campionat European. Am mai trecut de grupe, e adevărat, dar atunci am jucat direct în sferturi, pentru că numărul echipelor era mai mic. După victoria cu Ucraina, scor 3-0, “tricolorii” au un moral situat la polul opus față de cel al belgienilor, care au pierdut, surprinzător, în fața Slovaciei (scor 0-1).
Există o diferență semnificativă între cele două rezultate, dincolo de tactică, determinare, psihic. Șansa. România a fost, pe fondul unui joc bun, favorizată de soartă la greșelile lui Lunin.
Belgia, pe de altă parte, l-a avut “demon”, deși la “dracii roșii” părea că se integrează bine, pe Lukaku. Bine, un pic și VAR-ul, care le-a anulat două goluri. Unul pe litera regulamentului, celălalt pentru că “inima” mingii a bătut prea repede când a fost atinsă cu mâna de Openda.
Doku și Musiala, cei mai buni dribleri
1. În presing, Lukaku merge în dreapta liniei ofensive a Belgiei, Trossard acoperă partea stângă, iar De Bruyne atacă omul cu mingea. Fie că e portarul, fie că e un apărător central. Cu acest bloc apare ocazia din minutul 20, când fotbalistul celor de la Arsenal interceptează o pasă a lui Dubravka, dar trage peste poarta goală.
2. Doku pleacă din jumătatea proprie cu mingea la picior, trece de trei adversari, centrează către De Bruyne, acesta trimite către Lukaku. ”Colosul” Belgiei are, ca pe întreg parcursul meciului, picioare de lut și trage în Dubravka, de la șase metri. Dacă vor fi spații mari între fotbaliștii noștri, Doku și Trossard / Bakayoko ne vor pedepsi. Jeremy, alături de Musiala, e cel mai bun dribler de la acest EURO.
3. Linia defensivă a belgienilor a preferat, în meciul cu Slovacia, să se retragă aproape de careu. A făcut pasul în spate, mai ales în prima repriză, decât să stea lipită de oamenii din atacul slovenilor. A comprimat spațiile, dar, pe de altă parte, asta a însemnat că nu a recuperat sus prin mijlocașii defensivi și prin apărători.
4. O mișcare tactică surprinzătoare a belgienilor a fost lipsa marcajului la Lobotka, omul care ține hățurile naționalei Slovaciei. Stanislav a gândit lejer, fără să fie stânjenit de presing. Foarte rar a trebuit să ia decizii în criză de timp și spațiu. Deci Stanciu ar putea, la nevoie, să coboare mai mult în rol de “Pirlo” și să distribuie de acolo baloane utile.
5. Minutul cinci a adus o fază recurentă în jocul trupei pregătită de Domenico Tedesco. De Bruyne face demarcare falsă în spatele unul fundaș lateral, apărătorul central merge către el, iar în spațiul creat prin aceste mișcări vine pasa filtrantă către Lukaku. El scapă singur cu portarul, dar ratează din nou. De Bruyne asigură superioritatea. Unde este acțiunea, acolo apare playmaker-ul belgian.
Marcaj larg făcut de fundașii centrali belgieni
6. După golul primit în minutul 6, Tedesco i-a împins în presing și pe mijlocașii defensivi Onana și Mangala. Asta a făcut ca slovacii, pentru că s-au creat spații mai mari între linia de mijloc și cea defensivă a Belgiei, să speculeze mai ușor culoarele către poarta lui Caastels.
7. Castagne, care provine din mijlocaș dreapta, are probleme la deposedare. Dacă vrei să-i pui probleme, joci cu Mihăilă, care e foarte rapid. Dacă joci la siguranță, intră Sorescu, care i-ar da o mână serioasă de ajutor lui Bancu. Carrasco la fel, nu știe să deposedeze, dar el nu va mai fi titular pe postul de fundaș stânga.
8. Liniile noastre trebuie să fie foarte apropiate, aproape lipite, ca un Or... biscuit cu glazură. Altfel vom avea dificultăți cu modul în care știe De Bruyne să speculeze culoarele și cu puterea de pătrundere a lui Doku și Trossard. Doku cu mingea la picior, iar Trossard prin acel “dă și pleacă” specific.
9. Mijlocașii din fața apărării, Mangala și Onana vin greu la fazele construite în 30-ul advers. De asemenea, pasează rar în față, nu dau cursivitate fazelor de construcție. Conform jurnalistului belgian Bart Lagae, Tedesco îl va schimba pe Mangala cu Tielemans, un fotbalist mai cerebral și mai bun ofensiv.
10. M-a surprins și marcajul larg făcut de fundașii centrali ai Belgiei, chiar și la 22 de metri de poarta lor. Nu întâmpină imediat omul trecut de linia de mijloc a lor, așa că șuturile de la distanță sunt recomandate. Faes e rudimentar, e necesar să fie pus sub presiune atunci când are mingea.
11. Dacă aș fi Tedesco, l-aș așeza pe Doku tot pe partea dreapta a atacului meu. Acolo joacă Bancu, un fotbalist cu o viteză sensibil mai mică decât a lui “Sonic” Rațiu. Poate unul dintre minusurile lui Jeremy este faptul că nu-i place să stai lipit de el și fie cu spatele la poartă.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.