Cum este prezentată România înainte de debutul la EURO 2024 de către una dintre cele mai mari publicații de sport. Jucătorul cheie, puncte forte + slăbiciuni: ”Iordănescu a fost sincer”
Silvian Bădulescu , Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 14.06.2024 13:11 | Actualizat: 14.06.2024 15:03
România debutează la EURO 2024 luni, 17 iunie, pe ”Allianz Arena”, stadion unde evoluează gigantul Bayern Munchen. Cu câteva zile înainte de meci, The Athletic, una dintre cele mai mari publicații de sport din lume, a făcut un portret naționalei antrenate de Edi Iordănescu (45 de ani).
Fondat în 2016, website-ul a devenit, în 2022, ramura sport a The New York Times, ziar fondat în 1851, cu sediul în New York, pentru 500 de milioane de dolari.
România, revelația EURO?
România s-a calificat, după 8 ani, la un nou turneu final european. ”Tricolorii” lui Edi Iordănescu au terminat pe primul loc grupa I, cu 22 de puncte în 10 meciuri, și, la Campionatul European, au fost repartizați în grupa E, alături de Belgia, Slovacia și Ucraina.
The Athletic, într-o analiză a grupei E, a caracterizat și echipa națională a României: ”Doar Portugalia a avut mai multe meciuri fără gol primit”
”România s-a calificat neînvinsă, cu 6 victorii și 4 egaluri, într-o grupă cu Elveția și Israel. Au avut același parcurs (n.r. - fără înfrângere) ca și în preliminariile pentru EURO 2016, când Anghel Iordănescu, tatăl lui Edward, conducea echipa națională.
Doar Portugalia a avut mai multe meciuri fără gol primit (9) în aceste preliminarii decât România (6). Acest aspect se datorează foarte mult se datorează structurii tactice, cu o poziționare 4-1-4-1. Echipa se retrage foarte rapid în această formulă dintr-un eventual pressing avansat, făcut mai degrabă în fața adversarilor mai slab cotați, dar, în același timp, păstrează o linie a fundașilor avansată.
România s-a poziționat pe 2 în ceea ce privește numărul de intercepții și pe 3 în ceea ce privește numărul de tackling-uri în preliminarii. Fundașii centrali atacă agresiv mingile care sunt jucate prin mijloc, în timp ce fundașii laterali și mijlocașii laterali presează pe marginea terenului.
În posesie, echipa României preferă să joace în spațiu liber mai degrabă decât pentru control. Așteptați-vă să vedeți combinații pe margini, mai ales între fundașii laterali, wingeri și mijlocașii centrali, cu om plecat din linia a doua.
Preferă un stil de joc în care există foarte multă mișcare, cautând ca fundașii laterali sau wingerii să fie jucați în spatele fundașilor adverși. Nu au foarte mare răbdare în fața porții, cu contraatacuri lansate imediat cum este recuperată mingea sau cu șuturi la distanță. Echipa preferă mingi lungi când este aflată sub pressing, dar, câteodată, se apelează și la pasele scurte.
Iordănescu a fost sincer, poate prea sincer, despre ambițiile echipei, declarând că România nu încearcă să câștige grupa, ci să-și suprindă adversarii și să profite de ocaziile pe care le are.
Antrenorul a oferit debutul la echipa națională de seniori pentru 18 jucători de când a fost numit pe banca tehnică, început de 2022, iar, dintre aceștia, 14 aveau, la vremea respectivă, sub 24 de ani”.
Jucătorul cheie: ”Radu Drăgușin”
”România nu este o echipă plină de talente, dar omul principal este Radu Drăgușin, de la Tottenham Hotspur. Acesta a jucat în toate meciurile din preliminarii, 10, alături de Andrei Burcă, perechea din centrul apărării.
România este neînvinsă și a avut 7 meciuri din 12 fără gol primit în meciurile în care Drăgușin a fost integralist. A obținut 17 selecții la echipa de seniori de la debutul din martie 2022”.
Fotbalistul londonezilor este cotat la 25 de milioane de euro, puțin peste un sfert din totalul de 92 al întregului lot. Este, de altfel, singurul fotbalist român din lotul pentru EURO 2024 care are o valoare pe Transfermarkt de peste 10 milioane de euro.
La începutul anului, Tottenham a plătit 25 de milioane de euro celor de la Genoa pentru a-și asigura serviciile fundașului. Cu puține minute jucate, în presa din România și Europa s-a vorbit intens de posibilitatea ca acesta să părăsească pe Tottenham.
Care sunt slăbiciunile echipei? ”Doar trei jucători au jucat în Champions League”
”România nu este o echipă amenințătoare în momentul în care trebuie să domine jocul și să aibă mingea în posesie mai mult. Își creează șanse, mai degrabă, prin mingi luni. În aceste situații, există șanse să fie prinși pe contraatac și, de asemenea, trebuie să evite să primească gol în primele minute ale unei partide.
De asemenea, la nivelul lotului, doar trei jucători, Nicolae Stanciu, Ianis Hagi, Radu Drăgușin, au jucat în UEFA Champions League, pe când doar doi, Stanciu și Denis Alibec, au fost la EURO 2016.
Mai departe, echipa duce lipsa unui golgeter. Cele 16 goluri marcate în preliminarii au venit de la nouă jucători diferiți. Dennis Man, cu 4 goluri în 10 meciuri, este o extremă dreapta de picior stâng care a avut cel mai bun sezon la seniori, cu Parma, în Serie B. Totuși, România are nevoie de mai mulți jucători pentru a avea rezultate la finalizare”
Un aspect de urmărit: ”Un singur gol din penalty”
”Loviturile libere ale lui Stanciu!
Acesta a marcat 22 de goluri de-a lungul carierei sale, împărțită în campionate precum cele din România, Belgia, Cehia, Arabia Saudită sau China. Stanciu a marcat două goluri în preliminarii. În mod ciudat, palmaresul său în ceea ce privește penalty-urile este slab, cu doar 16 goluri marcate din 26 de penalty-uri executate.
Pentru națională, a marcat un singur gol din penalty din patru executate”.
Nicușor Stanciu, fotbalist lansat în fotbalul mare de Unirea Alba Iulia, cu meciuri la România U19 și U21, a debutat la seniori în 2016, la 23 de ani.
În cei opt ani la echipa națională, mijlocașul a bifat, până în acest moment, 70 de meciuri cu 14 goluri marcate. A jucat la un singur turneu final, Campionatul European din Franța 2016.
La nivel de echipe de club, a reușit să cucerească 6 campionate naționale în 4 țări diferite, cu FCSB (România), Anderlecht (Belgia), Slavia Praga (Cehia) și Wuhan Three Towns (China).
Acestui palmares se mai adaugă alte 7 trofee cucerite, de la cupe naționale, supercupe sau o Cupă a Ligii.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.