EXCLUSIV | Mircea Lucescu: “Nu e ușor să joci fotbal când știi că îți mor conaționalii!” <Il Luce> știe ce <ingredient> e necesar pentru ca România să exceleze la EURO 2024
Cristian Munteanu | Publicat: 15.06.2024 16:08 | Actualizat: 19.06.2024 08:01
Mircea Lucescu (78 de ani) este primul antrenor ce a calificat naționala la un turneu final de Campionat European, în Franța '84. <Il Luce> prefațează, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, meciul României cu Ucraina, care se va disputa pe 17 iunie, de la ora 16.00.
Mereu în viteză, așa cum îi stă bine unei foste extreme, suspendat între două telefoane care vin cu precizia unui tren japonez, Mircea Lucescu își face timp pentru a vorbi despre fotbal.
Răsfoiește abil amintiri și extrage cu penseta detalii care par lipsite de importanță, dar sunt esențiale.
Contactat de iAMsport.ro, “nea Mircea” a acordat un interviu în exclusivitate, vorbind despre starea emoțională în care se află prima adversară a României de la Euro 2024. De asemenea, Lucescu știe din ce-și trage puterea naționala antrenată de Edi Iordănescu.
Mircea Lucescu: “România e ca un soldățel”
Bună ziua, domnule Lucescu. Mulți de oameni de fotbal sunt foarte optimiști cu privire la șansele României de a trece de grupele europeanului. Împărtășiți acest sentiment?
Nu pot să vă răspund la această întrebare, pentru că orice voi spune va fi interpretat. Eu plec duminică în Germania, pentru meci, dar nu pot spune nimic acum. Ar fi păcat să mi se răstălmăcească vorbele.
Bun, dar la nivel general cum credeți că se va prezenta România?
Știi cum e, fiecare echipă care e acolo, pentru că și-a obținut în teren locul la EURO, are o șansă de trece de grupe. Spunea Napoleon că <orice soldat are un baston de mareșal în raniță>. Cam așa ceva este și la noi. Fiecare dintre fotbaliștii români au acest baston. Ne putem aștepta de la oricare să devină mareșal.
Pe cine ați miza ca lider al acestei echipe a României? Drăgușin, Man, Stanciu? Sau poate grupul e cel mai important.
Da, grupul ca atare. Eu mă refeream la faptul că toată echipa este un soldățel. După mulți ani suntem din nou la un campionat european prin forța tuturor. Asta s-a văzut și în preliminarii.
Ei, împreună, formează un soldățel care poate ajunge mareșal. Individualitățile sunt importante, dar fără puterea grupului în spate nu pot decide un Campionat European.
Mircea Lucescu: “Trăiam cu rușine sau cu bucurie”
Fanii par a-și fi întors din nou “fața” către prima reprezentativă. Prezența importantă a românilor în Germania va fi un factor important?
Depinde doar de ei, de băieți. E clar că sunt acompaniați de dorința și încrederea oamenilor. 5.000 de suporteri la un antrenament?! Păi asta e foarte bine, nu s-a mai întâmplat de ceva vreme. Trebuie să înțeleagă că lumea îi iubește și vor să-i vadă. Și asta să-i motiveze extra.
Pe vremea când jucam eu, fanii erau foarte aproape de noi. Te simțeai responsabil față de ei. Trăiai cu rușinea sau cu bucuria unui rezultat.
Ați fost prezent la prima calificare la un EURO, cel din 1984. România a fost printre cele 7 echipe calificate, plus țara gazdă, Franța. Este crucial primul rezultat la un astfel de turneu final?
Dacă ne gândim la Argentina, la Mondialul din Qatar (n.r. – trupa lui Messi a fost învinsă de Arabia Saudită), aș spune că nu. Și au mai fost exemple.
Per total însă, cred că este important. Mai ales când nu ești Argentina (n.r. - râde). Nu neapărat pentru puncte, deși contează, cât mai ales pentru moral, pentru psihic. Dacă începem fără înfrângere, ar fi excelent.
Nu pornim de pe poziția de favoriți, ceea ce poate e mai bine. E mai puțină presiune. Suntem în fața mai multor trepte pe care trebuie să le urcăm.
Ucraina, care trece printr-un conflict infernal, cum trebuie privită? Ca o echipă ce-și va trage toată forța din durerile pe care le trăiesc, acasă, conaționalii?
Sigur va fi o motivație extraordinară. Atât pentru cei care joacă în străinătate, care au plecat în condiții dificile, gândindu-se la ce lasă în urmă, cât și pentru fotbaliștii care activează în campionatul Ucrainei, pentru că ar vrea să prindă contracte afară.
Crede-mă că nu e ușor să activezi într-un campionat ale cărui meciuri se întrerup, fără spectatori, cu deplasări făcute doar cu autocarul, cu toate temerile, fricile.
Și, mai ales, nu e ușor să joci fotbal știind că în altă parte mor oameni, conaționalii tăi.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.