exclusiv Geir Jordet, cel mai mare expert mondial în psihologia penalty-urilor: “El are un mic avantaj dacă finala EURO 2024 ajunge la loviturile de departajare”. Omul de știință dezvăluie sistemul introdus de Gareth Southgate la naționala Angliei
Cristian Munteanu | Publicat: 14.07.2024 09:00 | Actualizat: 14.07.2024 18:14
Geir Jordet este descris de cei de la The Times drept “cel mai mare expert mondial în psihologia penalty-urilor”. Cum finala Euro 2024, dintre Spania și Anglia, are șanse serioase să meargă spre loviturile de departajare, Cristian Munteanu, senior writer iAMsport.ro, l-a invitat la un dialog pe reputatul om de știință norvegian.
Despre cartea lui Geir Jordet, “Pressure”, care tratează bazele științifice ale executării penalty-urilor, Edwin van der Sar, legendarul portar al celor de la Man United, a spus: “Dacă aș fi știut măcar jumătate din cât scrie în această carte, atunci numărul trofeelor mele ar fi fost mult mai mare”.
Geir Jordet deține un doctorat în fotbal și psihologie. Predă și efectuează cercetări privind psihologia performanței de elită la Norwegian School of Sport Sciences. Această instituție se află în prezent pe locul 3 în lume în ceea ce privește cercetarea în științele sportului, din cele 300 de universități/departamente de top din acest domeniu.
Geir Jordet: “Există un sentiment de rușine”
Din 2004 și până acum, a studiat loviturile de pedeapsă. A publicat pe această temă în reviste științifice. “Pressure” include analize ale fiecărei lovituri de la 11 metri de la Cupa Mondială, Campionatul European și Liga Campionilor din 1976 până în prezent. Peste 700 de penalty-uri. Prefața cărții sale este scrisă de Arsene Wenger.
Deși solicitat de numeroase publicații de prestigiu, ca The Times, BBC, The Athletic, The Guardian, Sky Sports, The Telegraph și altele, Geir și-a găsit timp pentru a sta de vorbă cu iAMsport.ro.
Salut, Geir și mulțumim pentru timp. Știu că toată lumea vrea, mai ales în aceste zile, un interviu cu tine.
Da, este o perioadă foarte aglomerată. Mai ales că pe 30 mai a fost lansată și cartea. Dar nu mă plâng. Încerc să răspund afirmativ la cât mai multe invitații.
Atunci să nu pierdem timpul. Două dintre cele patru sferturi de finală ale Euro 2024 s-au încheiat la lovituri de departajare. Din experiența ta de 20 de ani, de ce un penalty este cel mai tensionat moment din cariera unui fotbalist?
Consecințele sunt atât de extinse și importante. Dacă ratezi, atunci acest lucru nu te afectează doar pe tine. Ci, dacă se pierde partida, și pe colegii tăi. Deci există și acest sentiment de rușine. Te învinovățești. Apoi știi că familia ta este și ea afectată. Prietenii, de asemenea. Ca să nu mai spun de milioanele de fani din țara ta.
Respirație accelerată, ritmul cardiac crescut, vedere încețoșată, percepția îngustată, memorie estompată, tremurat incontrolabil. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le experimentează un fotbalist înainte de a executa un penalty. Cum face față presiunii?
Cei mai buni executanți de penalty-uri au o rutină. Tot ce fac până când ajung să șuteze îi ajută să se concentreze. Această rutină le reduce anxietatea.
De asemenea, mentalitatea lor le spune că: e firesc să simt anxietate. Chiar dacă doare, pentru că stresul e atât de mare, e normal. Sunt ok. Voi fi ok.
Asta deosebește executanții buni de penalty-uri de cei mari. Capacitatea de a-și reduce anxietatea prin rutină și curajul de a accepta stresul.
Portarii, așa cum știm, sunt din în ce mai restricționați de reguli atunci când vine vorba de lovituri de la 11 metri. Sunt mai mici șanse de a para un penalty decât acum 20 de ani, de exemplu. Cum a schimbat asta psihologia jucătorilor?
Deocamdată, eu cred că nu s-au schimbat prea mult regulile. Încercările de distragere ale portarilor s-au înmulțit în ultimele două decade. Nu cred că restricțiile, de exemplu cea care spune că trebuie să fii cu un picior pe linia porții când plonjezi, a schimbat prea mult procentul de reușită.
Din cele 18 lovituri de departajare executate în două sferturi de la Euro 2024, numai 2 au fost ratate. Ce ne spune acest număr?
Cred că executanții au devenit din ce în ce mai eficienți. Asta ca urmare a antrenamentelor intense și a pregătirii psihologice. Aceasta din urmă nu prea era luată în calcul până acum câțiva ani.
Și în sezonul trecut de Premier League, procentajul este de aproape 90% rata de conversie a loviturilor de la 11 metri. Dar, pe de altă parte, avem și meciul dintre Portugalia și Slovenia, în optimile Euro, acolo unde Diogo Costa a parat trei penalty-uri.
Saka și-a găsit izbăvirea în Anglia - Elveția, atunci când a marcat de la 11 metri. Ratase în finala EURO 2020. Cât de puternic mental trebuie să fii pentru a încerca din nou? Și cât de mult contează pentru el că a răsplătit încrederea coechipierilor săi?
A fost minunat să-l văd marcând de la 11 metri. Este, în ciuda vârstei, un tip foarte puternic din punct de vedere psihic. Modul în care a crescut l-a modelat astfel. Nu mai e în același loc, din punct de vedere mental, ca în 2021, atunci când s-a jucat finala cu Italia. Este și asta parte din puterea sa.
Sigur că e extrem de dificil să-ți asumi din nou o astfel de responsabilitate. Mai ales într-un nou moment crucial. Însă doar așa poți trece cu adevărat peste situațiile neplăcute, înfruntându-le. Avem situația aproape identică a lui Stuart Pierce, care ratase la CM din 1990, iar apoi a marcat la CE din 1996.
- De la semifinalele Euro 1996 până la startul Cupei Mondiale 2018, Anglia a mai ajuns de cinci ori la loviturile de departajare. Le-a pierdut pe toate
Geir Jordet: “Pickford ar avea un mic avantaj”
În eventualitatea în care se va ajunge la loviturile de departajare în finala Spania – Anglia, portarii vor fi Unai Simon și Pickford. Care crezi că este cel mai înzestrat fizic și mental pentru a apăra penalty-uri?
Sincer să fiu, niciunul dintre ei nu este un mare apărător al loviturilor de la 11 metri. Asta din punct de vedere statistic. Dar sunt obișnuiți cu penalty-uri la acest nivel, de turnee finale. La echipele de club s-au întâlnit mai puțin cu astfel de situații în competițiile continentale.
Pickford ar putea avea un mic avantaj pentru că s-a descurcat bine în partida cu Elveția, parând șutul lui Akanji și vine dintr-o echipă care a pregătit intens, mai ales în ultimii ani, acest moment al jocului.
Ai lucrat la cluburi mari ca Liverpool, Chelsea, Bayern Munchen sau Ajax Amsterdam. Acum câțiva ani, un fotbalist își trăia în singurătate tristețea ratării unei lovituri de la 11 metri. S-a schimbat asta în fotbalul modern?
În primul rând, nimic nu mai este trăit în singurătate. Social media este foarte prezentă în viața acestor jucători. Asta vine, normal, și cu lucruri bune și cu unele mai puțin... benefice. Acum, dacă ratezi un penalty, trebuie să faci față și valului de reproșuri care vine, în mod direct și imediat, de la oamenii de pe social media.
Dacă ne gândim strict la echipe, da, există un sprijin acordat fotbaliștilor ce trec prin astfel de momente neplăcute. Asta vedem cel mai bine la Southgate și la sistemul său de amici.
Geir Jordet: “Southgate a implementat ideea de protectori”
Buddy system? Povestește-mi puțin despre asta.
Nu știu dacă s-a văzut foarte clar la televizor, dar la loviturile de departajare din partida cu Elveția, fiecare executant englez a avut desemnat un amic, un coechipier. După fiecare penalty, acesta venea spre omul care se întorcea din careu și îl întâmpina pentru a reveni în grup.
Noua tendință a echipelor este de a desemna, pe lângă cei care vor șuta de la 11 metri, și așa-ziși protectori. Ei sunt oamenii cu care împărtășești sentimentele, care te sprijină în cazul unei ratări. Pentru Saka, de exemplu, a fost John Stones.
Revenind la întrebarea inițială, psihologii din cadrul unui club au un rol important în a-i ajuta pe fotbaliști să treacă peste momente dificile, precum ratare unui penalty?
Da, din ce în ce mai multe cluburi lucrează cu psihologi pentru fotbaliștii lor. Și nu numai legat de loviturile de la 11 metri. Pentru viața de zi cu zi. Pentru depresii, relații dintre coechipieri, cu antrenori. Cu banii pe care-i câștigi, cu social media. Acum 20 de ani trebuia să te descurci singur cu toate acestea, dar acum ai din ce în ce mai mult ajutor.
Poate știi că Barcola și Kounde nu executaseră niciun penalty, într-un meci oficial, până la sfertul dintre Portugalia și Franța. A fost curajos sau nebunesc din partea lui Deschamps să-i nominalizeze?
Am fost surprins că Deschamps nu l-a băgat pe teren pe Giroud pentru loviturile de departajare. Trebuia să aleagă pe cineva, indiferent de experiența pe care o aveau. Poate cei doi, Barcola și Kounde, au fost foarte buni la antrenamente. Asta dacă Franța s-a antrenat la penalty-uri.
Fundașul a executat exemplar, iar șutul lui Barcola a fost bun, dar cred că putea fi apărat dacă Diogo Costa plonja în direcția corectă.
Ce e mai important atunci când execuți un penalty? Tehnica sau puterea psihologică?
Cred că ambele, în egală măsură. Poți fi bun doar cu una sau alta, dar nu constant. La acest nivel de presiune, unde simți cum națiuni stau pe umerii tăi, trebuie să le ai pe ambele dacă vrei să faci parte din galeria celor mari.
După ce Ronaldo a ratat lovitura de la 11 metri din meciul cu Slovenia, niciun coechipier nu a venit să-l consoleze. Crezi că asta vorbește despre situația lui în vestiar?
Am văzut și eu. Probabil că portughezii s-au concentrat pe cornerul rezultat din penalty. Toți erau atenți la acest eveniment al meciului. Sigur au mers la el și l-au consolat în pauza dintre reprizele de prelungire.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.