Marca scrie despre primul "posibil biscotto" de la EURO: România - Slovacia! Lobotka: "Nu am scos calculatoarele..."
Redactia | Publicat: 24.06.2024 12:23 | Actualizat: 24.06.2024 19:17
Grupa E de la EURO 2024 este cea mai echilibrată de la acest turneu final, iar după două etape toate cele patru echipe - România, Belgia, Slovacia și Ucraina - sunt la egalitate de puncte (3), fiind despărțite doar de golaveraj.
România este într-o situație ideală pentru calificarea în optimi, grație victoriei cu Ucraina, din primul meci, scor 3-0. Un egal cu Slovacia ar garanta calificarea pentru Nicolae Stanciu și Compania, însă aceasta poate fi obținută și în cazul unei înfrângeri, în funcție de jocul rezultatelor.
Totuși, cea mai sigură rută în acest moment pare obținerea unui punct în meciul cu Slovacia, egalul fiind un rezultat care ar califica și adversara tricolorilor.
Din acest motiv jurnaliștii spanioli de la Marca scriu despre primul "posibil biscotto" de la Campionatul European din Germania și fac calculele în Grupa E, plecând de la premisa că meciul România - Slovacia se va încheia la egalitate.
Marca.com: Primul posibil "blat" de la EURO: România - Slovacia. Reacția lui Lobotka
"Cele două echipe au meci direct și la egal s-ar califica împreună în ultimele 16. Pierzătoarea unui astfel de rezultat ar fi una dintre Ucraina și Belgia. Dacă cele două (Ucraina și Belgia) fac egal, atunci prima dintre ele ar fi eliminată, cu Slovacia pe locul 3 și Belgia pe 2, iar românii ar fi lideri în clasament.
Dacă una dintre Belgia și Ucraina câștigă meciul direct, atunci ea ar câștiga grupa, iar pierzătoarea ar fi eliminată, cu România pe locul doi și Slovacia pe trei", scriu jurnaliștii de la Marca.
Spaniolii prezintă și reacția lui Stanislav Lobotka privind un astfel de rezultat. Mijlocașul lui Napoli spune că el și colegii săi nu și-au făcut încă vreun calcul și garantează că vor da totul pe teren pentru a învinge România, remarcând forța defensivă arătată de tricolori.
"Nu am scos încă calculatoarele, chiar dacă în Slovacia lucrurile așa funcționează... Vom da totul și toată lumea e gata să joace la 100% pentru victorie.
Au arătat deja că se apără bine și e destul de clar cum vor juca împotriva noastră. România nu e o echipă care vrea să domine, ci mai degrabă să se apere bine și să plece pe contraatac, așteptând greșeala adversarului.
Noi am obținut trei puncte pe care nimeni nu le aștepta. Nu va fi ușor, dar totul depinde de noi", a declarat Lobotka, citat de Marca.
Marca: Ce este un "biscotto"?
Spaniolii au explicat și proveniența termenului "Biscotto", folosit în general pentru a cataloga un aranjament între două echipe, pentru un rezultat favorabil ambelor părți.
Italienii îi spun "biscotto", noi îi spunem "blat", dar înțelesul este același.
"În sport și în mod special în fotbal. termenul `biscotto` provine din italiană și se referă la un aranjament sau o înțelegere între două echipe pentru a manipula rezultatul unui meci într-un mod convenabil pentru ambele echipe.
Literar, termenul înseamnă "fursec" și a fost adoptat în jargonul fotbalistic pentru situații în care două echipe se înțeleg să facă un egal în situații în care ambele s-ar califica mai departe cu acest rezultat sau să evite retrogradarea în detrimentul altor echipe", scriu cei de la Marca.
Aranjamentul care a schimbat regulamentul în lumea fotbalului și celebrul Suedia - Danemarca 2-2, de la EURO 2004
De-a lungul timpului au existat multe situații similare cu cea în care se regăsesc acum România și Slovacia. Poate cel mai celebru "biscotto" a avut loc la Cupa Mondială din 1982, fiind denumit "Rușinea de la Gijon".
Atunci, Germania de Vest și Austria au jucat un meci câștigat de nemți cu 1-0, care a permis ambelor formații să se califice în detrimentul Algeriei. Atât de clar a fost aranjamentul pentru privitori încât acela a fost momentul în care FIFA a modificat regulamentul și nu a mai permis ca meciuri decisive din aceeași grupă să se joace la ore diferite.
Un alt exemplu memorabil de "blat" sau "biscotto" a fost oferit de Suedia și Danemarca, la EURO 2004. Atunci, cele două selecționate nordice aveau nevoie de un egal cu scorul de 2-2, astfel încât ambele să se califice, iar Italia să fie eliminată. Surprinzător sau nu, meciul Suedia - Danemarca s-a închieiat chiar 2-2, iar ambele echipe au mers la braț în sferturi.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.