EXCLUSIV | Alfonso Perez Burrull: “Istvan Kovacs trebuie să se perfecționeze”. Analiza făcută de fostul arbitru spaniol, cel care i-a arbitrat pe Messi, Beckham, Raul și Ronaldinho
Cristian Munteanu | Publicat: 23.05.2024 11:27 | Actualizat: 23.05.2024 19:07
Alfonso Perez Burrull (58 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți “centrali” din Spania. Deși s-a retras în 2010, ibericul a rămas aproape de marea sa pasiune, arbitrajul. El a acordat un interviu, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, în care a evaluat prestația lui Istvan Kovacs (39 de ani) din finala UEL.
Partida dintre Atalanta și Bayern Leverkusen, finala Europa League, a fost una fără istoric. Italienii s-au impus cu un sec 3-0, adjudecându-și pentru prima dată un trofeu european. ”Centralul” acestei partide a fost românul Istvan Kovacs.
Contestat de mulți după returul sfertului de finală dintre Barcelona și Paris Saint-Germain (scor 1-4), din Liga Campionilor, arbitrul de 39 de ani s-a achitat, conform specialiștilor, cu brio de sarcinile sale în ultimul act al UEL.
Perez Burrull: “Kovacs a controlat jocul”
Cristian Munteanu, senior writer al iAMsport.ro, l-a invitat la un scurt dialog, acordat în exclusivitate, pe fostul mare arbitru al Spaniei, Alfonso Perez Burrull, despre prestația lui Istvan Kovacs.
Acesta este expertul în materie de arbitraj la Radio Marca, liderul în materie de conținut sportiv în Spania. Mai mult de 1,6 milioane de ascultători sunt prezenți lunar la întâlnirile cu programele postului de radio al celui mai mare cotidian de sport din peninsula Iberică.
Bună dimineața, domnule Burrull. Cum s-a descurcat, per total, Istvan Kovacs?
A făcut un meci bun, clar. Kovacs este un arbitru care se deplasează foarte repede. Fiind rapid, ajunge lângă faze și ia decizii într-o manieră clară și fermă.
Asta cred că îl ajută să transmită jucătorilor profesionalism. Și, desigur, îl ajută și să controleze meciul.
L-a ajutat și faptul că meciul a curs într-o singură direcție?
Da. Când golul sau golurile sunt marcate rapid, ajută munca arbitrului. Jocul se deschide, iar jucătorii sunt mai concentrați pe a marca.
Sunt mai puține întreruperi și faulturi. Ai văzut, în repriza a doua Atlanta s-a apărat mai degrabă pozițional, fără să avanseze prea mult. Asta, împreună cu graba lui Leverkusen de a înscrie un gol, a rezultat în mai multă continuitate. Așa că și arbitrul intervine mai puțin.
Au fost doar câteva faze controversate. Scamacca, în minutul 35, a avut o intrare dură, sancționată cu cartonaș galben. Același italian, în minutul 54, lovește cu antebrațul fața unuia dintre adversari. Se impunea al doilea cartonaș galben?
Nu cred că a fost de un al doilea cartonaș galben. Da, acțiunea este un pic imprudentă din cauza brațului, dar nimic care să ducă la eliminarea unui jucător sau la al doilea cartonaș galben.
Adversarul mai și exagerează puțin lovitura ca să pară mai dură și să încerce să fie eliminat Scamacca. Kovacs a luat decizia bună.
La faza din minutul 89, când, e adevărat, nu se mai putea schimba nimic, a fost sau nu penalty?
Eu cred că nu sunt faze de joc simple. Pot fi fluierate sau nu? Sunt faze de contact în care atacantul își face treaba, amplifică, dar nu am văzut un penalty clar.
Este un contact într-o dispută pentru balon mai mult decât o intenție de doborâre. Sigur că la un rezultat final de egalitate ar fi generat mai multe controverse. Cred că la sancțiunea maximă, așa cum este un penalty, trebuie ca infracțiunea să fie mai clară.
Perez Burrull: “Kovacs are lucruri de perfecționat”
Meciurile din Europa League, chiar și finalele, sunt mai simplu de gestionat decât cele din Champions League? Mă gândesc aici la faptul că vedetele sunt, totuși, în Liga Campionilor.
Ei bine, totul are o influență, dar în general în competițiile europene este mai ușor de arbitrat decât în competițiile de campionat.
Mediul și tipul de competiție influențează comportamentul jucătorului, pentru că două cartonașe galbene înseamnă eliminare și stat pe tușă într-o cupă europeană. Poate ratezi o finală, de exemplu.
În cadrul competițiilor europene nu văd o mare diferență între Europa League și Liga Campionilor.
Credeți că Istvan Kovacs poate arbitra, în câțiva ani, și o finală de Champions? Colegul dvs., Pavel Fernandez, nu are o părere bună despre arbitrul român.
După părerea mea, are capacitatea și calitățile de arbitru pentru a arbitra o finală. Cred că sunt lucruri care ar trebui perfecționate.
Este rapid și aleargă mult, dar uneori se apropie prea mult de minge și cred că ar trebui, mai ales în jurul careului de 16 metri, să caute mai multă distanță. Și să fie mai liniștit pentru a evalua mai bine jocul. Uneori este puțin impulsiv.
Ieri, de exemplu, au fost două cartonașe galbene acordate pentru proteste. Când arbitrul vrea să-și ridice nivelul, cred că ar trebui să știe să intervină, să avertizeze jucătorul, dar fără cartonașe. Să-și domine acel impuls și să controleze mai calm situațiile. În felul acesta va fi mai apreciat.
Perez Burrull: “Jucătorii nu auzeau fluierul”
Ați arbitrat cinci ”El Clasico”, în LaLiga, într-o perioada de glorie a acestui meci. Este foarte greu, ca arbitru, să te impui într-o astfel de partidă?
Erau vremuri frumoase, da! Meciuri superbe! Ca să te impui, și să controlezi acele meciuri, cel mai bun lucru era să te izolezi cu câteva zile înainte și să te deconectezi.
Apoi să te duci la stadion cu mentalitatea că dacă fluieri acele meciuri e pentru că ai muncit din greu mulți ani. Să ai în interior satisfacția de a fi acolo și nu grija că e un “El Clasico”.
Atunci te vei bucura să fii arbitru și te vei simți bine, iar această stare o transmiți și jucătorilor și lucrurile merg mult mai bine.
Aveți vreun moment special care v-a rămas în minte de la un “El Clasico”?
Primul meu Clásico a fost primul meci pe care Luis Figo l-a jucat la Barcelona, cu Madrid, la un an după ce a schimbat echipa... Știi povestea, cu capul de porc aruncat în teren.
Este și astăzi cel mai zgomotos meci din campionat, după măsurători oficiale. Zgomotul din tribune și agresivitatea erau impresionante...
Ca să îți dai seama de nivelul de decibeli, îți spun că jucătorii nu auzeau fluierul! Și eram la câțiva metri de ei.
Ați fost delegat, ca arbitru de rezervă, la Steaua – Rapid, returul sferturilor de finală ale Cupei UEFA. Ce vă mai aduceți aminte de la acea partidă?
A fost multă atmosferă toată ziua, dar îmi amintesc că după aceea a fost un meci foarte liniștit, fără incidente. Spectacolul din tribune a fost ca pe marile stadioane ale lumii. Dar, din partidă, nu-mi amintesc prea multe. Am arbitrat atâtea meciuri (n.r - râde).
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.