Omul care a "sfințit" diavolul milanez. Povestea nefardată a celui care s-a confundat cu numele AC Milan
Cristian Munteanu | Publicat: 12.06.2023 16:11 | Actualizat: 12.06.2023 20:39
Silvio Berlusconi, patronul Milanului timp de 31 de ani, a murit la vîrsta de 86 de ani. Considerat de mulți drept cel mai important deținător al unui club în istoria recentă a fotbalului, Berlusconi nu a fost lipsit, pe lângă momentele de strălucire, de umbre în viața sa tumultoasă. Dar moștenirea pe care unii oameni o lasă în spate este utilă sau nu în funcție și de cine o privește.
Născut în 1936 într-o familie din clasa mijlocie a societății milaneze, fiu de angajat la bancă, Silvio a absolvit cu brio facultatea, acolo unde a studiat Dreptul. Dar iubirea sa a fost întotdeauna, cel puțin până la fotbal, muzica. Era basist într-o trupă ce făcea turul restaurantelor milaneze. Dorind să vadă lumea, Silvio a părăsit Milano pentru a cânta la bordul vaselor de croazieră.
După ce a strâns o sumă frumoasă de bani, Berlusconi s-a întors acasă și a investit într-un proiect numit Milan Due. Proiectul a fost fulminant, pentru că se bucura de ceva inedit în Italia anilor ’70. Un sistem de alei pietonale, piste de biciclete și poduri care legau întregul cartier, astfel încât era posibil să se poată merge pe jos fără a se intersecta vreodată cu traficul.
Bettino Craxi i-a deschis ușa lui Berlusconi către faimă și avere
În 1973, Silvio a cumpărat TeleMilano, care a devenit prima televiziune privată din Italia. Mai târziu, ea a evoluat în Canale 5, prima stație tv privată din Italia. Iar cum televiziune private nu puteau emite în întreaga Italie, ci doar la nivel local, Berlusconi l-a rugat pe prietenul său, Bettino Craxi, premierul țării, să-l ajute. Acesta a dat un decret care clasifica televiziune private drept naționale, nu numai locale.
“Era un tip foarte deschis, deștept și inteligent. Avea afaceri imense. Pe lângă ce a făcut la echipa sa de suflet, Berlusconi a construit extrem de mult în Milan. Un stil antreprenorial extraordinar” Cornel Dinu, fost selecționer România
Câțiva ani mai târziu s-a aflat că Silvio îi plătise 21 de miliarde de lire, adică 17 milioane de euro, lui Craxi pentru această mutare. Însă Berlusconi a făcut 58 de milioane de euro doar în primul an în care televiziunea sa a emis în toată Italia.
Anii ’80 au extrem de tulburi pentru fotbalul italian. Afacerea Totonero, în care mai multe cluburi au fost acuzate și pedepsite pentru trucare de meciuri, a zguduit fotbalul italian. Una dintre aceste echipe a fost Milan, care a fost retrogradată în Serie B. Pentru prima dată în istorie, fanii milanezi trăiau această rușine. Milan a promovat un an mai târziu, dar a fost din nou retrogradată în 1982. Stigmatul de club care trișează era lipit de emblema echipei. Milanezii au reușit să revină în prima divizie în 1983, dar mulți dintre fotbaliști au părăsit echipa.
Bannerul care a transformat istoria fotbalului mondial
În decembrie 1985, la un meci pe San Siro, ultrașii milanezi au afișat un banner prin care îl rugau pe Berlusconi să cumpere clubul. Salvator, Silvio a preluat controlul echipei pe 24 martie 1966. Însă nu a cumpărat clubul doar pentru a-l menține în Serie A și de a câștiga, eventual, trofee. Berlusconi a avut viziunea de a face din Milan un mod de viață, știind că este motorul perfect pentru a-i deschide toate ușile posibile.
Primul an a fost unul modest, milanezii clasându-se pe locul 5 în Serie A. Dar don Silvio are deja un plan în minte. Știa că e important să atragă oameni la stadion, iar acest lucru s-ar fi putut întâmpla doar jucând extrem de ofensiv. Prima sa mutare a fost aducerea lui Arrigo Sacchi, antrenor în Serie B, la Parma.
“Nu mi-am dat seama niciodată că, pentru a deveni jocheu, trebuie să fi fost mai întâi cal” Arrigo Sacchi, fost antrenor Milan
Berlusconi, Galliani, Sacchi, trio-ul imbatabil al Milanului
Alături de vicepreședintele Galliani, și de carnetul de cecuri, Berlusconi a create proiectul viitorului “diavol milanez”. Îi avea pe Baresi, Maldini și Donadoni, așa că a cumpărat jucători ofensivi. Ancelotti, Gullit și Marco van Basten au venit la echipă, iar Milan a câștigat Scudetto în 1988, după o pauză de nouă ani.
Sacchi însă, tratat rău de presa din Milano, nu era satisfăcut doar cu atât. L-a cerut pe Rijkaard, iar Berlusconi i l-a adus. Astfel a apărut unul dintre cele mai bune triouri din istoria fotbalului, Gullit-Rijkaard-Van Basten. În vremea când se ieșea în parc, sau în orice spațiu care putea îmbrățisa șase copii, împărțiți în două echipe, și o minge, pe tricourile acestora erau înscrise numele olandezilor.
“Tristeţea de astăzi nu şterge momentele fericite trăite împreună. Recunoştinţă infinită preşedintelui, dar mai ales unui om ironic, loial, inteligent, sincer. A fost esențial, mai întâi în aventura mea ca fotbalist, şi apoi ca antrenor. Grazie Presidente” Carlo Ancelotti, antrenor Real Madrid
Cu atâtea nume mari, sau care ulterior aveau să devină mari, Milanul lui Sacchi și Berlusconi a a lut prin surprindere scena europeană. Italienii au distrus, în semifinalele ediției 1988/1989, Real Madrid, cu scorul general de 6-1. În finală aveau să întâlnească altă echipă care era în vogă, Steaua București.
A fost sau n-a fost… înțelegere în finala din 1989?
Steaua venea, la ora finalei din 1989, cu Milan, după ani în care era o constantă în fazele superioare ale Cupei Campionilor Europeni, actuala Liga Campionilor. După triumful din 1986, roș-albaștri jucaseră o semifinaă, în 1988, pierdută în fața Benficăi Lisabona. Acum venea rândul altei finale, cu Milanul lui Berlusconi.
În fața a 97 de mii de spectatori, pe Camp Nou, Steaua a fost depășită evident de concepția tactică a lui Sacchi și de valoarea individuală a celor de la Milan. În minutul 38 era deja 3-0 pentru italieni, iar scorul final a fost 4-0. Gullit și Van Basten, ambii cu câte o dublă, au scris istoria partidei.
După revoluția din decembrie 1989, mai multe tiruri cu echipament sportiv au venit de la Milano. Mingi, tricouri, ghete, pentru toate grupele de copii și juniori din Ghencea. Mulți au crezut că este “răsplata” pentru pierderea finalei.
“Le-am spus celor de la Canale 5. Domnul Berlusconi ar putea să ne ajute cu echipament sportiv, mai ales acum. A treia zi au venit TIR-uri cu de toate” Cristian Gațu, președintele Steaua în 1997-1998
Milan domină Europa, iar Berlusconi fondează Forza Italia
Sezonul următor, în 1990, Milan și-a păstrat titlul de cea mai bună echipă de pe “bătrânul continent”, după o finală în care a învins-o pe Benfica. După Sacchi, plecat la naționala Italiei, vine Fabio Capello. Acesta desăvârșește opera lui Don Silvio și câștigă trei titluri consecutive în Serie A. Milan joacă alte trei finale consecutive de Champions League, dar se impune doar în cea din 1994.
“În 2007, Berlusconi mi-a cerut părerea despre Ronaldo brazilianul. I-am spus că este supraponderal și că se gândește prea mult la femei. A doua zi m-a anunțat că a semnat un contract cu el” Fabio Capello, fost antrenor Milan
Pentru Berlusconi, ajuns unul dintre cele mai influente persoane din Italia, lucrurile nu stau la fel de grozav. Procurorii din Milano descoperă și demonstrează corupția din rândul politicienilor italieni, iar bunul prieten al lui don Silvio, Benito Craxi, este acuzat oficial.
De teamă să nu fie arestat, Berlusconi, care avea același fler din afaceri și în momentele delicate pentru el, a fondat partidul Forza Italia. Cu ajutorul acestuia spera să se pună la adăpost de ancheta procurorilor.
Berlusconi devine prim-ministru al Italiei
Dezamăgiți de clasa politică amestecată în scandalul de corupție, italienii votează Forza Italia ca partid de guvernare, iar Silvio Berlusconi ajunge prim-ministru. Deși primul său mandat a fost unul scurt, din cauza luptelor interne din coaliția care conducea Italia, Don Silvio prinsese gustul puterii. Așa că a mai fost prim-ministru în 2001 și 2008.
Milan mergea în continuare foarte bine. Cu Ancelotti antrenor, alte două Ligi ale Campionilor s-au fost adăugate în muzeul clubului. Dar, încet și sigur, “iluzia Berlusconi” începea să-și piardă din magnetism.
Implicat în peste 20 de procese, cu o condamnare de patru ani la închisoare, pe care nu a executat-o din pricina vârstei, interdicție pe cinci ani de la a ocupa o funcție oficială, Don Silvio se clătina. Un proces de 560 de milioane de euro, împotriva firmei sale, Fininvest, a fost o altă puternică lovitură.
Staturile echipei, Pirlo, Ibrahimovic, Thiago Silva, alături de antrenorul Ancelotti, au trebuit să plece de la Milano, iar rezultatele echipei au început să fie modeste. Suporterii au protestat în modul cel mai eficient, nu au mai cumpărat bilete, iar Curva Sud a afișat un banner prin care implorau oameni bogați din Italia să cumpere clubul de la omul care îl salvase în 1986.
Milanul care schimbase fața fotbalului mondial nu mai exista. Era doar o carcasă, o relicvă în fața schimbărilor moderne din sport.
“Berlusconi a făcut lucruri minunate pentru club și l-a ajutat să resusciteze din abisul Serie B. În ultimii șase ani, sau mai mulți, s-a agățat de jucăria sa fără să țină cont de faptul că totul se ducea pe apa sâmbetei” Federico Manasse, ilustrator și fan Milan
Moștenirea lăsată de cel mai cunoscut patron de club din istorie
În 2017, Berlusconi, ajuns la cuțite cu fanii diavolului milanez, a vândut clubul, pentru doar 740 de milioane de euro. Cinci Ligi ale Campionilor, opt titluri de campion al Italiei, cinci supercupe ale Europei, sunt doar câteva dintre bornele lui Don Silvio la Milan.
“Plec de la Milan cu durere și tristețe, dar știind că în fotbalul modern, pentru a fi la vârf în Europa și în lume, ai nevoie de investiții constante și de resurse pe care o familie de una singură nu-și mai poate permite să le ofere” Silvio Berlusconi, fost patron Milan
Pentru aproape patru decenii, amprenta lui Berlusconi a putut fi văzută deasupra Italiei. Exilarea sa din politică și vânzarea Milanului l-au adus într-o poziție extrem de vulnerabilă. Obișnuit cu aerul rarefiat al celebrității, lui Don Silvio nu i-au mai rămas decât orgiile sexuale și operațiile estetice.
Forza Italia este un partid creat după chipul și asemănarea lui Berlusconi, care a reușit să dezbine și mai mult o Italie frământată de inechitate socială și de problema imigranților. Berlusconi a fost, pentru unii, un patron vizionar al Milanului, iar, pentru alții, un oportunist care s-a folosit de oameni pentru a-și atinge scopurile meschine. Dar relevanța sa în viețile europenilor nu poate fi contestată.
“Pentru mine, Silvio Berlusconi a fost un om drag, un prieten adevărat. Întotdeauna i-am admirat sincer înțelepciunea și capacitatea de a lua decizii echilibrate și cu viziune, chiar și în cele mai dificile situații” Vladimir Putin, președintele Rusiei
🗣️ The story of an era ❤️🖤
— AC Milan (@acmilan) June 12, 2023
🗣️ Berlusconi e il Milan, una storia meravigliosa ❤️🖤
#SempreMilan pic.twitter.com/lU8XGge7nE
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.