Restart în Premier League! Va fi iar City vs Arsenal sau e sezonul revanșei pentru United, Liverpool și Chelsea? Tot ce trebuie să știi despre lupta la titlu din Anglia
Cristian Munteanu | Publicat: 09.08.2023 17:29 | Actualizat: 09.08.2023 21:27
Campionatele mari ale Europei pornesc într-un nou sezon la sfârșitul acestei săptămâni. Pe 11 august, Premier League, LaLiga și Ligue 1 ne bucură cu meciuri în care vom savura din nou fotbal de clasă mondială. iAM Sport îți prezintă tot ce trebuie să știi despre aceste campionate înainte ca ele să înceapă. Vorbim despre transferuri, loturi, antrenori, șanse la titlurile de campioană.
Infuzia de capital venită din Arabia Saudită, care a cumpărat jucători pe bandă rulantă în această vară, a făcut ca echipele din Europa, mai puțin cele din Premier League, unde există foarte mulți bani, să piardă jucători importanți. Însă, pe de altă parte, să și cumpere alții, fapt care a reconstruit loturile unor formații mari, ca, de exemplu, Chelsea.
Și, pentru că tot am adus vorba despre englezi, primul campionat pe care-l supunem unei analize este Premier League. Țara care ne-a dat câștigătoarea Ligii Campionilor, Manchester City, a cheltuit, așa cum era de așteptat, cei mai mulți bani pe transferuri. Iar perioada în care se pot cumpăra și vinde jucători se închide de abia pe 1 septembrie, la miezul nopții.
Așa stau lucrurile, cu mici modificări până la ora publicării acestui articol, din punct de vedere al sumelor cheltuite în cele cinci mari campionate ale lumii:
- Premier League – 1,6 miliarde de euro
- Serie A – 571 de milioane de euro
- Ligue 1 – 494 milioane de euro
- Bundesliga – 457 milioane de euro
- LaLiga – 295 milioane de euro
Din primele zece cele mai scumpe transferuri ale verii, opt au fost operate de Premier League. Cea mai scumpă fiind, desigur, trecerea lui Declan Rice, pentru 116 milioane de euro, de la West Ham United la Arsenal. Însă, pentru că Man City a fost campioana de anul trecut, se cuvine să începem cu trupa lui Pep Guardiola.
Manchester City
Transferuri
Autorii triplei din sezonul trecut, Liga Campionilor, Premier League, Cupa Angliei, au pierdut, de curând, finala Community Shield disputată în fața celor de la Arsenal. Nu e startul pe care și-l dorea Guardiola, fără îndoială, dar trofeul pus în joc nu este atât de important.
Ilkay Gundogan și Ryiad Mahrez sunt cele două piese din angrenajul “cetățenilor” pe care le-au pierdut. Primul, unul dintre căpitanii echipei, a avut un rol vital în succesele de anul trecut. Punct fix la mijlocul terenului, Ilkay interpreta cel mai bine partitura lui Guardiola de mijlocaș box to box. Ajuns la 32 de ani, Gundogan a vrut să-și îndeplinească visul de a juca la Barcelona pe finalul carierei.
Mahrez, tot 32 de ani și el, își pierduse din protagonism în sezonul trecut. Minutele sale au fost din ce în ce mai puține, iar faptul că nu a fost folosit decât unsprezece minute în fazele finale ale Ligii Campionilor i-a dat de înțeles că nu mai e în planurile lui Guardiola.
Așa că algerianul a ajuns în Arabia Saudită, pentru 35 de milioane de euro, la Al-Ahli.
“Atacul câștigă meciuri, dar apărarea ia campionatele”. Vorba de duh, spun americanii, îi aparține faimosului, peste Ocean, antrenor Bear Bryant. 25 de ani a stat pe banca celor de la Universitatea Alabama, cu care a câștigat și șase titluri de campion național.
Cu aceeași idee lucrează și Guardiola, care a achiziționat cel mai scump fundaș din istorie. Acesta e Josko Gvardiol, cumpărat de la RB Leipzig pentru 90 de milioane de euro. Croatul va face cuplu de fundași centrali cu Ruben Dias, care a costat 71,6 milioane de euro. Iar, la nevoie, pe stânga defensivei lui City va juca Laporte, luat cu 65 de milioane de euro. E clar, Guardiola e fan Bear Bryant.
Un alt croat care a ajuns în lotul “cetățenilor” este Mateo Kovacic. Trecut pe la Inter, Real Madrid, Chelsea, mijlocașul va încerca să-l facă uitat pe Gundogan. Man City a profitat de faptul că londonezii au vrut să vândă, pentru a-și echilibra situația financiară, și l-au luat pentru doar 29 de milioane de euro.
Iar, pentru orice eventualitate, englezii l-au cumpărat și pe mijlocașul Maximo Perrone, de la Velez Sarsfield, pentru 11 milioane de euro.
Lotul de jucători
Chiar dacă Man City a vândut mai mulți tineri în această vară, Trafford, Forbs și Shea Charles, vârsta lotului rămâne una redusă, de doar 26 de ani. În afară de Kyle Walker și Kevin de Bruyne, niciun alt jucător de câmp nu a împlinit 30 de ani.
Lotul este, în linii mari, același ca la înfăptuirea triplei, unul cu foarte mare experiență.
Ultimul zvon pe piața transferurilor spune că City este interesată de Lucas Paqueta, brazilianul celor de la West Ham United. Mijlocaș care se apropie mai mult de stilul lui Gundogan, Paqueta este evaluat, conform celor de la transfermarkt, la 45 de milioane de euro.
Antrenor
Pep Guardiola a reușit să câștige cea de-a treia Ligă a Campionilor din carieră, după cele luate cu Barcelona. Ideile sale, mai ales cea cu Stones, sau Akanji, după caz, trecut din flancul drept la mijlocul terenului pe fază ofensivă, au revoluționat fotbalul.
Spaniolul, care începe cel de-al optulea sezon în Anglia, nu pare că va pleca prea curând de la City, deși declarase cu ceva vreme în urmă că “un ciclu de patru-cinci ani e suficient la o echipă”.
Experiența și liniștea, dobândită în urma câștigării Ligii Campionilor, îl fac în continuare cel mai bun manager din Anglia.
Șanse la titlul de campioană
Cinci titluri în ultimii șase ani a câștigat Man City, ceea ce, fără îndoială, o face favorită și în acest sezon. Dar, spre deosebire de anul trecut, Arsenal are experiența necesară de a se bate la titlu, iar Chelsea pare o echipă mult mai solidă. Rivalii din orașul Manchester, United, cu Erik ten Hag manager, sunt și ei de luat în seamă.
Echipa tip:
- Ederson – Walker, Ruben Dias, Gvardiol, Ake – Kovacic, Rodri, de Bruyne – Bernardo Silva, Haaland, Grealish
Arsenal Londra
Transferuri
Cel mai important transfer al verii este, deocamdată, Declan Rice. Mijlocașul defensiv al celort de la Arsenal a costat 116 milioane de euro. Arteta avea nevoie de un jucător extrem de bun defensiv care să poată acoperi urcările în atac ale lui Odegaard și Havertz.
Germanul, cumpărat de la Chelsea, va fi folosit, cel mai probabil, ca mijlocaș central atunci când Gabriel Jesus va fi apt și își va relua locul în atacul “tunarilor”.
O altă achiziție importantă a lui Mikel Arteta și Edu, directorul sportiv al celor de la Arsenal, este Jurrien Timber. Fundașul de 22 de ani, achiziționat pentru 40 de milioane de euro de la Ajax, poate acoperi toate posturile în defensivă, cu un plus pentru zona centrală și banda dreapta.
La capitolul “plecări” intră Granit Xhaka. Căpitanul echipei, în vârstă de 30 de ani, a preferat să meargă la Bayern Leverkusen, acolo unde a fost dorit de antrenorul Xabi Alonso, după șapte ani petrecuți pe Emirates.
Lot de jucători:
În afara de Xhaka, Arsenal nu a pierdut niciun alt jucător important dintre cei care au fost, sezonul trecut, multă vreme în fruntea Premier League. Mai mult, cu venirile celor trei, Rice, Havertz și Timber, “tunarii” au mai multe variante pentru primul unsprezece, și pot suplini eventualele accidentări din timpul sezonului.
Poate singurul punct nevralgic al lotului managerului Arteta este cel de atacant central. Gabriel Jesus, care a lipsit mult sezonul trecut, s-a reaccidentat, iar variantele sunt, în afara lui Havertz, Nketiah și Balogun. Ultimul, autor a 21 de goluri în sezonul trecut, pentru Reims, unde a fost împrumutat, este dorit insistent de Inter Milano.
Antrenor
Mikel Arteta s-a luptat, sezonul precedent, pentru prima dată, din postura de antrenor principal, la titlul din Premier League. Considerat de Guardiola drept un manager cerebral, sigur a învățat din modul în care a gestionat partidele, lotul, jucătorii trimiși în teren.
Arteta are, acum, jucătorii necesari pentru a-și pune toate ideile în practică, iar spaniolul are mobilitatea tactică de a-i fi un oponent pe măsură lui Guardiola. Trecerea peste înfrângeri este singurul lucru pe care Mikel trebuie să-l gestioneze mai bine în noul sezon.
Șanse la titlul de campioană
Lotul “tunarilor” arată foarte bine, poate chiar, judecând după primii doi jucători pe fiecare post, mai bine decât al celor de la Manchester City. Problema este cea a accidentărilor. Trei dintre titularii de drept, Martinelli, Jesus și Zinchenko sunt predispuși la a suferi leziuni și, implicit, de la a pierde partide.
Dacă Martinelli poate fi suplinit de Trossard, Nketiah este, însă, departe de valoarea lui Jesus. Zinchenko îi are drept înlocuitori pe Tierney și Timber. Olandezul poate juca și el în flancul stâng, deși nu este postul pe care se simte cel mai confortabil.
Echipa tip:
- Ramsdale – Ben White, Saliba, Gabriel, Zinchenko – Odegaard, Rice, Havertz – Saka, Jesus, Martinelli
Manchester United
Transferuri
Trupa antrenată de Ten Hag pare un uriaș adormit care se poate trezi oricând și distruge tot ce-i stă în cale. Doar că nu se mai trezește în ultimii ani. Și asta nu din cauza sumelor cheltuite pe jucători.
Olandezul de pe banca tehnică a “diavolilor” a investit și în această vară o sumă importantă pentru a-și definitiva lotul pentru sezonul ce stă să înceapă.
Cel mai important transfer este cel al noului “Haaland”, așa cum este Hojlund considerat de specialiști. Atacantul de 1,91 metri a sosit de la Atalanta, unde a jucat doar un an, pentru 75 de milioane de euro. Danezul a marcat nouă goluri în Serie A, pentru trupa lui Gasperini, iar ten Hag l-a dorit neapărat pe Old Trafford.
La mijlocul terenului, alesul a fost Mason Mount, de la Chelsea. Acesta vine pentru a juca lângă Casemiro și Bruno Fernandes. Englezul este mijlocașul box to box pe care Ten Hag îl voia în echipă, după ce Fred, Donny van de Beek și McTominay nu au dat randamentul scontat.
De Gea nu a mai reprezentat o garanție pentru poarta “diavolilor”, iar în locul spaniolului, actualmente liber de contract, a sosit Onana. Camerunezul a fost o afacere pentru Inter, care l-a luat liber de la Ajax, anul trecut, și l-a dat cu 52 de milioane la United.
Cel mai important fotbalist pierdut de trupa lui ten Hag este Anthony Elanga. Extrema stânga a ajuns la Nottingham Forest, pentru 17 milioane de euro.
Lotul de jucători
Probabil punctul forte al celor de la Man United este anul în care s-au obișnuit cu metodele și ideile lui ten Hag. Lotul s-a păstrat, în linii mari, același, iar jucătorii noi sosiți vor aduce valoare în compartimentele respective.
Din cei 36 de jucători pe care-i are acum la dispoziție olandezul, câțiva vor pleca. Se vorbește despre Maguire și McTominay, la West Ham United, Fred, van de Beek.
Un fundaș central de mare valoare ar completa definitiv lotul lui United. Lisandro Martinez, Varane, Maguire, Lindelof și Bailly nu oferă prea multe opțiuni de calitate.
Antrenor
Erik ten Hag este un antrenor căruia îi place foarte mult disciplina, uneori devenind obsedat de ea. De aceea, sezonul trecut, a avut probleme cu Sancho, Anthony, Garnacho și Martial. În măsura în care îi va determina pe toți aceștia să tragă la unison cu colegii lor, pe olandez în așteaptă un sezon de succes sau nu.
Poate mai puțin flexibil din punct de vedere tactic decât Guardiola, Arteta sau De Zerbi, ten Hag are școala celor de la Ajax, acolo unde spectacolul este pe primul plan. Însă cei de la Manchester United au nevoie, mai mult decît oricând, de rezultate.
Șanse la titlul de campioană
Dacă Hojlund va fi atacantul pe care-l caută United de câțiva ani, care să poată fructifica acțiunile lui Sancho, Anthony, Rashford, Garnacho, atunci “diavolii” se pot bate la primele locuri și chiar la titlu.
Unul dintre marile semne de întrebare este în dreptul lui Andre Onana. Goalkeeperul camerunez nu a jucat decât un sezon la nivelul cel mai înalt și ar putea fi veriga slabă din apărarea celor de la United.
Echipa tip:
- Onana – Dalot, Varane, Martinez, Shaw – Mount, Casemiro, Bruno Fernandes – Anthony, Hojlund, Rashford
Liverpool
Transferuri
Trupa lui Klopp este singura din acest Top 5 care a pierdut mai mulți jucători importanți decât a adus. Probabil că până pe 1 septembrie se vor mai aduce fotbaliști, dar primul meci al “cormoranilor” este foarte aproape, pe 13 august cu Chelsea.
Principala achiziție a celor de la Liverpool este Szoboszlai. Maghiarul a fost adus de la RB Leipzig, acolo unde a jucat în ultimii doi ani. Mijlocașul central poate juca și în flancurile atacului celor de pe Anfield.
Dar poate mai important decât ungurul va fi Alexis Mac Allister, campionul mondial sosit de la Brighton. Elev la școala lui De Zerbi și Scaloni, argentinianul s-ar putea acomoda foarte ușor la stilul lui Klopp.
O plecare extrem de importantă din lotul “cormoranilor” este Fabinho, mijlocașul defensiv care a fost titular incontestabil de când a ajuns la Liverpool. În afara lui, de la Liverpool și-au mai luat “adio” căpitanul Henderson, ajuns la 33 de ani, Firmino, Keita, Oxlade-Chamberlain și Milner.
Lotul de jucători
Zona unde suferă lotul lui Jurgen Klopp este mijlocul terenului. Rămas fără cinci mijlocași, germanul a adus doi, Mac Allister și Szoboszlai, dar deocamdată, nu are niciun fotbalist pe profilul lui Fabinho.
O soluție ar fi trecerea lui Trent Alexander-Arnold, la mijlocul terenului, iar în locul său, în dreapta defensivei, să joace Joe Gomez. Mai probabil este transferul lui Romeo Lavia, de la Southampton.
Flancurile atacului sunt asigurate, cu Luis Diaz, Cody Gakpo, Diogo Jota și Salah. Iar dacă atacntul central de meserie, Darwin Nunez, se va fi acomodat cu fotbalul din Premier League, Liverpool are o șansă la titlu.
Antrenor
Jurgen Kloop a transformat Liverpool în anii petrecuți pe Anfield. Champions League, un titlu de campioană venit după zece ani de așteptare, nu sunt performanțe la îndemâna oricui. Însă, în ultimii ani, pare că germanul și-a epuizat registrul tactic și nu-și mai motivează jucătorii așa cum o făcea în anii precedenți.
Șanse la titlul de campioană
Fundașii centrali și flancurile atacului sunt punctele forte ale celor de la Liverpool. Mijlocul terenului și postul de atacant central reprezintă hibele pe care le au “cormoranii” în lupta cu City, United sau Arsenal.
Pe lângă mijlocașii Szoboszlai și Mac Allister, doar Thiago Alcantara mai are experiența necesară pentru a juca într-o echipă care se bate la titlul de campioană.
Echipa tip:
- Alisson – Trent Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson – Szoboszlai, Mac Allister, Gakpo – Salah, Nunez, Jota
Chelsea Londra
Transferuri
La Chelsea se petrece o revoluție. Patronul american, Todd Boehly, a investit alte 207 milioane de euro în echipă, dar, de data aceasta, a și încasat o sumă consistentă.
Din păcate pentru londonezi, cel mai scump transfer al verii, Nkunku, s-a accidentat la genunchi și va absenta câteva luni de pe teren. Mijlocașul ofensiv, crescut de PSG și șlefuit de RB Leipzig, a costat 60 de milioane de euro.
Mauricio Pochettino, noul antrenor al “albaștrilor”, și-a dorit un fundaș central care să-l poată înlocui pe Koulibaly, iar alesul a fost recentul internațional francez Disasi, de la Monaco.
Pentru că Lukaku nu mai are viitor la Chelsea, londonezii s-au orientat către Nicolas Jackson, fostul atacant al celor de la Villareal. Pochettino a vrut și un nou portar, iar alesul a fost Robert Sanchez de la Brighton.
Chelsea a investit și în tineri, Ugochukwu, Malo Gusto, Angelo și Andrey Santos, toți sub 20 de ani, fiind cumpărați de “albaștri”.
Plecările au fost și ele numeroase. Nu mai puțin de 13 jucători și-au încheiat conturile cu trupa de pe Stamford Bridge. Printre ei, nume mari, care au făcut istorie în tricoul celor de la Chelsea. Azpilicueta, Kante, Havertz, Mount, Kovacic, Koulibaly, Pulisic, Mendy, Loftus-Cheek, Aubameyang, Bakayoko, Rahman Baba, Ampadu au plecat din lotul lui Pochettino.
Lotul de jucători
Axul central al apărării celor de la Chelsea este avariat, în acest moment. Fofana, cu ruptură de ligamente încrucișate, și Badiashile, întindere la aductori, sunt ieșiți din discuție, cel puțin pentru începutul campionatului. Așa că “albaștri” se vor baza tot pe veteranul Thaigo Silva.
Mijlocul terenului nu este nici el unul foarte solid. Enzo Fernandez, Gallagher și, cel mai probabil, Caicedo, cu care se negociază încă, vor forma trio-ul de la mijlocul terenului.
Opțiunile din atac sunt unele multiple pentru managerul Pochettino, departamentul ofensiv fiind, cel puțin la nivel de nume, unul foarte bun. Sterling, Mudryk, Madueke, Hudson-Odoi, Ziyech, Jackson sunt oamenii care vor încerca să marcheze cât mai multe goluri pentru Chelsea.
Omogenitatea va fi principala problemă a echipei de la Stamford Bridge, cel puțin în prima jumătate a sezonului.
Antrenor
Mauricio Pochettino este managerul chemat să conducă această evoluție. Argentinianul vine după un sezon mai degrabă nereușit la Paris Saint Germain, acolo unde nu a reușit să câștige Liga Campionilor, unicul obiectiv important pe care-l au, an de an, parizienii.
Este cea de-a doua echipă mare la cârma căreia se află Pochettino, care a reușit rezultate bune la Espanyol Barcelona și Tottenham, formații care nu-și propun țeluri mari.
Șanse la titlul de campioană
Lotul celor de la Chelsea pare făcut la întâmplare, iar dacă patronul Boehly se amestecă în politica de transferuri, acest lucru nu este deloc de mirare. Foarte mulți tineri, care pot crește și deveni jucători importanți în viitor, dar sezonul acesta va fi unul de omogenizare, de creștere.
Fără Nkunku, unul dintre cei care pot dezechilibra apărările adverse, prin pase sau infiltrări în atac, trupa lui Pochetino va avea, cel mai probabil, un start dificil. Cei din atac ar putea s-o mențină pe Chelsea aproape de pozițiile fruntașe.
Echipa tip:
- Kepa – Reece James, Disasi, Thiago Silva, Chilwell – Gallagher, Enzo Fernandez – Mudryk, Nkunku, Sterling – Jackson
Prima etapă din Premier League:
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.