exclusiv "Asta a fost drama lui Helmut, a scris istorie pentru Steaua și a luat pensie de la Dinamo!". Un fost rival al lui Duckadam povestește cum a ajuns "Eroul de la Sevilla" polițist de frontieră
Adrian Florea | Publicat: 04.12.2024 15:47 | Actualizat: 04.12.2024 19:13
În vara lui 1986, la două luni de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni, o stupidă și aparent banală accidentare i-a curmat cariera lui Helmut Duckadam. Avea numai 27 de ani și un milion de vise. A rămas doar cu niște dureri care l-au chinuit toată viața și i-au adus în cele din urmă sfârșitul prematur, pe 2 decembrie 2024.
O petrecere alături de prieteni pe malul Mureșului, petrecere care s-a întins până dimineață, i-a fost fatală eroului de la Sevilla. Un moment de neatenție, o căzătură pe brațul drept și un cheag de sânge ce i-a provocat un anevrism aortic.
Chiar dacă intervenția chirurgicală a fost imediată și reușită, Helmut n-a mai fost niciodată cel de dinainte. Realizând că nu se mai pot baza pe el, șefii Stelei l-au lăsat la propriu pe drumuri, la nici un an de la marele triumf continental!
Armata s-a purtat jalnic cu mine! Le-am reproșat și colegilor, și lui Valentin Ceaușescu, că n-au pus o vorbă bună pentru mine. <<Bă, a făcut și boul ăsta ceva... N-are și el un loc aici?!>>. Nu pot să uit, nici să iert ce a fost atunci!” Helmut Duckadam, la Un Podcast, pe 7 mai 2024
S-a întors în Arad, a ocupat funcția de președinte onorific la Vagonul, echipă pentru care a mai și apărat prin "B", însă situația lui financiară n-a fost niciodată roză. La un moment dat, a crescut și câini de rasă, pe care-i vindea ulterior pentru a avea cu să-și întrețină cei doi copii pe care i-a avut din prima căsnicie!
Disperat, întrucât Steaua nu și-a amintit de el nici după Revoluție, a apelat la mai mulți prieteni care l-au ajutat să se încadreze la Poliția de Frontieră. A lucrat la Vama Nădlac din 1994 până în 2001, când s-a pensionat pe caz de boală.
În perioada în care a fost polițist de frontieră, Duckadam a fost vizitat în mai multe rânduri de un fost rival din Divizia A, Marian Nedea, portar în anii '70-'80 la FC Olt, Chimia Rm. Vâlcea și Flacăra Moreni. După ce a renunțat la cariera de fotbalist, Nedea a lucrat ca șofer la cotidianele Sportul Românesc, ProSport și Gazeta Sporturilor.
Când a auzit de moartea fulgerătoare a lui Helmut, nea Marian și-a amintit că are în arhivă o fotografie de colecție alături de marele dispărut, realizată în urmă cu peste un sfert de secol chiar la Semlac, localitatea de baștină a lui Duckadam.
Domnule Nedea, toată România îl știa Helmut angajat al Armatei, dumneavoastră aveți cu el o poză în care e polițist. De frontieră, e adevărat, dar polițist. Când a fost realizată?
Nu mai știu exact, oricum în a doua parte a anilor '90. Am fost cu Elena Popa și cu Cristi Preda să realizăm un reportaj la Nădlac și la Semlac. Fotografia e chiar de pe terenul din Semlac. Pe atunci mai exista echipa, Semlecana îi zicea.
Marian Nedea: "Helmut a fost pus într-o situație umilitoare!"
Vă mai amintiți ceva de atunci?
Că am dat gata o sticlă de whisky și am fumat amândoi ca turcii! (se amuză copios) Bine că le-am lăsat între timp... Am depănat amintiri, a fost frumos.
Era supărat?
Cum să nu fie?! Supărat, dezamăgit... După tot ce făcuse pentru Steaua, să ajungă să cerșească un loc de muncă... Umilitor pentru un mare campion cum a fost el!
El a și ieșit la pensie ca dinamovist, ca să spun așa.
Da, asta a fost drama vieții lui: a scris istorie pentru Steaua și a luat pensie de la Dinamo!
Ați jucat de multe ori împotriva lui?
Da, l-am cunoscut chiar înainte să debuteze în prima divizie. Eram la Olt și am jucat un amical la Arad, era tânăr pe atunci.
Cum era ca portar?
Bun, foarte bun. Ieșea bine pe centrări, reflexe excelente.
Totuși, numai două selecții la prima reprezentativă.
A prins și o perioadă în care concurența era extraordinară. Când a "făcut ochi", cum se zice, în fotbal, jupân era Vasile Iordache, fenomenal portar! Apoi au apărut Silvică Lung, "Țețe" Moraru, mai erau Cristian, Speriatu... Unde să joci?
Mai aveți vreo amintire mai specială cu el?
Prin 2004, dacă nu mă înșel, am fost de față când a negociat cu Gigi Becali intrarea în PNG. Am fost la o cârciumă prin Pipera. Eu, Helmut, Gigi și Marcel Pușcaș.
Chiar credea că poate avea o carieră politică?
Voia să schimbe ceva, era sincer interesat să facă treabă. Tocmai se întorsese din America, unde plecase cu "loteria vizelor", și încerca să-și facă alt drum.
N-a prea reușit cu politica.
A fost un ghinionist. Pe cât de mult l-a iubit Cerul în seara aia de 7 mai '86, pe atât de puțin noroc a avut în viață. Nici nu-mi vine să cred că vorbesc despre el la timpul trecut... Dumnezeu să-l odihnească!
Helmut era născut pe 1 aprilie și mereu glumeam cu el pe tema asta. Când am auzit că a murit, am crezut că-i o farsă sinistră. Din păcate, n-a fost o păcăleală... Marian Nedea
CV Helmut Duckadam
# S-a născut pe 1 aprilie 1959, la Semlac (Arad)
# Junioratul l-a făcut la Semlecana Semlac și la Gloria Arad
# Ca senior, a fost legitimat la: Constructorul Arad (Divizia C, iulie 1977 - iunie 1978), UTA (Divizia A, iulie 1978 - decembrie 1982), Steaua (Divizia A, ianuarie 1983 - iunie 1986), Vagonul Arad (Divizia B, iulie 1989 - iunie 1991)
# Debut în primul eșalon: CS Târgoviște - UTA 2-0, pe 17 septembrie 1978
# Ultimul meci în "A": Steaua - SC Bacău 2-1, pe 14 iunie 1986
# Meciuri în "A": 133
# Meciuri în cupele europene: 11
# Selecții în echipa națională de seniori: 2 (integralist la 1-0 cu Danemarca și 3 minute la 1-4 cu RDG, ambele în 1982, cu Mircea Lucescu pe banca tricolorilor)
# A decedat pe 2 decembrie 2024
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.