“Clubul l-a concediat pe loc”. Ștucan, despre ironia inutilă a crainicului de la Dinamo - FCSB + un gest de normalitate și o lecție din Europa mai civilizată
Costin Ștucan | Publicat: 31.10.2024 17:02 | Actualizat: 31.10.2024 17:02
Huiduielile pe un stadion de fotbal nu au de ce să fie interzise. Înjurăturile individuale pe un stadion nu pot fi controlate. Însă un cor abject care varsă constant obscenități la adresa celeilalte peluze, la adresa jucătorilor și oficialilor adverși, la adresa familiilor lor, un astfel de furtun care împroașcă dejecții în mod organizat, poluând fonic atmosfera unui meci, ar trebui întrerupt.
Până acum, speranțele firave de stopare a acestui fenomen toxic au stat în jandarmerie. Dar băieții în uniforme albastru închis nu au metode rafinate de control. Pulanul și intimidarea alimentează ura.
Liga și Federația pot avea un oarecare instrument de control prin sancțiuni la comisii, dar ca să ajungi acolo e nevoie ca o persoană să semnaleze abuzurile verbale. Acest om cheie e observatorul de joc delegat de LPF care, de cele mai multe ori, este un fost coleg de club sau prieten de-al indolentului și somnolentului președinte Gino Iorgulescu.
Cluburile din Liga 1 ar putea avea mai mult succes, dacă patronii și oficialii echipelor și-ar dori cu adevărat să-și civilizeze tribunele. Puțini înțeleg potențialul unui asemenea demers. Mai puține scandări scârboase ar însemna un interes mai mare din partea unui public cu un nivel de educație și cu venituri mai ridicate. Implicit, asta ar atrage ca un magnet mai mulți sponsori, venituri mai mari și, într-un final, un nivel mai ridicat al competiției.
Unora dintre patroni le e, însă, frică de forța galeriei, de obicei înțesată de săgeți ale lumii interlope. Pe alții - vezi George Becali - nu-i sperie presiunea fanilor. Iar lor le pică bine bruma de credibilitate a clubului, căpătată prin prezența în tribune a unui nucleu fidel, fie el și condus de un personaj condamnat pentru acte de violență.
Așa că Liga 1 continuă să fie un cazan soios în care mamele, tații, frații, surorile și copiii protagoniștilor sunt jigniți la fiecare derby, antrenori și căpitani de echipă le cântă în strună agresorilor verbali, iar partenerii comerciali - companii mari ca Digi și Superbet - nu scot o vorbă deși injectează mulți bani în imagine și nu ratează nicio ocazie de a invoca responsabilitatea socială.
iAMsport a trimis săptămâna trecută emailuri tuturor sponsorilor clubului Rapid, solicitând răspunsuri la mai multe întrebări legate de asocierea dintre imaginea lor și scandările obscene din Giulești. Până acum, niciuna dintre cele peste 20 de firme - inclusiv sponsorul principal Mobexpert, patronat de Dan Șucu - nu a răspuns.
Complicitatea obscenității continuă netulburată.
Aseară, la Dinamo - FCSB, Arena Națională a duduit de scandări grețoase, cleioase, care se lipesc de timpanul minorilor aflați în tribune sau în fața televizoarelor.
Ura a fost alimentată din difuzoare de crainicul Ștefan Știucă, care a impresionat acum câțiva ani la emisiunea Românii au Talent. Un tip civilizat în viața de zi cu zi, omul angajat de Dinamo să asigure o informare decentă a spectatorilor prezenți la meciuri s-a transformat radical la microfonul stadionului.
Mai întâi, la prezentarea echipelor a lăsat special o pauză după ce rostea numele jucătorilor de la FCSB pentru ca galeria lui Dinamo să trimită un șuvoi de zoaie.
Apoi, la pauză, nu a ratat ocazia de a mai inflama un pic atmosfera.
„George Becali efectuează o schimbare la pauză! Octavian Popescu îl înlocuiește pe Baeten“, a spus el, pișicher.
Dacă ar fi fost rostită pe stradă, în timpul liber, poanta ar fi fost distractivă. Știucă, însă, a făcut-o în difuzoarele stadionului, în calitate oficială. El era acolo să furnizeze publicului o informație curată, lipsită de interpretări malițioase la adresa adversarilor.
În mod normal, mediul haiducesc, permisiv, din Liga 1 i-ar fi permis lui Știucă să scape nesancționat.
Uimitor, însă, clubul Dinamo a reacționat fix așa cum trebuie să reacționeze un club care își respectă blazonul și adversarii. Deși echipa lui fusese învinsă cu 4-0 în derby, acționarul Andrei Nicolescu a criticat comportamentul crainicului:
“Nu se face aşa ceva! O să avem o discuţie internă, să luăm o decizie. Nu se poate. Înţeleg zona în care vrei să încurajezi, să ceri publicului să fie alături de echipă, dar glumele astea nu se fac. Dinamo nu le face. O să avem o discuţie, ca să înţeleg şi eu contextul, de ce s-a întâmplat asta. Înţeleg că el vine dintr-o zonă de artist şi poate că îşi doreşte să se exprime de multe ori mai plastic decât de obicei, dar suntem într-o zonă în care trebuie să ne respectăm pe noi, în primul rând. Cred că prin faptul că a încercat să nu respecte adversarul, nu ne-a respectat pe noi”.
Da, mai citiți o dată!
Aparent, mai există o urmă de speranță la decență și în Liga 1.
Crainicul lui Celtic, concediat pe loc
În fotbalul civilizat, episoade similare s-au consumat și au dispărut în urmă cu multe decenii.
Ultimul caz notoriu s-a petrecut pe 29 septembrie 1993, acum 31 de ani, pe Celtic Park, în seara meciului european cu Young Boys Berna. Erau anii în care catolicii de la Celtic erau eclipsați sportiv de protestanții de la Rangers. Rivalitatea viscerală dintre cele două cluburi se descărca electric, inclusiv în difuzoarele stadioanelor.
În acea seară, crainicul arenei lui Celtic era un DJ faimos de la Radio Clyde, “Tiger Tim” Stevens. Cu câteva minute înainte de începutul partidei lui Celtic, rivala Rangers încasase un gol în prelungiri, la Sofia, de la Levski, și fusese eliminată din Liga Campionilor.
“Doamnelor și domnilor, vă rugăm să vă ridicați pentru a ține un minut de reculegere”, s-a auzit în boxele stadionului. Imediat, unii dintre fanii lui Celtic s-au gândit că o personalitate a clubului tocmai a încetat din viață. Până să se dumirească, “Tiger Tim” a continuat:
“Minutul de reculegere va fi în memoria campaniei lui Rangers din Liga Campionilor care acum câteva momente a încetat din viață în Bulgaria”.
În tribune, fanii lui Celtic au aclamat ironia, izbucnind în hohote copioase de râs.
La pauză, însă, “Tiger Tim” nu mai era la microfon. Clubul Celtic l-a concediat pe loc. “Un comentariu nepotrivit și lipsit de gust”, a descris directorul clubului Tom Grant anunțul lui Stevens.
Deși Celtic și Rangers sunt despărțite ca apa și uleiul de o rivalitate seculară cu profunde rădăcini politice și religioase, respectul reciproc la nivel oficial e supapa prin care tensiunile sunt dezamorsate și canalizate departe de ură și violență.
E o lecție puțin cunoscută din care Liga 1 poate învăța, chiar dacă trei decenii mai târziu.
Asta doar dacă reflexul balcanic nu va acționa primul, cu indolenta replică “ce mare chestie a făcut și ăla?!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.