exclusiv Corvinul lui Florin Maxim a depășit generația din anii '80 la un capitol: ”Nu-mi vine să cred”. Unde ar putea evolua hunedorenii în Europa
Silvian Bădulescu | Publicat: 18.04.2024 13:19 | Actualizat: 18.04.2024 18:56
Corvinul Hunedoara este din nou la modă! Sigur, acest lucru nu mai este o noutate. Formația din județul Hunedoara a fost un ”copil rebel” al Diviziei A din anii '80. Din păcate, după 1990, clubul a dispărut din peisajul principal al fotbalului autohton.
Au urmat zeci de ani de meciuri în anonimat, faliment, precum și un lung proces de recuperare al palmaresului, dar, cu un proiect bine pus la punct, clubul a revenit.
Și o face în stil de mare campioană. Deși doar o formație de Liga 2 fără drept de promovare în Superligă, Corvinul a ajuns în finala Cupei României! În premieră. Peste generațiile lui Florea Dumitrache, Ioan Andone, Mircea Rednic, Romulus Gabor și mulți alții.
iAMsport.ro a stat de vorbă cu ”Fălcosul” Andone, membru în Consiliul de Administrație al clubului și fost jucător al echipei în anii '80, de unde a plecat direct la Dinamo București.
Ioan Andone exultă după calificarea Corvinului în finala Cupei României: ”E nebunie în oraș! Am aflat că sunt 300 de copii la centrul de la juniori!”
Corvinul Hunedoara continuă să surprindă în această stagiune. Calificată în play-off-ul Ligii 2, deși este nou-promovată în eșalonul second, formația din Hunedoara a surprins pe toată lumea cu parcursul din Cupa României.
Fără presiune în campionat, elevii lui Florin Maxim au ajuns în ultimul act al competiției după ce au depășit, în fazele eliminatorii, pe CFR Cluj (sferturi) și FC Voluntari (semifinală).
Mai mult, într-o grupă cu FC Hermannstadt, Petrolul și Sepsi OSK, deținătoarea trofeului, Corvinul a terminat pe 1, cu 9 puncte, maxim, dar și un golaveraj 9:0. Mai mult, în ultima rundă din faza grupelor, echipa a învins-o pe Sepsi, 1-0.
iAMsport.ro a stat de vorbă cu Ioan Andone, fost jucător aici în perioada 1979-1983, în prezent membru în Consiliul de Administrație al clubului.
”Mi-aduce aminte acest Corvinul de multe lucruri. E nebunie în oraș, stadion arhiplin! Un proiect de trei ani de zile care funcționează foarte bine. Nu pe bani mulți, dar cu oameni corecți. Am aflat ieri de la Nelu Petcu (n.r. - fost jucător la Corvinul în perioadele 1976-1990, 1992-1994) că sunt 300 de copii la Centrul de Copii și Juniori! Toți din zonă: Deva, Hațeg, Călan. Gândiți-vă că lumea vine după 40 de ani la fotbal aici. Ok, noi am jucat în anii 1980, Corvinul a fost în prima ligă până în 1990, a terminat pe locu 3, a jucat în cupe europene. Sunt foarte mulți tineri care vin pe stadion, mie nu-mi vine să cred.”
Florin Maxim, pe urmele lui Mircea Lucescu: ”O să vedeți!”
Unul dintre artizanii a ceea ce înseamnă, sportiv, Corvinul este Florin Maxim, fost jucător, printre altele, la Corvinul, Steaua, Sportul Studențesc sau Petrolul Ploiești.
Pentru el, Corvinul a fost doar a doua experiență ca principal, după Viitorul Șelimbăr (2019-2021), actuala CSC.
Acesta a pornit cu echipa de la Liga 3, a pierdut promovarea în Liga 2 într-un sezon, dar a fost păstrat în funcție. Ioan Andone, fost antrenor la rândul său, cu 8 trofee în palmares, din care 3 titluri naționale, este de părere că Maxim i-a călcat deja pe urme lui ”Il Luce”.
”Mi-era dificil să joc împotriva Corvinului la Hunedoara. Totuși, am fost jucător profesionist. Fiind la Dinamo, doar locul 1 era valabil atunci. Dificil este cuvântul cel mai potrivit, dar jucam, trebuia (n.r. - râde)! Pentru tot județul, acum, o cupă, ar fi ceva... vă dați seama, să participe în Europa. Corvinul a depus dosarul pentru cupele europene, dar să vedem pe ce stadion. Probabil la Cluj. Cupa oferă surprize și în alte campionate. Fiind un sigur meci, jucătorii de Liga 1, poate, se gândesc foarte mult la campionat. Adversarele au întâlnit o echipă de ”B” serioasă, bine pregătită, cu un antrenor pregătit. O să vedeți, Florin Maxim o să aibă rezultate în România. I-a călcat deja lui Mircea Lucescu pe urme (n.r. - râde).”
Perioada de aur, evident, din istoria de peste 100 de ani a clubului a fost 1980-1990. Atunci, echipa a jucat neîntrerupt în Divizia A, culminând cu o poziționare pe locul 3, în stagiunea 1981-1982.
Astfel, Corvinul s-a calificat, în premieră, în Cupa UEFA, unde au obținut următoarele rezultate:
- turul 1 - Corvinul 4-1 Grazer AK la general (3-0 acasă, 1-1 deplasare),
- turul 2 - Corvinul 4-8 FK Sarajevo la general (4-4 acasă, 0-4 deplasare).
Totuși, după victoria cu FC Voluntari, Corvinul din prezent a depășit generația anilor '80 la un capitol și anume calificarea într-o finală de Cupa României.
În 1982-1983 și 1983-1983, Corvinul a jucat două semifinale consecutive de cupă. În prima, a pierdut la penalty-uri, acasă, 8-9, după 1-1 în 120 de minute în fața Politehnicii Timișoara.
În stagiunea următoare, Dinamo a fost prea puternică și s-a impus cu 2-0 în semifinala cu hunedorenii. Ulterior, ”câinii” au cucerit trofeul, 2-1, după o finală cu rivala Steaua.
Mai trebuie menționat că formația din Hunedoara este doar a doua, după 1990, din Liga 2 care se califică în finala Cupei României. Prima a fost FC Hermannstadt, în 2018. Atunci, Universitatea Craiova s-a impus cu 2-0.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.