exclusiv “Nici măcar n-am exersat loviturile de la 11 metri. N-am vrut să le bag asta în cap“. Maxim, antrenorul momentului, interviu despre culisele finalei de Cupă și trăirile de după victoria istorică
Costin Ștucan | Publicat: 17.05.2024 12:00 | Actualizat: 17.05.2024 16:04
Florin Maxim (43 de ani) a vorbit cu iAMsport.ro a doua zi după finala istorică de Cupa României, câștigată cu Corvinul, o echipă de Liga 2. Fostul fundaș lateral de la Steaua și Sportul a reușit această performanță incredibilă după doar 4 ani și jumătate ca antrenor la seniori. În perioada asta a obținut două promovări în Liga 2 și a avut la un moment dat o serie de invincibilitate de peste 50 de meciuri cu Șelimbăr și Corvinul.
În timp ce fotbaliștii îmbrăcați în tricouri portocalii se stropeau cu șampanie, atrăgând ca un magnet foițele tricolore de confetti, antrenorul lor - un tip cu șapcă albastră - zâmbea cumva reținut. Era acolo, dar parcă era absent.
Deși tocmai câștigase Cupa României cu o echipă din a doua divizie - ceva nemaivăzut de 49 de ani - , Florin Maxim dădea senzația că nu mai are forță să se bucure. “Aveam energie, dar eram gol de dinăuntru”, spune el.
A doua zi după finala istorică, antrenorul care a reușit să-și convingă jucătorii să nu bea alcool înainte și imediat după meciuri nu a răspuns la telefon până spre seară, când a ieșit cu familia la restaurant. În discuția cu reporterul iAMsport.ro, Maxim a povestit cum a pregătit meciul, ce a simțit în timpul și după victoria de poveste cu Oțelul și ce planuri are pentru Europa.
Cum e senzația a doua zi după ce ai câștigat Cupa cu o echipă de liga a doua?
E exact cum mi-am dorit. E obositor, n-am dormit ultimele două nopți. Te trec tot felul de de gânduri.
Cât ai dormit în noaptea de dinainte?
N-am dormit foarte prost, dar nu ca de obicei. Ok, nu sunt foarte prieten cu somnul, dorm patru ore jumate, cinci, dar le dorm bine. Marți noapte m-am tot perpelit în pat. Acum am o senzație plăcută, dar imediat după meci eram stors. Nu stors de energie, eram gol de dinăuntru. Am fost atât de atent și de concentrat ca să pot să-i ajut în unele momente din joc, să-i impulsionez, încât efectiv nu mai avem niciun sentiment la loviturile de la 11 metri.
Cum așa?
Eram imun. Am stat, m-am bucurat la sfârșit, dar am trecut prin ele fără trăiri puternice. Eram calm, eram conștient că am făcut tot ce depinde de mine și de băieți. Și, na, acolo depinde de nervii fiecăruia, de stăpânirea de sine. Nu a fost ușor. Am fost conduși de trei ori în finala asta și am reușit să o câștigăm.
Motivarea. Maxim: “Am răsucit discursul tradițional din vestiar”
Ce le-ai spus înainte?
Poate că am fost inspirat că le-am zis: “Băieți, toată lumea ne felicită înainte să jucăm o finală. E foarte bine că ați ajuns până aici. Toată lumea spune că nu ai nimic de pierdut, că e o finală. Nu, noi trebuie să ne gândim la ce avem de câștigat!”.
Ai folosit o psihologie inversă…
Cam așa ceva. Am întors cumva discursul tradițional. Și mi-a plăcut de ei. Au dat dovadă de maturitate. Au fost momente grele, am stat 130 de minute în picioare.
Cum ați sărbătorit?
Am plecat târziu de la stadion. Am ajuns la Hunedoara undeva pe la 04:00 fără un sfert. Nu ne-am oprit nicăieri. Ne așteptau fanii în fața Casei de Cultură, am cântat cu ei. Ne-am distrat, apoi fiecare s-a dus acasă să se odihnească. Eram obosiți rău.
Băieții au încălcat regula cu alcoolul…
(Râde) N-am avut ce să facem. Au avut voie să bea șampanie. Dar și ei au început cu glumele: “Mister, avem voie șampanie?”. Le-am zis: “Când câștigăm cupa sau campionatul o să beau împreună cu voi!”. Eu n-am gustat, eram epuizat. A fost frumos, sunt momente pe care ți le dorești.
Care a fost cel mai frumos mesaj pe care l-ai primit?
Și eu le dau cunoscuților mesaje când trec prin momente rele sau bune. Nu sunt adeptul mesajelor lungi și lingușitoare. De-aia nici eu nu am primit ceva ieșit din comun. Am primit însă multe mesaje.
Planul tactic. Maxim: “Am încercat să le scoatem măcar doi oameni din joc”
Care a fost planul tactic pentru finală?
Ne-am axat mult mult pe construcția de la portar. Am mai discutat și eu cu oameni care au jucat împotriva Oțelului și îmi spuneau că au acel presing, atacă în cinci foarte bine, vin în presiune constantă. Noi cam asta am lucrat tot campionatul, nu prea ne abăteam de la plan. Ok, mai joci și o minge lungă, dar am încercat să scoatem măcar doi oameni din joc. Atacantul lor și interul care ieșea în întâmpinare.
Asta a fost tot?
Nu, am încercat, în special în prima repriză, să-l tragem pe Neacșa în partea dreaptă și să-l urcăm pe Iacob alături de Lupu și, în momentul în care Lupu ieșea la primit, să jucăm în spatele lui pentru aparițiile lui Iacob. Pe asta ne-am bazat mult. Ne-am bazat mult și pe Marius Coman să-și câștige duelurile. Cisse e un jucător puternic, înalt, dar, sincer, Coman l-a dominat. Știam că e un jucător bun care să câștige duelurile pentru noi. Și ne-am axat mult pe fazele fixe.
Au fost destule momente în care ați reluat spre poartă din cornere.
Da. Știam că ei sunt periculoși la fazele fixe, sunt de apreciat. Lucrează bine. La primul corner, era să primim gol bătut pe colțul scurt. Nu s-au sincronizat Velisar cu Iacob. Dar și noi le-am pus probleme mari.
Când ați luat golul de 1-0 ce ai simțit?
Mi s-a părut că a fost prea ușor. După care am revăzut faza pe tabletă, aveam una pe margine. Nu știu ce era de făcut, poate doar dacă pleca de dinainte. Fane (n.r. - portarul Lefter) e înalt.
Prunea a spus că trebuia să plece cu brațul stâng…
Exact. Face puțin pasul, dar…na…mai apar greșeli. De-aia se marchează golurile. Eu zic că a fost și foarte bine executată lovitura. Dar nu ne-am pierdut capul, am continuat să jucăm la fel.
Penaltyul Oțelului cum ți s-a părut?
Mi se pare ușor acordat. Nu știu dacă se mai dădea penalty dacă era invers.
Le-ai spus ceva jucătorilor înainte de penaltyuri?
Nu. Crede-mă că nici măcar nu am exersat la antrenament. Nu voiam să le induc ideea că ajungem la penaltyuri. Ei oricum mai rămân 10-15 minute la antrenament, le dau voie. Îi știu cum execută. L-am pus pe listă și pe Herghelegiu, care din punctul meu de vedere…Am văzut mulți fotbaliști buni la penaltyuri, dar cum le execută el nu mi-a fost dat să văd. Execută cu atâta sânge rece, se uită până în ultimul moment la portar și apoi o plasează unde vrea.
Cui i-ai da trofeul de omul meciului?
Paradoxal, cei mai buni mi s-au părut Coman și Pârvulescu, cei care au ratat penaltyuri. De-aia ai nevoie de Bradu. El și Coman sunt prieteni foarte buni, Bradu l-a scos la penaltyuri. Am pus umărul și ne-am scos unii pe alții când a fost nevoie.
Neacșa a jucat accidentat?
Da, da. La primul antrenament înainte de finală a avut dureri. Nu s-a mai antrenat până la joc. A făcut doar încălzirea la antrenamentul oficial. Nu am vrut să riscăm. Nu a fost sută la sută, nici mental nu a fost sută la sută. Dar am avut nevoie de el, băieții erau obișnuiți cu faptul că el e căpitanul. Dă consistență jocului și era important pentru ceilalți să-l aibă alături.
Senzația de după. Maxim: “E un vis pe care încă nu realizez că l-am îndeplinit”
Dacă cineva ți-ar fi spus în noiembrie 2019, după primul tău meci ca antrenor la Liga 3, că în mai puțin de cinci ani o să câștigi Cupa României cu o echipă de liga a doua, ce ai fi spus?
E frumos, e un subiect ăsta. De-asta e frumos fotbalul. Dar am muncit mult. Băieții ăștia au prins încredere și s-au dezvoltat de la lună la lună. Iacob, Bradu, Lefter erau niște copii care nu scoteau un cuvânt în vestiar, iar acum sunt destul de vocali, au punctele lor de vedere. I-am văzut cum s-au dezvoltat și crede-mă că s-au dezvoltat ca oameni. Uită-te la Lefter! Cât îl ajută reușitele astea…În momentul executării penaltyurilor încerca să-și intimideze adversarii.
Am văzut. Făcea niște semne foarte autoritare.
Exact. Și el e de fapt foarte, foarte, foarte cuminte. Îi scoți cuvintele cu cleștele. Mă uitam cum s-a metamorfozat, cum s-a transformat copilul ăsta. Nu are nici măcar 20 de ani. E plecat de la Iași, îți dai seama că nu a venit pe 20.000 de euro pe lună la Hunedoara. A venit să muncească, să-și clădească un viitor și de asta băieții ăștia trebuie sprijiniți și ajutați. Le vedem doar greșelile. De aia nu avem nici echipe, nu putem să scoatem jucători buni. Nu le dăm încredere. Cum trec printr-un moment mai puțin bun îi criticăm. Ca antrenor, acum iei Cupa, ești bun…apoi pierzi trei meciuri și ești slab.
E frustrant că trebuie să mai stați măcar un an în Liga 2?
Da, este puțin frustrant. Ce să faci?!
Cum e cu prezența în Europa?
Noi am pus la dispoziția FRF actele pe care ni le-au cerut. Ei le iau, le strâng într-un dosar, le traduc și le trimit la UEFA. Cei de acolo se uită peste dosar și îți dau licența sau nu. Oricum, suntem sută la sută în ordine și vom juca în Europa!
Ce înseamnă să mergi în Europa cu Corvinul?
Toți ne apucăm de fotbal cu gândul că vom juca în competiții internaționale. Ăsta e marele vis. E un vis pe care încă nu realizez că l-am îndeplinit. Noi ne-am făcut o strategie. Să vedem ce putem aduce din jucătorii pe care i-am ochit.
Jucători de Liga 2? De Liga 1?
Liga 1. Nu te gândi la nume mari, dar sunt jucători care se încadrează în modul în care am făcut noi scoutingul până acum. Jucători care sunt oarecum într-un con de umbră, dar nu accidentați. Avem o lună jumătate de pregătire, trebuie să fie apți. Dacă aș vrea un vârf de Liga 1, consacrat, cunoști și tu prețurile…Nu putem să facem asta, s-ar dezechilibra salarizarea în lot. Și n-ar fi fair ca un jucător nou să vină și să câștige mai mult decât jucătorii care au obținut performanțele. Vrem jucători care vor performanță, cu care să ne ajutăm reciproc.
Poveste de viață. Maxim: “Iacob are un frate cu handicap, are grijă de el”
Pleacă cineva în pauza asta?
Da, da. Coman a și semnat cu Sepsi. A venit pentru doi ani și cam asta a fost înțelegerea…E posibil să plece și Iacob. Sunt oferte pentru el, să vedem dacă și clubul e de acord cu suma de transfer. Și eu cred că pentru Iacob ar fi oportun să plece, dar nu oricum. Nici nu e un capăt de țară dacă va rămâne, pentru că e primul an al lui la Liga 2, are potențial foarte mare. Dar nu cred că putem să-l mai ținem, sincer.
Care jucător are cea mai spectaculoasă poveste, cea mai mare creștere de când lucrează cu tine?
Iacob are o poveste de viață interesantă. Are un frate mai mare cu handicap, e în scaun cu rotile. Iacob stă cu fratele lui, are grijă de el. E de apreciat, e un copil foarte, foarte muncitor. Când am venit la Corvinul, Iacob juca atacant dreapta, am avut niște discuții cu el și i-am zis că o să-l folosesc fundaș dreapta. A zis că el nu mai rămâne, că vrea să joace mijlocaș. L-am lăsat vreo două zile, s-a liniștit și acum avem oferte pentru fundașul Iacob. Am avut multe discuții individuale cu el, s-a îndoit prima dată de mine. Apoi a început să aibă încredere în mine și mă bucur mult pentru el. O să vezi că o să ajungă mult mai sus după ce o să se transfere la o echipă de Liga 1.
Mircea Lucescu a spus după finală că s-a sfătuit cu voi înainte și că v-a spus programul lui. Ai vorbit cu el înainte de finala asta?
Nu, nu. Ne-a felicitat după meci și cam atât.
Ai depășit numărul lui de trofee la Corvinul…
Da, dar nu pot să mă compar cu Lucescu. Nu se poate compara vreun antrenor român cu domnul Lucescu. Eu mă bucur că am câștigat un trofeu cu Corvinul, clubul ăsta înseamnă mult pentru mine. Am debutat aici în fotbal. Trăiesc o senzație pe care mulți oameni și-ar dori să o simtă.
E ceva ce te-ar putea dezlipi de Corvinul în vara asta?
Nu, nu. Am și semnat pe încă trei ani acum. Nu se pune problema să plec.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.