“Cum i-a făcut Maxim pe jucătorii Corvinului să renunțe la băutură și să câștige Cupa”. Ștucan scrie despre antrenorul-minune care a depășit deja performanțele lui Lucescu la Hunedoara


Florin Maxim și Necșa, alături de jucătorii Corvinului după câștigarea Cupei Galerie foto(9) Galerie foto (9 fotografii): “Cum i-a făcut Maxim pe jucătorii Corvinului să renunțe la băutură și să câștige Cupa”. Ștucan scrie despre antrenorul-minune care a depășit deja performanțele lui Lucescu la Hunedoara

Foto: Sport Pictures  |   Florin Maxim și Necșa, alături de jucătorii Corvinului după câștigarea Cupei

Costin Ștucan   |   Publicat: 16.05.2024 11:49   |  Actualizat: 16.05.2024 16:33

În fotbalul românesc se nasc antrenori de perspectivă în fiecare anotimp. Foști fotbaliști sau simpli absolvenți de ANEFS pătrunși de duhul lui Guardiola, bărbații de până în 35 de ani își iau repede o licență de bază, citesc câteva cursuri online, văd clipuri virale cu ședințe tactice, apoi se apucă să antreneze copii.

Mulți țipă pe margine ca niște apucați. Dau indicații tactice sofisticate unor mogâldețe care calcă pe șorturi și care abia deosebesc dreapta de stânga. Își dau ochii peste cap, considerând că nivelul slab al copiilor îi ține pe ei în loc din drumul spre postul de manager la Barcelona sau Manchester United.

Peste 90 la sută dintre acești antrenori rămân acolo. Cheful de documentare le dispare repede, banii de la părinți vin indiferent dacă micuții progresează sau nu, burta crește și antrenorul de perspectivă de odinioară se pierde în anonimat.

În această masă amorfă există și câțiva băieți absolut obsedați de meseria asta. Tipi pe care, dacă-i trezești la 03:00 noaptea, îți spun pe de rost antrenamente, calitățile adversarilor, tot ce mișcă la echipa lor. Și care știu când și ce să le spună celor din jur.

Nici această specie nu are succesul garantat, dar într-o conjunctură favorabilă - cu ajutorul cuiva care știe pe cineva, care știe pe altcineva - poate primi un post la un club din măruntaiele fotbalului mic.

Și acolo se naște de fapt antrenorul.

Debutul lui Maxim: a luat gol de la un portar supraponderal

“A crea o echipă înseamnă a uni un lot cu calități, caractere diferite, adesea opuse, a le câștiga încrederea, a-i face să joace împreună cât mai bine. Pentru toate astea antrenorul trebuie să fie un bun educator, un fin psiholog. El trebuie să se impună, să se facă respectat, fără însă a uita să fie deschis la sugestiile jucătorilor, să le acorde credit”, scria Mircea Lucescu în 1981, în cartea Mirajul Gazonului.

Antrenorul Lucescu a reușit muncind enorm la scheme de joc, studiind în amănunt adversarul, dar lăsându-le jucătorilor flerul și personalitatea: “Să ceri jucătorului să fie un simplu mecanism într-un sistem fix, rigid, de joc nu numai că accepți premeditat să distrugi personalitatea unui om, dar este și o cale greșită”.

Vestiarul Corvinului. Maxim și jucătorii arată cupa

Cu alte cuvinte, e fix aceeași idee dintr-o declarație recentă a antrenorului Realului, Carlo Ancelotti, devenită virală.

Când avem mingea, depinde de creativitatea jucătorului. Dacă Vinicius sau Rodrygo se simt mai confortabil să se deschidă puțin mai mult pe aripi când echipa are mingea, nu le voi spune să rămână înăuntru, pentru că e o interpretare individuală a jocului. Eu nu fac asta, pentru că nu vreau să înlătur creativitatea nimănui
Carlo Ancelotti, antrenor Real Madrid

În 1981, viitorul cel mai titrat antrenor din fotbalul românesc era în al treilea an de carieră. Retrogradase cu Corvinul în Divizia B ca antrenor-jucător, repromovase și se pregătea să transforme din temelii micul club din Hunedoara.

După plecarea lui Lucescu la Dinamo în 1985, Corvinul a mai trăit bine câțiva ani, apoi s-a dus ca un bolovan înapoi spre adâncul fotbalului.

Viața în abisuri a durat până aseară, când un antrenor de 43 de ani a reușit ceea ce nici măcar Lucescu nu reușise. Să aducă fostului club muncitoresc un trofeu important.

La 43 de ani, Florin Maxim a reușit două promovări din Liga 3 în Liga 2 cu Șelimbăr și Corvinul, iar miercuri a câștigat Cupa României cu o echipă din liga secundă, clubul făcut cândva mare de Lucescu.

Totul în doar patru ani și jumătate de carieră.

Drumul lui Maxim în antrenorat a început pe 8 noiembrie 2019, la Șelimbăr, într-un meci cu Industria Galda de Jos. A preluat echipa miercuri seară, a urmărit înregistrările câtorva meciuri ale Galdei pe Facebook - “dacă te interesează și vrei, găsești orice”, spune el - , iar sâmbătă și-a trimis jucătorii pe teren dându-le doar câteva indicații simple.

Una dintre ele îl viza pe portarul Galdei. “Le-am zis băieților să avem grijă pe minge lungă. Aveau un portar, un băiat pe care l-a adus și Reghecampf la Steaua. Nu-i mai știu numele. Un băiat înalt cu un picior stâng foarte bun. Se îngrășase foarte mult, dar degaja 70 de metri, precis pe om”.

Confetti pentru Corvinul

Meciul a fost exact ce nu-și dorea antrenorul debutant.

“Am luat primul gol din pasa lungă a portarului! Egalăm, dar se face 2-1 pentru ei din penalty. Cine crezi că a bătut?! Portarul. Egalăm la 2-2. În minutul 94, Neacșa - jucătorul care dăduse două goluri pentru noi - a ratat penalty. Era ultima fază. Portarul ăla a apărat”, a povestit amuzat Maxim la GSP Live, în 2020.

Portarul supraponderal din poveste e Cătălin Suciu, un fost internațional U-19 tulburat de o depresie apărută după ratarea transferului la FCSB, în 2016.

Alexandru Ionuț Neacșa - fotbalistul care a ratat penalty-ul din minutul 90+5 - a fost aseară căpitanul Corvinului.

Deși are 32 de ani și era accidentat, fostul divizionar A a acceptat să intre în teren, conștient că poate fi ultima șansă a carierei. A comis faultul pentru care Bârsan a dat un penalty ușor, iar Maxim l-a scos de pe teren pe finalul primelor 90 de minute.

În momentul schimbării, antrenorul și-a luat căpitanul cu palmele de obraji, vorbindu-i blând ca unui copil. Ascultător, Neacșa a mers apoi pe bancă, iar colegii lui au îndeplinit treaba pentru care au venit la Sibiu.

Maxim: “Noi nu bem alcool în programul echipei”

În iulie 2021, când Maxim a semnat cu Corvinul, cei mai mulți dintre proaspeții câștigători ai Cupei nu concepeau să nu bea o bere sau un șpriț în seara de după un meci. Pentru unii, asta era de fapt marea recompensă a vieții lor de fotbaliști. Gulerul ăla alb de spumă și berea amăruie, rece, plecată pe gâtlejul uscat de efort.

Noul antrenor le-a sugerat jucătorilor să renunțe la alcool. Sprâncene ridicate, bășcălie după ce Maxim a ieșit din vestiar.

Apoi în vestiar a apărut o nutriționistă care le-a explicat băieților pe limba lor efectul nociv al alcoolului consumat înainte și imediat după un meci. “Le-a zis că atât timp cât avem vitamine... proteina nu se asimilează împreună cu alcoolul, așa că ne păcălim singuri dacă bem”, explică Maxim.

Jucătorii Corvinului și tradiționala poză la bustul gol

Ușor, ușor, rezistența a fost învinsă. Văzând că antrenorul lor nu pierduse niciun meci la echipa lui precedentă și că nu pierde nici la Corvinul, fotbaliștii au început să renunțe la bere și la șpriț.

“Au văzut pe corpul lor efectul. A fost mai puternic decât orice alt argument. Noi nu bem alcool în programul echipei, nu consumăm. Nu am avut probleme musculare nici în Liga 3, nici acum. Băieții s-au responsabilizat, își fac prevenția, îi chemăm cu o oră înainte de antrenament. Fiecare știe ce are de făcut, are probleme individuale. Noi lucrăm la general, dar în mare parte fiecare își face programul personal de prevenție”, spune Maxim.

Când l-au auzit, specialiștii din fotbalul românesc au pufnit. “Și la echipele mari se dă un pahar de vin. Dormi mai bine, nu face rău”.

Maxim a rămas consecvent principiilor sale, iar, începând de aseară, are un alt argument puternic în buzunar.

Obișnuiți în ritmul mai puțin intens din Liga 2, jucătorii lui au avut crampe după minutul 80 al finalei cu Oțelul, dar au continuat să alerge ca niște posedați în prelungiri și au câștigat Cupa.

Pentru antrenorul care primea gol de la un portar supraponderal la meciul său de debut, Cupa României pare începutul unei cariere remarcabile.

Deocamdată, a depășit performanțele lui Lucescu la Corvinul.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Să stăm în două picioare! Dan Capatos laudă strategia lui Dinamo, însă are și o nemulțumire
Să stăm în două picioare! Dan Capatos laudă strategia lui Dinamo, însă are și o nemulțumire
Să stăm în două picioare! Dan Capatos laudă strategia lui Dinamo, însă are și o nemulțumire
Ștefan Beldie știe de ce am bătut Ucraina
Ștefan Beldie știe de ce am bătut Ucraina
Ștefan Beldie știe de ce am bătut Ucraina
Marius Mitran remarcă prestația "fascinantă, superbă și adevărată a României"
Marius Mitran remarcă prestația "fascinantă, superbă și adevărată a României"
Marius Mitran remarcă prestația "fascinantă, superbă și adevărată a României"
Andrei Ciobanu face o plecăciune în fața suporterilor: Zidul galben a fost românesc
Andrei Ciobanu face o plecăciune în fața suporterilor: Zidul galben a fost românesc
Andrei Ciobanu face o plecăciune în fața suporterilor: Zidul galben a fost românesc
”Hotplay Babasha”. Vali Moraru comentează subiectul care a divizat România mai mult decât alegerile
”Hotplay Babasha”. Vali Moraru comentează subiectul care a divizat România mai mult decât alegerile
”Hotplay Babasha”. Vali Moraru comentează subiectul care a divizat România mai mult decât alegerile
Cât valorează onoarea lui Laszlo Dioszegi după transferul lui Ștefănescu la FCSB
Cât valorează onoarea lui Laszlo Dioszegi după transferul lui Ștefănescu la FCSB
Cât valorează onoarea lui Laszlo Dioszegi după transferul lui Ștefănescu la FCSB

Cele mai citite

EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
EURO 2024  |  20 Iunie 2024, 22:03
1.
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
Românce versus ucrainence! Spectacolul oferit de fane pe arena din Munchen
Românce versus ucrainence! Spectacolul oferit de fane pe arena din Munchen
EURO 2024  |  18 Iunie 2024, 21:07
2.
Românce versus ucrainence! Spectacolul oferit de fane pe arena din Munchen
Gică Popescu, omul care a blocat convocarea lui Gică Craioveanu la națională? Victor Becali a răspuns fără ezitare
Gică Popescu, omul care a blocat convocarea lui Gică Craioveanu la națională? Victor Becali a răspuns fără ezitare
Echipa Națională  |  19 Iunie 2024, 17:25
3.
Gică Popescu, omul care a blocat convocarea lui Gică Craioveanu la națională? Victor Becali a răspuns fără ezitare
Ciolacu dă vestea așteptată de pensionari. Adeverințele cu pensia recalculată pregătite. Când ajung?
Ciolacu dă vestea așteptată de pensionari. Adeverințele cu pensia recalculată pregătite. Când ajung?
Ciolacu dă vestea așteptată de pensionari. Adeverințele cu pensia recalculată pregătite. Când ajung?
O nouă categorie de pensionari nu va mai plăti impozit pe pensie după recalculare. Anunț OFICIAL
O nouă categorie de pensionari nu va mai plăti impozit pe pensie după recalculare. Anunț OFICIAL
O nouă categorie de pensionari nu va mai plăti impozit pe pensie după recalculare. Anunț OFICIAL
Recunoașteți personajul? Actorul care ne făcea să râdem și-a văzut fiica murind. Condamnat la moarte
Recunoașteți personajul? Actorul care ne făcea să râdem și-a văzut fiica murind. Condamnat la moarte
Recunoașteți personajul? Actorul care ne făcea să râdem și-a văzut fiica murind. Condamnat la moarte
Știri de ultimă oră din sport
Cea mai surprinzătoare imagine de la EURO 2024! Fani, consternați după ce au văzut tatuajele arbitrului de la Danemarca - Anglia 1-1: "N-am mai văzut vreodată așa ceva"
foto Cea mai surprinzătoare imagine de la EURO 2024! Fani, consternați după ce au văzut tatuajele arbitrului de la Danemarca - Anglia 1-1: "N-am mai văzut vreodată așa ceva"
EURO 2024   |  21 Iunie 2024, 12:50
Cea mai surprinzătoare imagine de la EURO 2024! Fani, consternați după ce au văzut tatuajele arbitrului de la Danemarca - Anglia 1-1: "N-am mai văzut vreodată așa ceva"
Roberto Baggio, sechestrat şi rănit în propria casă, în timpul meciului Italia - Spania. Momentele șocante prin care a trecut legendarul fotbalist
Roberto Baggio, sechestrat şi rănit în propria casă, în timpul meciului Italia - Spania. Momentele șocante prin care a trecut legendarul fotbalist
Diverse   |  21 Iunie 2024, 12:45
Roberto Baggio, sechestrat şi rănit în propria casă, în timpul meciului Italia - Spania. Momentele șocante prin care a trecut legendarul fotbalist
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Diverse   |  21 Iunie 2024, 11:32
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Cât a ajuns să coste un bilet la Belgia - România. Tichetele sunt mult mai scumpe decât au fost la Spania - Italia
Cât a ajuns să coste un bilet la Belgia - România. Tichetele sunt mult mai scumpe decât au fost la Spania - Italia
EURO 2024   |  21 Iunie 2024, 10:47
Cât a ajuns să coste un bilet la Belgia - România. Tichetele sunt mult mai scumpe decât au fost la Spania - Italia
Cum le-a descris Mircea Rednic belgienilor situația de la echipa națională: ”Sunt o formație de furnici muncitoare”
Cum le-a descris Mircea Rednic belgienilor situația de la echipa națională: ”Sunt o formație de furnici muncitoare”
EURO 2024   |  21 Iunie 2024, 09:27
Cum le-a descris Mircea Rednic belgienilor situația de la echipa națională: ”Sunt o formație de furnici muncitoare”
Noii investitori de la Petrolul Ploiești îi plătesc lui Marian Copilu o sumă uriașă de bani pentru a părăsi clubul
Noii investitori de la Petrolul Ploiești îi plătesc lui Marian Copilu o sumă uriașă de bani pentru a părăsi clubul
SuperLiga   |  21 Iunie 2024, 08:38
Noii investitori de la Petrolul Ploiești îi plătesc lui Marian Copilu o sumă uriașă de bani pentru a părăsi clubul
L-a vrut antrenor în urmă cu trei ani, acum are chef de ironii la adresa sa. Gigi Becali i-a dat replica lui Marius Șumudică: ”Parcă mănânci caterincă”
L-a vrut antrenor în urmă cu trei ani, acum are chef de ironii la adresa sa. Gigi Becali i-a dat replica lui Marius Șumudică: ”Parcă mănânci caterincă”
SuperLiga   |  21 Iunie 2024, 08:00
L-a vrut antrenor în urmă cu trei ani, acum are chef de ironii la adresa sa. Gigi Becali i-a dat replica lui Marius Șumudică: ”Parcă mănânci caterincă”
Luciano Spalletti a recunoscut supremația Spaniei: ”Au câștigat meritat”
Luciano Spalletti a recunoscut supremația Spaniei: ”Au câștigat meritat”
EURO 2024   |  21 Iunie 2024, 00:41
Luciano Spalletti a recunoscut supremația Spaniei: ”Au câștigat meritat”
Selecţionerul Ucrainei a fost dat afară din vestiar după înfrângerea usturătoare cu România, de la EURO 2024
Selecţionerul Ucrainei a fost dat afară din vestiar după înfrângerea usturătoare cu România, de la EURO 2024
Selecţionerul Ucrainei a fost dat afară din vestiar după înfrângerea usturătoare cu România, de la EURO 2024
Carbohidraţii "răi" şi efectele pe care le au asupra organismului. Când trebuie consumaţi şi cum
Carbohidraţii "răi" şi efectele pe care le au asupra organismului. Când trebuie consumaţi şi cum
Carbohidraţii "răi" şi efectele pe care le au asupra organismului. Când trebuie consumaţi şi cum
Top 10 alimente care nu îngraşă! Sunt aliatul dietelor de slăbit
Top 10 alimente care nu îngraşă! Sunt aliatul dietelor de slăbit
Top 10 alimente care nu îngraşă! Sunt aliatul dietelor de slăbit
foto Cea mai surprinzătoare imagine de la EURO 2024! Fani, consternați după ce au văzut tatuajele arbitrului de la Danemarca -...
EURO 2024   |  12:50
Cea mai surprinzătoare imagine de la EURO 2024! Fani, consternați după ce au văzut tatuajele arbitrului de la Danemarca - Anglia 1-1: "N-am mai văzut vreodată așa ceva"
Roberto Baggio, sechestrat şi rănit în propria casă, în timpul meciului Italia - Spania. Momentele șocante prin care a trecut...
Diverse   |  12:45
Roberto Baggio, sechestrat şi rănit în propria casă, în timpul meciului Italia - Spania. Momentele șocante prin care a trecut legendarul fotbalist
Corespondență EURO Jucătorii României au plecat spre Koln. Suporterii au făcut spectacol la gară | FOTO
EURO 2024   |  12:39
Jucătorii României au plecat spre Koln. Suporterii au făcut spectacol la gară | FOTO
exclusiv Brett Hawke, despre David Popovici: “Este o situație înspăimântătoare”. Fostul vicecampion mondial de înot, despre calitățile...
Natație   |  12:34
Brett Hawke, despre David Popovici: “Este o situație înspăimântătoare”. Fostul vicecampion mondial de înot, despre calitățile românului: “E fenomenal, înfricoșător, potențialul pe care-l are”
exclusiv Narcis Răducan, despre surpriza pe care Edi Iordănescu o ia în calcul pentru meciul cu Belgia: ”Nu este deloc deplasată ideea”
EURO 2024   |  12:05
Narcis Răducan, despre surpriza pe care Edi Iordănescu o ia în calcul pentru meciul cu Belgia: ”Nu este deloc deplasată ideea”
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Diverse   |  11:32
Familia lui Schumacher, șantajată. Doi suspecți au fost arestați
Virgil Boglea spune că regretă că a susținut-o pe FCSB în procesul pentru palmaresul Stelei: ”Nu pot să dau înapoi de la...
SuperLiga   |  11:29
Virgil Boglea spune că regretă că a susținut-o pe FCSB în procesul pentru palmaresul Stelei: ”Nu pot să dau înapoi de la principii”
Cât a ajuns să coste un bilet la Belgia - România. Tichetele sunt mult mai scumpe decât au fost la Spania - Italia
EURO 2024   |  10:47
Cât a ajuns să coste un bilet la Belgia - România. Tichetele sunt mult mai scumpe decât au fost la Spania - Italia
Rezultate / Clasamente