Elena Ceaușescu a avut un cuvânt greu în fotbalul românesc! Ce decizii lua soția dictatorului: ”O lăsa mai deoparte și noi stăteam și așteptam”

George Drafta | Publicat: 25.05.2025 19:14 | Actualizat: 25.05.2025 20:26
Într-o eră în care toate meciurile unei etape sunt transmise în direct pe posturile de televiziune de la noi, surprinde că în trecut, jocurile din campionat sau cupele europene ale echipelor românești aveau nevoie de aprobare pentru a fi difuzate. Dumitru Graur a dezvăluit cine trebuia să își dea acceptul în această privință.
În anii de final ai comunismului, singura televiziune existentă, cea națională, avea un program redus, în care transmiterea unui meci de fotbal devenea câteodată o misiune deloc facilă.
Iar în acea vreme fotbalul românesc la nivel de club înregistra performanțe notabile, iar Steaua, Dinamo și Universitatea Craiova ajungeau în fazele finale ale competițiilor continentale.
Transmisiuni cu aprobare
Totuși, pentru ca românii să vadă anumite confruntări era nevoie ca Televiziunea Română să obțină o aprobare specială.
Dumitru Graur, unul dintre comentatorii meciurilor de la acea vreme, își aduce aminte cum se obținea permisiunea difuzării pe post în aceste situații.
"Se făcea o hârtie de la conducerea televiziunii și se trimitea la Comitetul Central. Am vrea să vă propunem în ziua cutare, interesul populației este să se urmărească, așa o chestie, și vă rugăm să aprobați.
Și aia câteodată nu avea timp și o lăsa mai deoparte și noi stăteam și așteptam. Am fost la Craiova la un meci important și ne-am instalat.
Venea carul eu îmi puneam căștile stăteam în fața microfonului și așteptam să vedem dacă vine sau nu aprobarea. Și a fost cel puțin un caz în care nu a venit", și-a adus aminte fostul comentator sportiv, invitat la Un Podcast.
Mondialele, la bulgari
Nu era singurul inconvenient pentru un microbist la acea vreme. Astfel competițiile importante unde echipele românești nu erau implicate cum era și cazul Cupelor Mondiale, erau văzute de români grație antenelor conectate la vecinii bulgari.
Aceștia cumpăraseră drepturile de transmisie ale turneelor finale respective și difuzau partidele cu pricina prin intermediul postului național. Situație de care au profitat astfel și românii, abonați de ocazie la transmisiunile confruntări fotbalistice importante.
Ulterior, după 1990, astfel de competiții au putut fi văzute integral la TVR, acolo unde suporterii naționalei României s-au bucurat pentru rezultatele excepționale ale Generației de Aur.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite

















