Helmut Duckadam încasa o rentă viageră de trei ori mai mică decât Elisabeta Lipă sau Gabriela Szabo. Care sunt criteriile de acordare
Redactia | Publicat: 04.12.2024 10:37 | Actualizat: 04.12.2024 12:23
Unul dintre cele mai mari nume din istoria sportului românesc, Helmut Duckadam ar fi ajuns, conform lui Dumitru Dragomir, să nu mai aibă nici bani de medicamente înainte de a se stinge din viață.
Înainte de a se stinge din viață, Helmut Duckadam s-a confruntat cu probleme medicale serioase, pe care era nevoit să le rezolve deseori pe cont propriu, fără ajutor financiar din partea statului.
”Eroul de la Sevilla” încasa, totuși, lunar, din pensie, indemnizație și rentă viageră, în jur de 10.000 de lei, adică aproximativ 2.000 de euro:
- 6.250 lei (rentă viageră pentru câștigarea Ligii Campionilor)
- 2.000 lei (indemnizație pentru titlul de ”Luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu rol determinant”)
- 1.800 de lei (pensie de la MApN)
Sigur că un om de rând poate doar să viseze la o astfel de sumă în momentul în care se va pensiona, însă cei care au scris istorie și au reprezentat țara la cel mai înalt nivel, cu mari performanțe, aparțin altei categorii.
Duckadam primea 6.250 de lei, medaliații cu aur de la Jocurile Olimpice încasează peste 16.000 de lei
Spre exemplu, sportivii care primesc cea mai mare rentă viageră posibilă, pe fondul performanțelor reușite la Jocurile Olimpice, încasează de aproape 3 ori mai mult decât primea Duckadam.
Suma se ridică la 16.635 de lei pe lună, adică puțin peste 3.300 de euro, și este încasată, la fiecare 30 de zile, de nu mai puțin de 35 de foști sportivi, cei care au reușit cele mai mari performanțe la Jocurile Olimpice:
- Doina Melinte, Gabriela Szabo (ambele atletism)
- Elisabeta Lipă, Georgeta Andrunache, Rodica Arba, Constanța Burcică, Viorica Chermeș (Susanu), Veronica Cochela, Marioara Curelea, Elena Georgescu, Olga Homeghi, Doina Ignat, Ioana Olteanu, Liliana Șnep, Daniela Druncea (toate canotaj)
- Nadia Comăneci, Gina Gogean, Sandra Izbașa, Daniela Silivaș, Simona Tabără-Amânar, Andreea Răducan, Katalin Szabo, Marius-Daniel Urzică, Lavinia-Corina Vânătu (Miloșovici), Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu (toți gimnastică)
- Nicu Vlad (haltere)
- Alina Dumitru (judo)
- Vasile Diba, Victor Mihalachi (kaiac canoe)
- Ștefan Rusu (lupte)
- Laura Cârlescu-Badea, Loredana Dinu, Ana-Maria Popescu (Brânză), Cristina-Simona Gherman (scrimă)
Legea prevede explicații cu privire la cum se acordă și cum se împarte renta viageră. Sunt luați special ”în vizor” cei care reușesc performanțe la Jocurile Olimpice: ”Sportivul de performanță care a obținut o medalie de aur, de argint sau de bronz în probele sportive individuale ori pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice sau Jocurilor Paralimpice ori o medalie de aur la campionatele mondiale sau europene de seniori la probele sportive individuale sau pe echipe ce au fost incluse cel puțin o dată în programul Jocurilor Olimpice sau al Jocurilor Paralimpice are dreptul, la cerere și cu confirmarea Ministerului Tineretului și Sportului, la o rentă viageră”.
Apoi, dacă un sportiv se califică pentru încasarea rentei viagere, va încasa următorul procent din suma maximă, de 16.635 de lei:
”a) – 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice sau la jocurile paralimpice;
– 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice, la jocurile paralimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
– 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice, la jocurile paralimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;
b)pentru sportivii care cumulează două sau mai multe medalii dintre cele prevăzute la lit. a), renta viageră se calculează astfel:
– pentru prima cea mai valoroasă medalie se acordă cuantumul prevăzut la lit. a);
– pentru fiecare dintre celelalte medalii, de valoare egală şi/sau inferioară, se acordă 50% din cuantumul prevăzut la lit. a)”.
Helmut Duckadam s-a mai plâns că Steaua '86 nu încasa la fel de mulți bani ca medaliații de la Jocurile Olimpice
În urmă cu nici două luni, Helmut Duckadam a publicat, pe contul său de Facebook, un mesaj însoțit de o poză cu Steaua '86, reclamând faptul că el și colegii săi nu au aceleași drepturi precum alți sportivi.
”Eroul de la Sevilla” transmitea că speră ca până la aniversarea de 40 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor, pe 6 mai 2026, acest lucru să se schimbe. Din păcate, Duckadam nu avea să mai prindă acel moment.
Dumitru Dragomir, după moartea lui Helmut Duckadam: ”Nu mai avea bani de medicamente”
Contactat de iAMsport.ro după decesul lui Helmut Duckadam, Dumitru Dragomir a susținut că fostul mare portar nu mai avea bani nici măcar de medicamente.
”Se plângea că nu are bani de medicamente, nu a vorbit neapărat de sănătate. Chiar am ieșit public și am spus că trebuie ajutat de colegii și oamenii care au reușit performanța din 1986. Săracu', vai de el, nu avea bani de medicamente. Dumnezeu să-l odihnească”, a transmis, printre altele, fostul șef al LPF, pentru iAMsport.ro.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.