Asta este cea mai mare rentă viageră acordată unui sportiv în România! Lavinia Miloșovici, Doina Melinte și Nadia Comăneci, pe lista celor 35 care încasează suma maximă lunar
Redactia | Publicat: 10.10.2024 09:13 | Actualizat: 10.10.2024 20:32
35 de sportivi și sportive care au adus glorie României la Jocurile Olimpice sau la Campionatele Mondiale și Europene se califică pentru a încasa suma maximă prevăzută de lege ca rentă viageră. Pe listă apar nume cunoscute din istoria sportului românesc, precum Gabriela Szabo, Nadia Comăneci, Marius Urzică sau Alina Dumitru, dar și sportivi care nu au rămas în prim-plan după retragere și sunt mai puțin cunoscuți publicului larg.
Sportivi români medaliați la Jocurile Olimpice sau care au obținut titluri de campioni mondiali și europeni sunt îndreptățiți, conform Legii 69 din 2000, la o rentă viageră egala cu echivalentul a 1,5 salarii brute pe economie, iar suma nu se impozitează. Totuși, acei sportivi care câștigă două sau mai multe medalii pentru România pot crește suma considerabil, pe baza unui calcul menționat în aceeași lege.
În România, aproape 600 de sportivi (597) încasează lunar rentă viageră, însă trebuie menționat că Statul Român a blocat sumele încasate la nivelul din decembrie 2017, ceea ce înseamnă că raportarea se face la nivelul salariului mediu brut de la acea dată. Bugetul total alocat lunar pentru rentele viagere este de aproximativ 3,7 milioane de lei, sumele fiind împărțite de cei 597 de sportivi îndreptățiți.
Cei 35 de sportivi care încasează suma lunar 16635 lei ca rentă viageră | GALERIE FOTO
Suma maximă acordată unui sportiv este de 16635 de lei pe lună, adică puțin peste 3.300 de euro, iar România are 35 de sportivi care se califică pentru încasarea acestei sume.
Pe listă sunt nume ușor de intuit, în condițiile în care aici intră sportivi care au adus numeroase medalii României. Canotajul și gimnastica sunt disciplinele reprezentate cel mai bine pe această listă scurtă, cu 13, respectiv 11 sportivi. Cum era de așteptat, nu lipsesc legendarele Nadia Comăneci, Lavinia Miloșovici (Vânătu), Sandra Izbașa sau Gina Gogean.
Doina Melinte și Gabrela Szabo sunt atletele prezentă pe această listă, în timp ce scrima e reprezentată de echipa feminină care a adus Aurul la JO 2016, pe lângă multe alte medalii la fel de strălucitoare la Campionatele Mondiale și Europene.
- Lista completă a sportivilor care încasează renta viageră maximă în acest moment: Doina Melinte, Gabriela Szabo (ambele atletism), Elisabeta Lipă, Georgeta Andrunache, Rodica Arba, Constanța Burcică, Viorica Chermeș (Susanu), Veronica Cochela, Marioara Curelea, Elena Georgescu, Olga Homeghi, Doina Ignat, Ioana Olteanu, Liliana Șnep, Daniela Druncea (toate canotaj), Nadia Comăneci, Gina Gogean, Sandra Izbașa, Daniela Silivaș, Simona Tabără-Amânar, Andreea Răducan, Katalin Szabo, Marius-Daniel Urzică, Lavinia-Corina Vânătu (Miloșovici), Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu (toți gimnastică), Nicu Vlad (haltere - foto jos), Alina Dumitru (judo), Vasile Diba, Victor Mihalachi (kaiac canoe), Ștefan Rusu (lupte), Laura Carlescu-Badea, Loredana Dinu, Ana-Maria Popescu (Brânză), Cristina-Simona Gherman (scrimă);
Cum se calculează renta viageră acordată medaliaților României
Ce e stipulat în Legea 69 din 2000 (Articolul 64): "Sportivul de performanță care a obținut o medalie de aur, de argint sau de bronz în probele sportive individuale ori pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice sau Jocurilor Paralimpice ori o medalie de aur la campionatele mondiale sau europene de seniori la probele sportive individuale sau pe echipe ce au fost incluse cel puțin o dată în programul Jocurilor Olimpice sau al Jocurilor Paralimpice are dreptul, la cerere și cu confirmarea Ministerului Tineretului și Sportului, la o rentă viageră."
Calculul pentru sportivii care obțin mai mult de o medalie se face după cum urmează:
- 100% pentru prima medalie de aur obţinută la Jocurile Olimpice;
- 80% pentru prima medalie de argint obţinută la Jocurile Olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la Campionatele Mondiale;
- 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la Jocurile Olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la Campionatele Europene;
- 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzătoare cuvenite pentru următoarele medalii de aur obţinute la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale sau Campionatele Europene.
- Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.