Câți bani încasează lunar Leonard Doroftei de la stat, ca rentă viageră, pentru performanțele obținte în numele României
Redactia | Publicat: 25.09.2024 09:52 | Actualizat: 26.09.2024 08:38
În vârstă acum de 54 de ani, Leonard Doroftei este unul dintre cei mai titrați pugiliști ai României, atât la nivel de amatori, cât și ca profesionist, acolo unde a deținut aproape un an centura de campion mondial în versiune WBA, la categoria semi-ușoară. Câți bani primește însă cel poreclit ”Moșul” ca rentă viageră pentru performanțele atinse sub tricolor?
Dacă performanțele obținute ca profesionist de Leonard Doroftei nu sunt premiate de Statul Român, nu același lucru se poate spune despre medaliile cucerite de fostul pugilist în cariera de amator.
De patru ori campion național, Doroftei a obținut și disctinții la nivel european și mondial. Cele mai importante performanțe sunt reprezentate, fără îndoială, de cele două medalii de bronz cucerite la Jocurile Olimpice. În 1992, la Barcelona, Doroftei s-a clasat pe ultima treaptă a podiumului la categoria 63,5 kilograme, iar în 1996, la Atlanta, a repetat performanța la 60 de kilograme.
Renta viageră a lui Leonard Doroftei
La cele două medalii cucerite la Jocurile Olimpice se adaugă și un titlu de campion mondial (1995, Berlin), unul de campion european (1996, Vejle), plus un bronz cucerit la Campionatele Europene din 1993 (Bursa).
Statul român recompensează performanțele obținute de sportivi la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Campionate Europene, conform Legii 69 din 2000. Conform legii, nu toate medaliile cucerite "cântăresc" la fel în determinarea sumei cuvenite fiecărui sportiv.
GALERIE FOTO
În cazul Jocurilor Olimpice sunt premiate toate medaliile, indiferent de strălucire, în timp ce pentru Campionatele Mondiale și cele Europene sunt acordate premii în bani doar pentru medalia de aur.
În cazul lui Leonard Doroftei, suma calculată de stat e de 9232 de lei, adică aproape 2000 de euro pe lună.
Ce rentă viageră acordă statul Român pentru performanțele sportive
Conform legii citate mai sus, sportivii de performanță care obțin "o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice sau o medalie de aur la Campionatele Mondiale şi Europene de seniori, în probe olimpice, au dreptul, la cerere și cu confirmarea Ministerului Tineretului şi Sportului (n.r. Agenția Națională pentru Sport), la o rentă viageră."
Renta viageră reprezintă echivalentul a 1,5 salarii brute pe economie și nu se impozitează. Totuși, pentru că există sportivi care cuceresc mai multe medalii, cum este și cazul lui Leonard Doroftei, statul face un calcul pentru stabilirea sumei cuvenite, după cum urmează:
- 100% pentru prima medalie de aur obţinută la Jocurile Olimpice;
- 80% pentru prima medalie de argint obţinută la Jocurile Olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la Campionatele Mondiale;
- 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la Jocurile Olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la Campionatele Europene;
- 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzătoare cuvenite pentru următoarele medalii de aur obţinute la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale sau Campionatele Europene.
- Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.