“Are caracterul perfect pentru a fi un succes uriaș”. Blessin, fostul antrenor al Genoa, este convins de calitățile lui Drăgușin. OptaAnalytics a demonstrat că românul se poate adapta la fotbalul din Premier League
Cristian Munteanu | Publicat: 09.01.2024 17:56 | Actualizat: 09.01.2024 19:21
Radu Drăgușin (21 de ani) este unul dintre cei mai doriți fundași ai acestei perioade de transferuri. Napoli, Tottenham sau Bayern Munchen sunt doar câteva dintre echipele aflate pe urmele românului. Ali Tweedale, analist la Opta, explică, exhaustiv, de ce Drăgușin se anunță unul dintre cei mai buni apărători ai viitorului.
Una dintre marile probleme ale celor de la Tottenham, în ultimele etape, este linia defensivă. În ultimele zece meciuri din Premier League, Hotspur are patru victorii, un egal și cinci înfrângeri.
Principala problemă pentru rezultatele slabe din această perioadă este aceea că Ange Postecoglou nu poate folosi “cuplul” de fundași centrali preferat, Romero – van de Ven. Acesta este și motivul pentru care londonezii vor să-l cumpere pe promițătorul fundaș român.
Blessin: “Muncește din greu pe teren”
Ali Tweedale, analist la una dintre cele mai mari companii de statistică sportivă din lume, OptaAnalytics, explica de ce Drăgușin s-ar potrivi foarte bine pe stilul de joc implementat de Postecoglou la gruparea engleză.
În acest moment, managerul australian al celor de la Tottenham nu se poate baza pe campionul mondial, Romero, care, după ce a fost suspendat trei etape pentru un roșu, s-a accidentat. Van Micky van de Ven, apărătorul care s-a acomodat foarte repede la exigențele Premier League, a fost și el ieșit din circuitul primei echipe, tot în urma unei leziuni.
Așa că Postecoglou a folosit mai multe formule de fundași centrali, alegând dintre Ben Davies, provenit din fundaș stânga, Emerson Royal, fundaș dreapta la bază, și Eric Dier.
Tottenham are în Serie A o piață favorită de transferuri. Dovadă stau aducerile lui Romero (de la Atalanta), Bentancur (Juventus), Kulusevski (Juventus), Udogie (fost la Udinese) și Vicario (Empoli).
Există, însă, și temeri legate de rapiditatea cu care Drăgușin s-ar putea adapta la un alt stil de fotbal. Iar aici nu mă refer doar la diferențele dintre Serie A și Premier League, ci și la cele dintre Genoa și Tottenham.
- Echipa actuală a lui Radu, Genoa, are o medie a posesiei de 42%, fiind pe locul 18 dintre cele 20 de echipe din Serie A într-un astfel de clasament
Diferențele dintre cele două stiluri de joc ale echipelor al căror tricou l-ar putea îmbrăca fotbalistul român este și mai clară când vine vorba despre pressing.
Genoa nu este o trupă proactivă atunci când pierde mingea, lăsând adversarul să facă, în medie, 15 pase pe atac. Cele mai multe dueluri sunt câștigate de “grifoni” în fața, și în, careul de 16 metri. Asta arată că trupa antrenată de Gilardino se apără supranumeric foarte aproape de poarta lui Martinez.
Spre deosebire de Genoa, Tottenham preferă un pressing mult mai avansat, “permițând” echipelor adverse să pasese doar de 9 ori până recuperează mingea. În plus, pressingul este mult mai avansat, ceea ce înseamnă că fundașii săi centrali joacă mult mai departe de poarta proprie. Asta îi face mai vulnerabili la mingi aruncate în spatele lor, ceea ce Drăgușin nu experimentează, în acest moment, la Genoa.
Muncește din greu pe teren și în sala de fitness după antrenament. Dar a fost și foarte curios cu privire la ce nu face bine. Am lucrat cu el în fiecare săptămână cu analize video individuale, iar el a preluat totul. Am văzut că s-a îmbunătățit foarte mult Alexander Blessin, fost antrenor Genoa, pentru OptaAnalytics
Blessin: “A fost jucătorul meu de vis pentru Genoa”
Apărătorul tricolor a debutat pentru Juventus, la care sosise în 2018, la 16 ani, sub comanda lui Andrea Pirlo. Fostul mijlocaș este un fanatic al posesiei, așa că a văzut calități tehnice la Drăgușin care l-ar recomanda pentru stilul practicat de Tottenham.
În 2021, Pirlo a fost înlocuit cu Allegri, iar acesta nu a avut încredere în potențialul românului. Radu a fost împrumutat la Sampdoria, unde a jucat 13 partide, iar în doua parte a sezonului a mers la Salernitana.
Omul care l-a adus la Genoa a fost Alexander Blessin. Știind că trebuie să promoveze din Serie B, acesta a mizat pe calitățile fundașului român.
A fost jucătorul meu de vis pentru Genoa în acel sezon. Încă tânăr, dar puternic din punct de vedere fizic, un atlet model și un apărător foarte bun. Încă mai trebuia să lucrăm la unele lucruri cu el. Am făcut multe cu el în privința comportamentului tactic și a poziționării sale față de minge Alexander Blessin, fost antrenor Genoa
În Serie B, în fața unor adversari mai slabi, Drăgușin a fost pe locul trei într-un clasament al fundașilor centrali care au avansat cu mingea la picior cel puțin cinci metri. Anul acesta, cumpărat de Genoa definitiv, Radu a trebuit să se adapteze unui alt stil de joc.
Jucând contra echipelor mai tari din Serie A, trupa antrenată de Gilardino s-a apărat mai mult. Iar Drăgușin, din nou, s-a adaptat fără probleme.
Numai fundașul celor de la Cagliari, Alberto Dossena, are mai multe respingeri decât Radu în acest sezon al primei divizii din Italia. De asemenea, Drăgușin este pe locul trei în clasamentul apărătorilor care au câștigat cele mai multe dueluri aeriene, cu 58 de astfel de reușite.
Ali Tweedale scoate în evidență și faptul că tricolorul, fiind rapid și având un plasament inspirat, nu are nevoie să încerce să deposedeze prin alunecare. De asemenea, Drăgușin a fost depășit doar o dată prin dribling în Serie A.
Însă, cu toate că aceste statistici arată foarte bine pe hârtie, lucrurile vor fi diferite pentru Radu dacă ajunge la Tottenham. Iar asta din câteva considerente.
- Genoa se apără mult mai jos decât Tottenham, ceea ce face greu ca echipele adverse să joace cu mingi lungi în spatele linie defensive. Deci Drăgușin nu prea trebuie să fie atent la ce se întâmplă în spatele său. De asemenea, atacanții adverși nu prea au spațiu în care să-l dribleze pe român, pentru că apărarea e foarte condensată.
- Tottenham, și, în general, fotbalul englez, are un alt ritm de joc, și își lasă jucătorii des în dueluri unu contra unu cu adversarii. Londonezii se apără cu pntru fundași, de obicei, iar românul, la Genoa, a jucat mai mult într-o linie cu trei apărători centrali.
Este un model de profesionist. Are caracterul perfect pentru ca următorul său pas să fie un succes uriaș Alexander Blessin, fost antrenor Genoa
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.