exclusiv “Aș fi făcut față și în prezent”. Unul dintre marcatorii României la Mondialul din ’90 crede că ar fi putut juca fotbal, la un nivel înalt, și astăzi
Cristian Munteanu , Silvian Bădulescu | Publicat: 03.01.2024 17:23 | Actualizat: 03.01.2024 20:37
Gabi Balint împlinește astăzi vârsta de 61 de ani. Omul care ne-a făcut să ne simțim egalii campionilor mondiali, marcând golul de 1-1 împotriva Argentinei, la CM Italia ’90, adună anii, dar nu îmbătrânește. În exclusivitate pentru iAMsport.ro, “Pele” a dezvăluit care este cel mai mare regret al carierei sale.
Gavrilă Pele Balint. Da, nu este o greșeală. Pe Balint îl cheamă și Pele, numit de părinții săi după legendarul brazilian. Iar “Gabi” nu i-a dezamăgit. Format la Gloria Bistrița, iar mai apoi la Luceafărul București, atacantul naționalei s-a desăvârșit la Steaua.
Balint: “Mi-au rămas în suflet”
În Ghencea a ajuns în 1980, iar vreme de zece ani a bătătorit cu crampoanele gazonul stadionului. Îl impresionase pe Gheorghe Constantin într-un amical dintre Steaua și Luceafărul. “Profesorul” i-a oferit și debutul pentru echipa roș-albastră, în 1981, într-un Progresul – Steaua 0-1.
Cu golurile sale și-a asigurat locul în panoplia de jucători mari ai trupei din Ghencea. Reușita care se află doar în cufărul fanilor steliști cu amintiri senzaționale este legată de Sevilla. În finala Cupei Campionilor Europeni, din 1986, disputată contra Barcelonei, s-a ajuns la executarea loviturilor de departajare.
Balint, la îndemnul lui Lăcătuș, și-a luat inima în dinți și a zis “Bat eu”. Însă nimic nu l-a făcut mai iubit decât golurile marcate pentru echipa națională. Cele cu Danemarca, din preliminariile pentru Mondialul italian, și cel cu Argentina, din grupa de la CM Italia ’90.
Cred că la Steaua cel mai bun meci al meu a fost meciul cu Anderlecht, în care am și marcat (n.r. – a doua manșă a semifinalei Cupei Campionilor Europeni, încheiată cu scorul de 3-0 pentru roș-albaștri). A fost, părerea mea, cel mai bun meci jucat de Steaua în acei ani. La echipa națională sunt meciurile cu Danemarca, din preliminarii (n.r. – 3-1), dar și cel cu Argentina (n.r. 1-1), de la Mondialul din 1990. Am marcat în ambele. Asta contează, să rămână măcar un meci în suflet”, a declarat Balint pentru iAMsport.ro.
Balint: “Regret accidentarea de la Burgos”
După zece ani la Steaua, Balint a plecat și el, imediat după Revoluție, ca mulți alți fotbaliști români, în străinătate. Spaniolii de la Burgos au oferit 1 milion de euro pentru “Pele”. Iar Gabi nu a dezamăgit, chiar dacă juca pentru o echipă mică.
După trei sezoane în care Burgos a jucat în LaLiga, în sezonul 93/94, echipa a căzut în Segunda Division. Balint nu a putut pune umărul la revenirea echipei pe prima scenă a fotbalului spaniol. O leziune gravă, la genunchi, l-a forțat să se retragă din fotbal, la doar 29 de ani.
“Cel mai mare regret e accidentarea de la Burgos. De fapt, e singurul. Problema este că nu știu de unde a venit. Cred că dintr-un meci cu Real Madrid. A fost o intrare din spate, a trebuit să ies de pe teren. Cred că acea lovitură, în timp, a agravat problema de la genunchi. Poate că ăsta a fost prețul plătit pentru viața frumoasă de fotbalist pe care am avut-o”, a dezvăluit Balint.
Balint: “Aș fi făcut față și în fotbalul din prezent”
Palmaresul lui Gabi Balint este unul demn de invidiat de aproape toți fotbaliștii români ai ultimilor douăzeci de ani.
- Câștigător al Cupei Campionilor Europeni
- Câștigător al Supercupei Europei
- Câștigător al Campionatului României de cinci ori
- Câștigător al Cupei României de trei ori
Fost antrenor al unor echipe de club din România, ca Bihor, Sportul Studențesc sau Sheriff Tiraspol, chiar și secund al naționalei României, vreme de patru ani, Balint este una dintre vocile cele mai autorizate din peisajul fotbalistic autohton.
La îndemnul iAMsport.ro, Gabi a făcut un exercițiu de imaginație și a afirmat că, în ciuda schimbărilor din sportul de azi, ar fi făcut față grație calităților pe care le-a avut. “Niciodată nu mi-a plăcut să compar generațiile. Fiecare cu generația lui. E greu să compar. România are atacanți care pot produce meciuri bune și să marcheze goluri la Campionatul European care urmează. Fotbalul a crescut în viteză, agresivitate, iar jocul este mult mai rapid decât atunci. Totuși, cu calitățile pe care le-am avut, sigur aș fi făcut față și în fotbalul din prezent”.
Balint: “Am avut viteză, explozie”
Nu multă lume știe că Gabi Balint a trecut prin multe posturi până să joace pe cel de atacant. Această versatilitate l-a ajutat în carieră. "Pele" era aproape mereu, în momentele importante, unde trebuie la momentul potrivit. "Eu, practic, am plecat din număr 8, mijlocaș. Prima oară, însă, am jucat mijlocaș dreapta. Totuși, am trecut prin toate posturile. Am fost și libero sau fundaș dreapta. Mi-a plăcut cel mai mult să fiu atacant. Golul l-am căutat de mic. Întotdeauna visam să marchez goluri importante și să rămân în istoria unei echipe. Și asta am făcut", a spus Balint.
Deși nu a fost un fotbalist înzestrat cu un control deosebit al balonului, Gabi a avut un pic din instinctul unui golgheter pur-sânge, ca și Gerd Muller sau Filippo Inzaghi. Ceea ce îl făcea cu adevărat amenințător pentru porțile adverse, dincolo de plasament, era capacitatea sa de a accelera pe spații scurte.
"Calitățile de bază pe care le-am avut sunt și în cerințele fotbalului de astăzi: viteză, explozie. Aș lucra, sigur, mai mult la tehnică. Golurile pe care le-am marcat în cariera mea se înscriu și astăzi. Inspirația sigur aș fi avut-o, poziționarea în fața porții. Sunt calități pe care le dezvolți cu timpul".
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.